Geschatte leestijd: 5 minuten
Je bent nooit te oud om te leren, deze quote was zeker van toepassing tijdens de perslunch van het Nederlands Visbureau. Ik kreeg een leuke uitnodiging om naar Pluijm’s kookwereld te komen in IJmuiden en meer te leren over de pijlinktvis. En deze pijlinktvissen blijken te behoren tot de schatten van Hollandse bodem. Wat begon als een leuke bijvangst blijkt nu een flinke bron van inkomsten te zijn. In deze blog doe ik jullie verslag van wat ik allemaal gehoord en geproefd heb. pijlinktvis recept
De vissers
Het begint natuurlijk allemaal met de vissers. De middag werd afgetrapt door Wim Melissant. Deze visser in hart en nieren werkt al jaar en dag in het familiebedrijf en vaart met zijn kotter vanuit Stellendam de zee op. Om ons een idee te geven hoe dit in zijn werk gaat heeft hij in het klein een visnet meegenomen. De passie van deze man is groot want we krijgen van A tot Z te horen hoe ze te werk gaan. In het kort betekent dit dat ze met de zogenoemde “flyshoot” vismethode werken die ervoor zorgt dat ze bodemvissen kunnen vangen maar de bodem zelf zo min mogelijk beschadigen.
Van bijvangst naar grote bron van inkomsten
Door deze methode te gebruiken merkt Wim dat er steeds meer pijlinktvissen in zijn net belanden. En omdat er geen quota op deze inktvis zit blijkt dit ineens een hele interessante bron van inkomsten te zijn. Hij vertelt ons dat er een inmense groei in het aantal pijlinktvissen is gekomen maar dat biologen niet echt kunnen verklaren waarom dat zo is. Klimaatverandering lijkt een logische verklaring te kunnen zijn. Nederlanders blijken geen grote afnemers te zijn en 80% wordt dus ook geëxporteerd naar het buitenland. Eet jij deze zomer een lekkere calamari in Spanje of Frankrijk is de kans zéér aannemelijk dat je dus de schatten van Hollandse bodem aan het eten bent!
Inktvis klaar maken
Na het interessante verhaal van Wim gaat SVO leermeester Nico Waasdorp aan de slag met de pijlinktvissen die klaar liggen. We kunnen met onze neus er bovenop staan terwijl hij ons laat zien hoe je ze moet schoonmaken. Terwijl dat hij dat doet krijgen we uitleg over de inktzakjes en hoe je herkent wat een echte verse inktvis is. Geur is hierbij een belangrijke graadmeter. Hij mag naar vis ruiken maar niet “stinken”, ook kleur is heel belangrijk. Hij moet wit van kleur zijn. Naast de witte lag een beetje rozige inktvis en deze blijkt dus gewoon een paar dagen ouder te zijn.
Proeven, proeven, proeven!
Hoe weet je nou of je iets lekker vindt? Inderdaad door het te proeven! Tijdens de uitleg van Wim en Nico stond chef Derk de Jonge al flink zijn best te doen in de keuken. Geassisteerd door Noemie de vriendin van René Pluijm. We krijgen een drietal kleine gerechtjes te proeven met natuurlijk de pijlinktvis in de hoofdrol. Een heerlijke ceviche, een risotto gekleurd met de inkt van de pijlinktvis, gevulde pijlinktvisringen, en mijn favoriet rauwe inktvis met wat sojasaus. Niet geheel onbelangrijk is de wijn die we erbij drinken. Een heerlijke frisse Spaanse wijn, de Basa een wijn uit de Rueda. Een wijnstreek ten noord-westen van Madrid.
De schatten van Hollandse bodem
En met het eten en proeven van de gerechtjes, kwam er ook een einde aan deze perslunch. Ik blijf het heel bijzonder en leuk vinden dat ik op allerlei plekken kom en zo elke keer wat nieuws kan leren. Ik wil daarom ook graag hier nog even in het bijzonder Agnes van Het Nederlands Visbureau bedanken voor deze uitnodiging. Ik kan jullie alleen maar aanraden om ook eens aan de slag te gaan met deze pijlinktvis en ze niet alleen maar op vakantie te eten… Vraag ernaar bij je visboer en duik de keuken in!
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
pijlinktvis recept
De echte persoon!
De echte persoon!
Leuke foto’s