Zuurkool stamppot met spekjes

Zuurkool stamppot met spekjes

Geschatte leestijd: 3 minuten

Laatst sprak ik iemand die zei “Nederland is zoveel meer dan alleen maar die stamppot”! En dat klopt ook wel, ik heb het geluk dat ik regelmatig in sterrenrestaurants of in hele fijne restaurants mag eten. En vaak zijn het complete kunstwerkjes die aan me voorbij komen. Schuimpje van dit, krokantje van dat… soms totaal onherkenbare ingrediënten. En hoewel ik super veel respect heb voor dit soort kunstenaars heb ik soms ook wel gewoon eens honger thuis! En moet er gewoon lekker een goede maaltijd op tafel komen. Want het is rijden hierheen, rennen daarheen en altijd zorgen dat alles een beetje op tijd gedaan is, en het werk klaar is. Zuurkoolstamppot met spekjes. zuurkoolschotel zuurkool stamppot spekjes

Zuurkool stamppot met spekjes
Heerlijk! Geen moeilijk gedoe maar gewoon een top stamppot.

En dan is die Hollandse zuurkool stamppot met spekjes helemaal zo gek nog niet. En dan laat ik het aan de kunstenaars over om er een “deconstructed versie met krokantjes van dit of dat” mee te maken…. 😉

Zuurkool stamppot met spekjes

Hoe komt het nou dat zuurkool zuur is? De bladeren worden gesneden en gezouten. Dan gaat het in grote voorraadputten die luchtdicht worden afgesloten. De kool fermenteert hierin tot zuurkool. Zetmeel en suiker in de kool wordt omgezet in melkzuur. Hiermee wordt de kool zeer licht verteerbaar. Soms wordt er wijn of verschillende soorten kruiden aan de kool toegevoegd en hiermee krijg je een hele andere smaak zuurkool. Vroeger werd het vaak thuis gemaakt in een Keulse pot in de voorraadkast.

Overigens is het niet persé een heel Hollands gerecht want pas in de 18e eeuw kwam het deze kant op. Maar inmiddels zijn we wel groot producent van zuurkool want we produceren tonnen per jaar van dit zure goedje. Zuurkoolstamppot met spekjes

Zuurkool stamppot met spekjes

Zuurkool stamppot met spekjes

Een hele fijne zuurkool stamppot met spekjes!
4.8 van 44 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: aardappelen, spekjes, zuurkool
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 350kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 1 zak kruiden zuurkool
  • 500 gr kruimige aardappels
  • 250 gr spekjes
  • 50 ml melk
  • 25 gr roomboter

En zo maak je het:

  • Kook de aardappels in een pan in 20 miuutjes gaar.
  • Doe de zuurkool in een andere pan en kook deze met 50 ml water ook 20 minuutjes. Let op het water vervliegt best snel in de pan.
  • Bak de spekjes uit in een koekenpan en giet het vet in een kommetje en bewaar.
  • Giet de aardappels af en voeg ze toe aan de zuurkool en stamp ze door de zuurkool. Omdat de kool best "dradig" is kun je de aardappels er ook met een mes "doorheen snijden" . Voeg wat spekvet en de melk en de roomboter toe om er echt een lekkere smeuïge puree van te maken.
  • Schep ten slotte de spekjes ook door de zuurkool en serveer.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Ook zo gek op de Hollandse ingrediënten zoals in Zuurkool stamppot met spekjes? Ik heb nog wel een paar lekkere receptjes voor je hoor:

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

zuurkoolschotel

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Zuurkool stamppot met spekjes

10 gedachten over “Zuurkool stamppot met spekjes”

  1. Pingback: Filodeeg hapje met feta dip en sesampitjes - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Drie groentenstamp met kalkoenspekjes - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Preirolletjes uit de oven met stamppot - Heerlijke Happen

  4. Pingback: In bier gestoofde hazenbout met kastanje champignons - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept