Estimated reading time: 4 minuten
Een echte Italiaanse klassieker, dit pasta recept! En wat voor een klassieker om op te slurpen deze. Ik kocht hele dikke holle spaghetti : de bucatini. De pasta wordt in Amatrice in Italie gewoon met spaghetti gegeten maar in Rome maakten ze er dus deze klassieker van. Het leuke van deze pasta is doordat hij hol is de saus helemaal in de slierten gaat zitten. Zoals met vele recepten die al honderden jaren oud zijn is de oorsprong soms moeilijk te achterhalen. Bucatini-allamatriciana of Bucatini amatriciana
Het gebruik van tomaten in deze pasta is pas van wat later want tomaten kwamen pas in de 17e eeuw in Italië. Maar wie het dan ook verzonnen heeft of zijn stempel erop gedrukt heeft: Deze bucatini all’amatriciana is super lekker!
En zo maak je het:
-We gaan eerst het spek bakken voor de Bucatini all’amatriciana. Hier kan ik over zeggen: kun je geen wangspek vinden, (en hier zul je echt voor naar een slager moeten) dan kun je ook pancetta gebruiken.
Kinnebakspek is een Nederlands woord voor gekruid en gerookt spek. Het wordt vaak gebruikt in Nederlandse gerechten voor de smaak en textuur. Het wordt bijvoorbeeld gebakken of gekookt en toegevoegd aan een aantal Nederlandse gerechten. Het is ook vaak geserveerd als bijgerecht.
Gebruik als je pancetta gebruikt het liefst een dikke plak die je dan in kleine stukjes snijdt. Is ook dat niet te vinden koop dan gewoon de dunne plakjes die je wel in de supermarkt kunt vinden en snij deze fijn.
Pancetta is een Italiaanse gerookte en gekruide varkensbuik. Het wordt vaak gebruikt als basis voor sauzen en soepen, toegevoegd aan pasta-gerechten of als een zoutige en smaakvolle snack geserveerd. Pancetta lijkt op bacon, maar heeft een aparte smaak door het conserveeringsproces en het gebruik van verschillende kruiden.
-Neem een koekenpan erbij en doe hier wat olijfolie in. Bak vervolgens het spek krokant. Strooi er wat peper over.
-Snipper de witte ui en de knoflooktenen en snij het rode pepetje fijn. Voeg dit toe aan het spek en bak dit even mee tot de knoflook lekker begint te geuren en de ui glazig is.
-Dan is het tijd voor de tomatenblokjes, voeg deze toe en roer het geheel tot een mooie saus, laat hem op lage temperatuur lekker verder sudderen.
De pasta
-Kook de bucatini in een grote pan met gezout water in 8 minuutjes gaar. Zijn ze dan nog niet al-dente dat geeft niet ze gaan zo bij de saus en daar kookt het nog even verder.
-Voeg als laatste de pasta bij de saus van dit heerlijke pasta recept en is het te droog voeg dan nog kopje water toe. Mix het geheel zodat de saus ook lekker in de slierten kan. Laat het geheel nog heel even pruttelen.
Neem de borden erbij en schep de Bucatini all’amatriciana op de borden, garneer met de geraspte peper-pecorino .
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Bucatini all’amatriciana
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 pak bucatini
- 100 gram guanciale - kinnebakspek
- 2 blikjes tomatenblokjes - 800 gr
- 1 rode peper
- 1 grote witte ui
- 2 tenen knoflook
- peper-pecorino
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- We gaan eerst het spek bakken. Hier kan ik over zeggen: kun je geen wangspek vinden, (en hier zul je echt voor naar een slager moeten) dan kun je ook pancetta gebruiken. Het liefst een dikke plak die je dan in kleine stukjes snijdt. Is ook dat niet te vinden koop dan gewoon de dunne plakjes die je wel in de supermarkt kunt vinden en snij deze fijn.
- Neem een koekenpan erbij en doe hier wat olijfolie in. Bak vervolgens het spek krokant. Strooi er wat peper over.
- Snipper de witte ui en de knoflooktenen en snij het rode pepetje fijn. Voeg dit toe aan het spek en bak dit even mee tot de knoflook lekker begint te geuren en de ui glazig is.
- Dan is het tijd voor de tomatenblokjes, voeg deze toe en roer het geheel tot een mooie saus, laat hem op lage temperatuur lekker verder sudderen.
- Kook de bucatini in een grote pan met gezout water in 8 minuutjes gaar. Zijn ze dan nog niet al-dente dat geeft niet ze gaan zo bij de saus en daar kookt het nog even verder.
- Voeg als laatste de pasta bij de saus en is het te droog voeg dan nog kopje water toe. Mix het geheel zodat de saus ook lekker in de slierten kan. Laat het geheel nog heel even pruttelen.
- Neem de borden erbij en schep de pasta op de borden, garneer met de geraspte peper-pecorino
Wil je meer recepten uitproberen zoals Bucatini all’amatriciana? Kijk dan eens naar onderstaande recepten
Pompoen goulash gekruid met persillade
of Noedelsoep met edamame boontjes
of deze Snelle avondmaaltijd in één wrap
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
pasta recept bucatini-allamatriciana bucatini allamatriciana
Morgen voor de lunch denk ik
Zo wil ik mijn pasta wel elke dag eten!