Aangestoken met het zalm virus door mijn Foodie-friend Luuk ben ik bang! Want er staat hier steeds vaker een stukje zalm op het menu. Het leuke is ook dat er op zo veel verschillende manieren mee te koken valt. Omdat ik geen enorme visliefhebber ben kleed ik het gerechtje altijd wel aan met lekker veel groente en probeer ik er flink wat smaak aan te geven. In dit gerechtje van zalm en papillotte met pesto maken we lekker mijn huisgemaakte pesto erbij. Het grote voordeel van “en papillotte” koken is dat je de pakketjes ook van te voren kunt maken en het alleen maar even 20 minuutjes hoeft af te bakken en je gelijk aan tafel kunt. En wat een verrassing van geur en smaak als je dat pakketje op je bord kunt uitpakken. zalm ovenschotel


Zalm en papillotte met pesto
Ingrediënten:
- 1 moot zalm
- 50 gram huisgemaakte pesto
- 2 venkel bladeren
- 5 grote groene olijven
- zeekraal - een aantal takjes
- paprika uit pot - stukjes gegrilde paprika in olijfolie
- 2 el persillade mix
- 30 ml witte wijn
En zo maak je het:
- Neem de zalmmoot erbij en leg hem op een stuk bakpapier. Bestrooi met de persillade mix.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snij 2 "blaadjes" van de venkel en snij deze in kleine stukken. ( de rest van de venkel kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een soepje). Blancheer de stukjes in kokend water voor 3 minuten en laat ze daarna uitlekken.
- Halveer de olijven, en maak de pesto.
- Schep overal wat pesto op de zalmmoot en bekleed hem verder met de venkelstukjes, olijven, zeekraal, paprika stukjes.
- Giet de witte wijn erbij en vouw het pakketje goed dicht, je kunt eventueel een bind-touwtje gebruiken om het pakketje goed bij elkaar te houden.
- Zet in de oven voor 20/25 minuten, als de moot wat dikker is dan iets langer zodat hij helemaal gaar wordt.
- Haal uit de oven en serveer, voorzichtig met het openmaken want er komt natuurlijk een hoop stoom uit het pakketje.
- Het recept voor huisgemaakte pesto vind je hier.
- Lekker met wat rijst of orzo erbij.
- Serveer er bijvoorbeeld de witte wijn erbij waarmee je ook de vis gestoomd hebt, kies wel voor een goede kwaliteit. Van goedkope wijn gaat je eten ook niet beter smaken 😉

Zalm en papillotte met pesto
Wat is dat ” en papilotte” nou eigenlijk en waarom konen we het zo? Het is het garen van vis, vlees of groente in een pakketje. Op deze manier behouden de producten hun smaak, geur en vitaminen. Je moet het pakketje goed dichtvouwen zodat de stoom er niet uit kan ontsnappen. Voordeel van op deze manier koken is dat je geen vet of olie hoeft toe te voegen waardoor het een lekker “slank” gerechtje wordt. Je kunt een beetje vocht zoals bijvoorbeeld wijn toevoegen, maar pas op met de hoeveelheid anders wordt het een te zompig geheel.

Nog meer lekkere zalmrecepten proberen zoals Zalm en papillotte met pesto? Dat kan ik heb er genoeg!
- Deze in boter gegaarde zalm met orzo.
- Of deze zalmsalade met zeekraal.
- Maar ook deze zalm uit de oven met fetakorstje.
zalm ovenschotel
Grote zalm liefhebber hier! Leuk dat je ook zeekraal gebruikt
Pingback: Pangasius pakketje met verse pesto - Heerlijke Happen
Een heerlijk ovengerecht!
Pingback: Kip en papillotte met kaki en mozzarella - Heerlijke Happen
Pingback: Forel uit de oven met kruiden en citroen - Heerlijke Happen