Zoute kaaskoekjes met Franse kruiden

Zoute kaaskoekjes met Franse kruiden

Geschatte leestijd: 4 minuten

Een makkelijk snackje waar je van kunt blijven eten! Ze zijn gevaarlijk lekker deze zoute kaaskoekjes met Franse kruiden. Perfect voor een fijne borrelplank met een stukje kaas en een lekker wijntje erbij. Dit kaaskoekjes recept heeft maar een paar ingrediënten waarvan je de meeste waarschijnlijk al in huis hebt liggen. Je kunt er dus gelijk mee aan de slag. Zoute kaaskoekjes uit de oven bakken.

Ook is dit in principe een mooi basisrecept waar je eindeloos mee kunt variëren. Als er wat koekjes overblijven kun je deze een paar dagen bewaren in een tupperware doos. Hoewel me dat onwaarschijnlijk lijkt want hier werden ze gretig van de plank gepakt.

kaaskoekjes recept
Lekker bij een borrel met brie en een fijn wijntje.

Kaaskoekjes zijn een hartig koekje dat traditioneel gemaakt wordt van boter, bloem en geraspte kaas. De oorsprong van kaaskoekjes is niet precies bekend, maar het is waarschijnlijk dat ze zijn ontstaan in Europa, waar kaas al lang een belangrijk onderdeel is van de culinaire traditie.

Een mogelijke oorsprong van kaaskoekjes is Italië, waar “biscotti al formaggio” of “formagelle” al eeuwenlang worden gemaakt. Deze koekjes lijken sterk op moderne kaaskoekjes en worden gemaakt van bloem, boter, Parmezaanse kaas en eieren.

Zoute kaaskoekjes met Franse kruiden
Ik gebruikte ravioli-stekertjes om ze uit te steken.

Kaaskoekjes zijn ook populair in Frankrijk, waar ze bekend staan als “sablés au fromage”. Deze koekjes zijn vergelijkbaar met de Italiaanse variant, maar worden vaak gemaakt met Comté-kaas in plaats van Parmezaanse kaas.

In de Verenigde Staten zijn kaaskoekjes vaak te vinden in de zuidelijke keuken, waar ze soms worden gemaakt met toevoeging van specerijen zoals paprika, knoflook of cayennepeper.

Zoute kaaskoekjes met Franse kruiden

Dit kaaskoekjes recept is een typisch Frans recept. Ze heten daar sablés salé. En worden vaak gegeten bij een apéro met een lekker wijntje erbij. Het deeg is makkelijk te bereiden en je kunt ook verschillende soorten kruiden gebruiken. Ik zou dan wel kiezen voor gedroogde kruiden. Ik had niet verwacht dat mijn dochter ze lekker zou vinden.

Heerlijke brosse koekjes, als er over blijven dan kun je ze in een Tupperware doos bewaren.

Vooral omdat er dus een uitgesproken smaak van tijm en rozemarijn in zit. Maar ze volgde haar neus naar de keuken en wilde er toch wel ééntje proeven. Helemaal goedgekeurd dus! De kaas die smelt geeft natuurlijk ook een heerlijke geur af. Voor de papa’s en de mama’s lekker met een fijn wijntje erbij serveren!

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Zoute kaaskoekjes met Franse kruiden

Zoute kaaskoekjes

Super brosse koekjes waar je wel van kunt blijven snoepen!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 23 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Borrelhapje
Keuken: Frans
Trefwoord: kaaskoekje, Parmezaanse kaas, rozemarijn, tijm
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Totale tijd: 1 uur 25 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 473kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Smelt de roomboter voor 20 seconden in de magnetron in een kom.
  • Voeg aan deze kom de Parmezaanse kaas, olijfolie, het ei, de kruiden en een snufje zout toe. Meng het geheel goed door elkaar.
  • Voeg de bloem toe en mix dat erdoor tot er een deeg ontstaat.
  • Rol het deeg uit tussen twee stukken bakpapier tot een halve cm dikte.
  • Met een uitsteker stek je rondjes uit het deeg. Leg deze op een stuk bakpapier en leg dat dan een half uurtje in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Haal de koekjes uit de koelkast en duw nog wat zeezout bovenop de koekjes.
  • Bak ze in de oven in een minuutje 13-15 mooi goudbruin. Daarna op een rooster laten afkoelen.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Super lekker deze Zoute kaaskoekjes met Franse kruiden, probeer ook eens één van deze:

Ook lekker is deze bourgondische hummus plank met olijven.

Of voor op een crackertje deze romige en pittige avocado eiersalade.

Ook deze garnalen samosa van filodeeg zijn fijne happen!

Andere inspiratie heb ik hier voor je:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Zoute kaaskoekjes bakken uit de oven

Start » Recepten » Hapjes » Zoute kaaskoekjes met Franse kruiden

7 gedachten over “Zoute kaaskoekjes met Franse kruiden”

  1. Pingback: Pecan cashew frambozen bliss balls - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Spinazie quesadilla met Gruyère - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Franse Madeleines cake recept - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept