Een heerlijke beef stroganoff

Een heerlijke beef stroganoff

De basis, van die heerlijke recepten die eigenlijk al zo lang bestaan dat je je afvraagt moet ik die nog wel op mijn website zetten? Het antwoord? Ja natuurlijk! Keer op keer blijkt wel dat wanneer ik iets kook er vraag is naar het recept en deze deel ik dan ook graag met jullie. En daar gaat dan ook gelijk behoorlijk wat tijd inzitten. Deze keer dus een heerlijke beef stroganoff. Het koken ervan, het fotograferen en het uitschrijven van de receptuur. Een echte “labour of love” want als ik dan een berichtje krijg van iemand die mijn recept heeft gemaakt… dat is wel het grootste compliment. Zeker omdat er zoveel grote namen, zoveel chefs zijn die allemaal een kookboek hebben, en ontelbare recepten. Ik ben dus ook heel blij met al jullie input en hoor graag hoe het jullie gesmaakt heeft.

Een heerlijke beef stroganoff
Een heerlijke pan vol zacht rundvlees.

Een heerlijke beef stroganoff

Een echte klassieker die niet kon ontbreken op mijn website!
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd15 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Russian
Trefwoord: beef, champignons, stroganoff, tomaat
Porties: 4 personen

Equipment

  • koekenpan
  • stoofpan

Ingrediënten

  • 4 biefstuk van goede kwaliteit
  • 250 gr champignons
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 125 ml zure room
  • 2 grote sjalotten
  • 2 knoflooktenen
  • 2 el bloem
  • 200 ml runderbouillon van 1 blokje
  • olijfolie
  • peper/zout
  • 1 tl chilipoeder

Instructies

  • Snij de biefstukken in dunne reepjes, pel de sjalotten en knoflook, en maak de champignons schoon.
  • Snipper de knoflook en de sjalot en snij de champignons in plakken.
  • Strooi wat zout en peper op de biefstuk en een halve theelepel chilipoeder. Verhit de koekenpan en giet er een beetje olijfolie in. Voeg de biefstuk toe maar zorg ervoor dat je niet te veel in de pan doet. Ik bakte het in twee keer. Bak de reepjes mooi bruin zorg ervoor dat ze niet compleet doorbakken zijn. Schep ze uit de pan en leg ze apart op een bord tot gebruik.
  • Schep de knoflook en sjalotten in dezelfde koekenpan en bak ze glazig, voeg de champignons toe en bak het geheel een minuutje of 5. Bestrooi dan met de bloem en bak de bloem even mee.
  • Schep de tomatenpuree uit het blikje en bak deze een minuutje met de groenten en de bloem mee, schenk daarna de bouillon erbij. Breng rustig aan de kook en laat de saus even rustig pruttelen.
  • Roer de zure room en de resterende chilipoeder door de saus en roer goed door. Schep als laatste de stukjes vlees erbij en mix het geheel.
  • Heerlijk Happen!

Notities

Serveer de beef stroganoff met rijst of met aardappels. 
Een heerlijke beef stroganoff
Geniet met je hele gezin!

Een heerlijke beef stroganoff

Natuurlijk ben ik weer een beetje gaan speuren om jullie wat meer achtergrond informatie te geven over het recept. Waar komt het vandaan en wie heeft het nou verzonnen? Het komt in ieder geval uit Rusland. Het recept komt uit de 19e eeuw en is vernoemd naar de familie Stroganov. Een zeer machtige familie ten tijde van het Keizerrijk Rusland. Het verhaal gaat dat het ontstaan is tijdens een veldtocht gedurende de verovering van Siberië. De kok kon door de kou het vlees alleen nog maar in hele dunne plakjes snijden, doordat het eenvoudig te bereiden is kon het gelijk voor hele grote groepen gemaakt worden. En dat is altijd handig! een grote pan met toch heel veel smaak.

Een heerlijke beef stroganoff
Daar heb je toch gelijk zin in!

Op mijn site heb ik nog veel meer lekkere beef-recepten staan, probeer eens één van deze:

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *