Een gezonde treat bananenbrood

Een gezonde treat bananenbrood

We maken een lekkere gezonde treat waar je blij van kunt worden!
Een gezonde treat bananenbrood

I don´t cheat.. I treat! De eerste maand van het jaar ligt inmiddels alweer ver achter ons. We hebben ´dry January´ overleefd (mag je dat zo noemen?), we hebben ondertussen een avondklok, de kinderen kunnen weer naar school. En we hebben al van een flinke sneeuwval mogen genieten. Kortom, tijd vliegt. En nu we zo lekker bezig zijn is het fijn om jezelf af en toe een gezonde “treat” te geven. Als bonus bij deze blog dan dus ook het recept voor “Een gezonde treat bananenbrood”.

Lekker wandelen en dan een fijne “snoep-wafel” als treat.

Januari

In januari gaf ik aan dat ik weer wat meer wilde focussen op mijn leefstijl. Ik wilde de broekriem weer een beetje aantrekken om mijzelf weer beter in mijn vel te laten zitten. Als ik terugkijk naar de afgelopen weken, zie ik dat ik qua gewicht weer bijna terug ben op het punt wanneer ik weer almost happy ben als ik op weegschaal sta. Ik heb gelukkig ook gemerkt dat ik niet meer de grote drang heb om de hele dag door te snaaien. En ook een dringende suikerbehoefte heb ik al helemaal niet meer. Die missie is ook geslaagd. Het stukje ‘ik ontplof van energie’ lukt iets minder.

De perfectionist in mij

Of het nu komt door het feit dat we al geruime tijd met een vol huis zitten, terwijl we thuiswerken, weet ik niet. Ik heb zelf in ieder geval wel gemerkt dat deze weken er enorm ingehakt hebben. Wellicht is allemaal logisch en te verklaren want ja, ‘je moet nu zoveel tegelijk’, maar het maakt het niet prettiger en lost in mijn hoofd ook helemaal niets op. Ik vind het zelf ontzettend moeilijk om dingen niet 100% goed te kunnen doen. Wat ik doe, wil ik goed doen.

Een fijne smoothie, met als “treat” wat cacao nibs erop.

Alle ballen in de lucht

Op het moment dat je zoveel ballen hoog moet houden als dat de afgelopen maanden gevraagd is van ons, is het wellicht allemaal reuze logisch dat het op den duur veel energie kost. Toch vind ik het irritant om dan maar mijn eisen los te laten. Omdat het druk is, is het ineens wel oké om je handdoek niet in de wasmand te gooien? Of omdat het druk is, mag je best een steekje laten vallen op werk? Nee, zo zit ik niet in elkaar.

Treatday, een gezonde treat bananenbrood!

Wat ik wel heb geprobeerd is om structureel een “treat” in te plannen voor onszelf. Die treat was overigens vaak niet eens iets wat buiten mijn lifestyle hoort. Maar wel gewoon iets wat we echt lekker vinden. EN……op het moment dat ik dit schrijf staat Valentijnsweekend voor de deur en daarmee ook heel veel treats. Dit weekend gaan al mijn regels even de deur uit. We hebben een diner besteld, de kinderen gaan logeren en wij zijn even man en vrouw. 

Waarom treat en niet cheat:

Ik spreek ook heel bewust over treat, en niet cheat. Cheat heeft een negatieve lading. Alsof je iets doet wat niet mag. Alsof je het stiekem moet doen. Natuurlijk bestaat er dan ook een hele grote kans dat je jezelf daarna ook nog eens slecht voelt. Waarom zou je jezelf dat momentje, waar je kennelijk veel zin in had, willen ontnemen en daar iets negatiefs van willen maken?

Bewust kiezen

Ik kies niet alleen bewust om het woord treat te gebruiken, maar ik kies ook heel bewust de treat. Ik kies iets wat ik echt lekker vind. Zo hebben we dit weekend een diner besteld bij ons lievelingsrestaurant! Ik weet dat ik heerlijk ga eten. Ik weet dat daar koolhydraten bij komen en ik weet dat daarin suikers gebruikt worden. Maar het is een keuze. Ik ga er van genieten. Ik ga het niet stiekem doen. Ik ga heel bewust genieten van al het lekkers. Ik ga niet schranzen. Ik ga niet snaaien. Ik heb alleen maar een treat en dus ook vooral geen cheat. 

Dus weg met die cheatdag!

Cheatday? Daar doe ik dus niet aan. Ik kies bewust waarvan ik wil genieten en wanneer ik daarvan wil genieten. Ik kies goed eten. Eten waar ik echt heel veel zin in heb. Eten waar ik geen schuldgevoel bij zal krijgen. Daarmee bedoel ik niet dat je niet mag kiezen voor patat. Als patat hetgeen is waar jij zin in hebt, kies dan vooral voor patat. Wat ik bedoel is het schuldgevoel van het kiezen van eten omdat je gewoon maar random iets wilde eten. Eten waar je dus eigenlijk niet eens echt van genoten hebt. Dat schuldgevoel. Gewoon even een verwennerij hebben we allemaal nodig. Het is ook goed dit gewoon in te plannen. Wat zou jij kiezen? 

En dan nu de bonus: een gezonde treat bananenbrood

Het is echt een hype, maar toch vind ik het soms echt een leuke manier om toch iets cakerigs of broderigs (ik weet het, het zijn geen woorden) te eten. Veelal wordt bananenbrood nog gemaakt  op basis van bloem. En zelf ben ik ook niet altijd weg van amandelmeel. Om die reden ben ik de keuken ingedoken om toch even aan de slag te gaan met wederom een andere versie bananenbrood. We kiezen voor kikkererwtenmeel dit keer!

Een gezonde treat bananenbrood

Een gezonde treat bananenbrood

We maken een lekkere gezonde treat waar je blij van kunt worden!
5 van 6 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Tussendoortje
Keuken: European
Trefwoord: banaan, bananenbrood, blauwe bessen, kokos
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 55 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Franciska Sprokkereef

Benodigdheden:

cakeblik

Ingrediënten: 

 • 150 gram kikkererwtenmeel
 • 1 zakje bakpoeder
 • 3 rijpe bananen - geprakt
 • 1 tl vanille extract
 • 75 gram pecannoten - gehakt
 • sap van een ½ citroen
 • 1 el kaneelpoeder
 • 75 gr blauwe bessen
 • ½ tl zout
 • 3 el kokosrasp

En zo maak je het:

 • Verwarm de oven op 170 graden.
 • Prak de bananen in een kom.
 • Meng het meel, bananen, baking powder, vanille extract, kaneel en het zout door elkaar met een mixer tot een glad mengsel.
 • Voeg het citroensap, de bessen, en noten toe. Roer goed door elkaar. 
 • Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het mengsel in de bakvorm. Bestrooi met kokosrasp. Plaats in de oven voor ongeveer 55 minuten. 
 • Laat het brood afkoelen en smeer er een lekker laagje 100% notenboter op. 
 • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Volg jij Heerlijke Happen op Instagram, Facebook of Pinterest? Tag me dan in je foto’s of reacties dan kan ik zien wat je gemaakt hebt! Ik vind het natuurlijk erg leuk om jullie creaties te zien.

Een gezonde treat bananenbrood

Deze blog “Een gezonde treat bananenbrood” is een bijdrage van onze gast-foodie Franciska. Meer van haar lezen?

Meer weten over Franciska? check dan haar site eens.

5 gedachten over “Een gezonde treat bananenbrood”

 1. Ik ga het zeker eens proberen. Maar morgen zou ik willen bakken zonder naar de supermarkt te moeten. Door wat zou ik het kikkererwtenmeel kunnen vervangen en welke verhoudingen? Ik heb zelf spelt volkorenmeel, volkorenmeel en boekweitmeel in huis?

  1. In principe zou je elk meel kunnen gebruiken. Persoonlijk vind ik boekweit te heftig , dan zou ik voor spelt gaan. Ik ben benieuwd! Laat je me weten hoe hij gelukt is?

 2. Pingback: Romige bloemkoolsoep met spekjes - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept