
Laatst sprak ik iemand die zei “Nederland is zoveel meer dan alleen maar die stamppot”! En dat klopt ook wel, ik heb het geluk dat ik regelmatig in sterrenrestaurants of in hele fijne restaurants mag eten. En vaak zijn het complete kunstwerkjes die aan me voorbij komen. Schuimpje van dit, krokantje van dat… soms totaal onherkenbare ingrediënten. En hoewel ik super veel respect heb voor dit soort kunstenaars heb ik soms ook wel gewoon eens honger thuis! En moet er gewoon lekker een goede maaltijd op tafel komen. Want het is rijden hierheen, rennen daarheen en altijd zorgen dat alles een beetje op tijd gedaan is, en het werk klaar is. En dan is die Hollandse zuurkool stamppot met spekjes helemaal zo gek nog niet. En dan laat ik het aan de kunstenaars over om er een “deconstructed versie met krokantjes van dit of dat” mee te maken…. 😉 Zuurkoolstamppot met spekjes.


Zuurkool stamppot met spekjes
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 zak kruiden zuurkool
- 500 gr kruimige aardappels
- 250 gr spekjes
- 50 ml melk
- 25 gr roomboter
En zo maak je het:
- Kook de aardappels in een pan in 20 miuutjes gaar.
- Doe de zuurkool in een andere pan en kook deze met 50 ml water ook 20 minuutjes. Let op het water vervliegt best snel in de pan.
- Bak de spekjes uit in een koekenpan en giet het vet in een kommetje en bewaar.
- Giet de aardappels af en voeg ze toe aan de zuurkool en stamp ze door de zuurkool. Omdat de kool best "dradig" is kun je de aardappels er ook met een mes "doorheen snijden" . Voeg wat spekvet en de melk en de roomboter toe om er echt een lekkere smeuïge puree van te maken.
- Schep ten slotte de spekjes ook door de zuurkool en serveer.
- Heerlijk Happen!

Zuurkool stamppot met spekjes
Hoe komt het nou dat zuurkool zuur is? De bladeren worden gesneden en gezouten. Dan gaat het in grote voorraadputten die luchtdicht worden afgesloten. De kool fermenteert hierin tot zuurkool. Zetmeel en suiker in de kool wordt omgezet in melkzuur. Hiermee wordt de kool zeer licht verteerbaar. Soms wordt er wijn of verschillende soorten kruiden aan de kool toegevoegd en hiermee krijg je een hele andere smaak zuurkool. Vroeger werd het vaak thuis gemaakt in een Keulse pot in de voorraadkast. Overigens is het niet persé een heel Hollands gerecht want pas in de 18e eeuw kwam het deze kant op. Maar inmiddels zijn we wel groot producent van zuurkool want we produceren tonnen per jaar van dit zure goedje. Zuurkoolstamppot met spekjes
Ook zo gek op de Hollandse ingrediënten zoals in Zuurkool stamppot met spekjes? Ik heb nog wel een paar lekkere receptjes voor je hoor:
- Deze Hollandse nieuwe op roggebrood.
- Risottoballetjes met Hollandse garnalen.

Pingback: Filodeeg hapje met feta dip en sesampitjes - Heerlijke Happen
Heerlijk om te eten met dit gure weer.
Wij zijn dol op stamppot met dit weer!
❤️
what are spekjes?
Small pieces of bacon
Pingback: Drie groentenstamp met kalkoenspekjes - Heerlijke Happen