Zuurkool stamppot met spekjes

Zuurkool stamppot met spekjes

Laatst sprak ik iemand die zei “Nederland is zoveel meer dan alleen maar die stamppot”! En dat klopt ook wel, ik heb het geluk dat ik regelmatig in sterrenrestaurants of in hele fijne restaurants mag eten. En vaak zijn het complete kunstwerkjes die aan me voorbij komen. Schuimpje van dit, krokantje van dat… soms totaal onherkenbare ingredi├źnten. En hoewel ik super veel respect heb voor dit soort kunstenaars heb ik soms ook wel gewoon eens honger thuis! En moet er gewoon lekker een goede maaltijd op tafel komen. Want het is rijden hierheen, rennen daarheen en altijd zorgen dat alles een beetje op tijd gedaan is, en het werk klaar is. En dan is die Hollandse zuurkool stamppot met spekjes helemaal zo gek nog niet. En dan laat ik het aan de kunstenaars over om er een “deconstructed versie met krokantjes van dit of dat” mee te maken…. ­čśë

Zuurkool stamppot met spekjes
Heerlijk! Geen moeilijk gedoe maar gewoon een top stamppot.

Zuurkool stamppot met spekjes

Een hele fijne zuurkool stamppot met spekjes!
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd20 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: aardappelen, spekjes, zuurkool
Porties: 4 personen

Equipment

  • pan
  • koekenpan

Ingredi├źnten

  • 1 zak kruiden zuurkool
  • 500 gr kruimige aardappels
  • 250 gr spekjes
  • 50 ml melk
  • 25 gr roomboter

Instructies

  • Kook de aardappels in een pan in 20 miuutjes gaar.
  • Doe de zuurkool in een andere pan en kook deze met 50 ml water ook 20 minuutjes. Let op het water vervliegt best snel in de pan.
  • Bak de spekjes uit in een koekenpan en giet het vet in een kommetje en bewaar.
  • Giet de aardappels af en voeg ze toe aan de zuurkool en stamp ze door de zuurkool. Omdat de kool best "dradig" is kun je de aardappels er ook met een mes "doorheen snijden" . Voeg wat spekvet en de melk en de roomboter toe om er echt een lekkere smeu├»ge puree van te maken.
  • Schep ten slotte de spekjes ook door de zuurkool en serveer.
  • Heerlijk Happen!

Zuurkool stamppot met spekjes

Hoe komt het nou dat zuurkool zuur is? De bladeren worden gesneden en gezouten. Dan gaat het in grote voorraadputten die luchtdicht worden afgesloten. De kool fermenteert hierin tot zuurkool. Zetmeel en suiker in de kool wordt omgezet in melkzuur. Hiermee wordt de kool zeer licht verteerbaar. Soms wordt er wijn of verschillende soorten kruiden aan de kool toegevoegd en hiermee krijg je een hele andere smaak zuurkool. Vroeger werd het vaak thuis gemaakt in een Keulse pot in de voorraadkast. Overigens is het niet pers├ę een heel Hollands gerecht want pas in de 18e eeuw kwam het deze kant op. Maar inmiddels zijn we wel groot producent van zuurkool want we produceren tonnen per jaar van dit zure goedje.

Ook zo gek op de Hollandse ingredi├źnten? Ik heb nog wel een paar lekkere receptjes voor je hoor:

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *