Bucatini all’amatriciana

Bucatini all’amatriciana

Een echte Italiaanse klassieker! En wat voor een klassieker om op te slurpen deze. Ik kocht hele dikke holle spaghetti : de bucatini. De pasta wordt in Amatrice in Italie gewoon met spaghetti gegeten maar in Rome maakten ze er dus deze klassieker van.
Bucatini all'amatriciana

Bucatini all’amatriciana

Een echte Italiaanse klassieker! En wat voor een klassieker om op te slurpen deze. Ik kocht hele dikke holle spaghetti : de bucatini. De pasta wordt in Amatrice in Italie gewoon met spaghetti gegeten maar in Rome maakten ze er dus deze klassieker van. Het leuke van deze pasta is doordat hij hol is de saus helemaal in de slierten gaat zitten. Zoals met vele recepten die al honderden jaren oud zijn is de oorsprong soms moeilijk te achterhalen. Het gebruik van tomaten in deze pasta is pas van wat later want tomaten kwamen pas in de 17e eeuw in Italië. Maar wie het dan ook verzonnen heeft of zijn stempel erop gedrukt heeft: Deze bucatini all’amatriciana is super lekker!

Naar recept gaan

Voor een flinke pan Bucatini all’amatriciana
heb je nodig:

Bucatini all'amatriciana
  • een pak bucatini
  • 100 gram guanciale ( kinnebakspek)
  • 2 blikjes tomatenblokjes (800 gr)
  • 1 kleine rode peper
  • een grote witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • peper-pecorino

En zo maak je het:

-We gaan eerst het spek bakken voor de Bucatini all’amatriciana. Hier kan ik over zeggen: kun je geen wangspek vinden, (en hier zul je echt voor naar een slager moeten) dan kun je ook pancetta gebruiken. Het liefst een dikke plak die je dan in kleine stukjes snijdt. Is ook dat niet te vinden koop dan gewoon de dunne plakjes die je wel in de supermarkt kunt vinden en snij deze fijn.

-Neem een koekenpan erbij en doe hier wat olijfolie in. Bak vervolgens het spek krokant. Strooi er wat peper over.

-Snipper de witte ui en de knoflooktenen en snij het rode pepetje fijn. Voeg dit toe aan het spek en bak dit even mee tot de knoflook lekker begint te geuren en de ui glazig is.

-Dan is het tijd voor de tomatenblokjes, voeg deze toe en roer het geheel tot een mooie saus, laat hem op lage temperatuur lekker verder sudderen.

De pasta

-Kook de bucatini in een grote pan met gezout water in 8 minuutjes gaar. Zijn ze dan nog niet al-dente dat geeft niet ze gaan zo bij de saus en daar kookt het nog even verder.

-Voeg als laatste de pasta bij de saus en is het te droog voeg dan nog kopje water toe. Mix het geheel zodat de saus ook lekker in de slierten kan. Laat het geheel nog heel even pruttelen.

Neem de borden erbij en schep de Bucatini all’amatriciana op de borden, garneer met de geraspte peper-pecorino en : Heerlijk Happen!

Bucatini all'amatriciana

Bucatini all’amatriciana

Een echte Italiaanse klassieker! En wat voor een klassieker om op te slurpen deze. Ik kocht hele dikke holle spaghetti : de bucatini. De pasta wordt in Amatrice in Italie gewoon met spaghetti gegeten maar in Rome maakten ze er dus deze klassieker van.
5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: pasta
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine

Benodigdheden:

  • Grote pan

Ingrediënten:

  • 1 pak bucatini
  • 100 gram guanciale kinnebakspek
  • 2 blikjes tomatenblokjes 800 gr
  • 1 kleine rode peper
  • 1 grote witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • peper-pecorino

En zo maak je het:

  • We gaan eerst het spek bakken. Hier kan ik over zeggen: kun je geen wangspek vinden, (en hier zul je echt voor naar een slager moeten) dan kun je ook pancetta gebruiken. Het liefst een dikke plak die je dan in kleine stukjes snijdt. Is ook dat niet te vinden koop dan gewoon de dunne plakjes die je wel in de supermarkt kunt vinden en snij deze fijn.
  • Neem een koekenpan erbij en doe hier wat olijfolie in. Bak vervolgens het spek krokant. Strooi er wat peper over.
  • Snipper de witte ui en de knoflooktenen en snij het rode pepetje fijn. Voeg dit toe aan het spek en bak dit even mee tot de knoflook lekker begint te geuren en de ui glazig is.
  • Dan is het tijd voor de tomatenblokjes, voeg deze toe en roer het geheel tot een mooie saus, laat hem op lage temperatuur lekker verder sudderen.
  • Kook de bucatini in een grote pan met gezout water in 8 minuutjes gaar. Zijn ze dan nog niet al-dente dat geeft niet ze gaan zo bij de saus en daar kookt het nog even verder.
  • Voeg als laatste de pasta bij de saus en is het te droog voeg dan nog kopje water toe. Mix het geheel zodat de saus ook lekker in de slierten kan. Laat het geheel nog heel even pruttelen.
  • Neem de borden erbij en schep de pasta op de borden, garneer met de geraspte peper-pecorino
Wat vind je van dit recept?

Wil je meer recepten uitproberen zoals Bucatini all’amatriciana? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Pompoen goulash gekruid met persillade of Noedelsoep met edamame boontjes of deze Snelle avondmaaltijd in één wrap

3 gedachten over “Bucatini all’amatriciana”

  1. Pingback: Surinaamse bami van Jen - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Kalkoenspies met spek - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept