Een Klassieker Spaghetti Cacio e Pepe – Traditioneel Italiaans Recept met 4 Ingrediënten

🕒 Bereidingstijd: 25 minuten  👨‍🍳 Moeilijkheid: ★★★☆☆

Deze authentieke spaghetti cacio e pepe is een Italiaanse klassieker met slechts vier ingrediënten: pasta, Parmezaanse kaas, Pecorino Romano en zwarte peper! Het traditionele Romeinse recept vereist wat techniek om de perfecte kaas-emulsie te krijgen, maar het resultaat is fantastisch. Het geheim zit in kwaliteitsingrediënten en de juiste techniek om klontering te voorkomen.

Dit recept heb ik al meerdere keren geprobeerd en nooit was ik er echt tevreden over. Soms lukt het gewoon niet of krijg je net niet het resultaat waar je op hoopte. In eerdere pogingen klonterde de kaas enorm, en een andere keer had ik de spaghetti nèt te lang gekookt. Maar nooit opgeven want er komt een dag dat het perfect is! En die dag had ik dus voor een klassieker spaghetti cacio e pepe! Een in de basis hele simpele pasta met kaas, pasta en peper in de hoofdrol. Hier thuis zijn we dol op pasta dus de pan ging helemaal leeg. spaghetti cacio e pepe recept

Heerlijke romige spaghetti!

Waarom Kwaliteitsingrediënten Zo Belangrijk Zijn

De laatste weken heb ik best wat geleerd over de Italiaanse keuken en het gebruik van de juiste producten. Ik wil dan ook hier graag benadrukken dat je er goed aan doet om goede producten te kopen. Dit kom je smaak alleen maar ten goede. Zo kreeg ik bijvoorbeeld bij Roberto’s èchte authentieke spaghetti van het merk Afeltra, dat vind je dus niet bij de supermarkt. Breng dus een keer een bezoekje aan een speciaalzaak en doe daar je inkopen! Deze paste heb ik gebruikt voor de klassieker spaghetti cacio e pepe.

Het Geheim van de Perfecte Kaas-Emulsie

We beginnen met de kaas te raspen. Koop goede kwaliteit je zult merken dat dit zoveel lekkerder smaakt. Neem de kleine gaatjes bij je rasp, die zorgen ervoor dat de kaas haast sneeuwachtig wordt, en dus ook prachtig zal smelten straks. Doe de kaas in aparte bakjes want we beginnen eerst met de Parmezaanse kaas. ( Ik heb aan een echte Italiaanse gevraagd of dit wel mag die combinatie van de twee kazen en zij zei me dat dit geen probleem is)

De spaghetti kreeg ik van Chef Franz Conde van het Hilton.

Perfecte Pasta Koken voor Cacio e Pepe

Doe de spaghetti voor de cacio e pepe in ruim kokend water met zout en roer even in het begin en paar minuten voorzichtig mee, dit zorgt ervoor dat de spaghetti niet aan elkaar of de bodem van je pan blijft plakken. Kook de spaghetti 2 minuutjes te kort! Deze heeft dan nog een beetje een bite en dat komt straks helemaal goed in de pan. Giet de spaghetti af en bewaar dus wat kookvocht dat hebben we nodig voor de saus.

Zwarte Peper Roosteren en Malen

Neem een grote koekenpan erbij terwijl de pasta kookt. Rooster de korrels een minuut of 5 tot ze lekker beginnen te geuren. Stamp ze daarna in een vijzel wat kleiner. Peper korrels zijn natuurlijk onmisbaar in de spaghetti cacio e pepe.

een klassieker spaghetti cacio e pepe
Gebruik alleen de beste producten, dat komt de smaak alleen maar ten goede.

Stap-voor-stap Bereiding van het recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

een klassieke spaghetti cacio e pepe

Authentieke Spaghetti Cacio e Pepe – Romeinse Klassieker met 4 Ingrediënten

Een authentieke Romeinse pasta klassieker met Parmezaanse kaas, Pecorino Romano, zwarte peper en pastakookvocht. Geen room nodig – de romigheid komt van de perfecte kaas-emulsie. Vereist wat techniek maar het resultaat is restaurant-waardige comfort food.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 25 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: pasta
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Servings: 2 personen
Author: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 400 gram authentieke spaghetti - Zoals Afeltra, verkrijgbaar bij speciaalzaken
  • 200 gram Parmigiano-Reggiano - vers geraspt met kleine gaatjes
  • 75 gram Pecorino Romano - vers geraspt met kleine gaatjes
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 50 gram roomboter
  • 2 theeglazen kookvocht

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • We beginnen met de kaas te raspen. Koop goede kwaliteit je zult merken dat dit zoveel lekkerder smaakt. Neem de kleine gaatjes bij je rasp, die zorgen ervoor dat de kaas haast sneeuwachtig wordt, en dus ook prachtig zal smelten straks. Doe de kaas in aparte bakjes want we beginnen eerst met de Parmezaanse kaas. ( Ik heb aan een echte Italiaanse gevraagd of dit wel mag die combinatie van de twee kazen en zij zei me dat dit geen probleem is)
  • De pasta koken
  • Doe de spaghetti voor de cacio e pepe in ruim kokend water met zout en roer even in het begin en paar minuten voorzichtig mee, dit zorgt ervoor dat de spaghetti niet aan elkaar of de bodem van je pan blijft plakken. Kook de spaghetti 2 minuutjes te kort! Deze heeft dan nog een beetje een bite en dat komt straks helemaal goed in de pan.
  • Giet de spaghetti af en bewaar dus wat kookvocht dat hebben we nodig voor de saus.
  • De peperkorrels
  • Neem een grote koekenpan erbij terwijl de pasta kookt. Rooster de korrels een minuut of 5 tot ze lekker beginnen te geuren. Stamp ze daarna in een vijzel wat kleiner. Peper korrels zijn natuurlijk onmisbaar in de spaghetti cacio e pepe.
  • Gebruik alleen de beste producten, dat komt de smaak alleen maar ten goede.
  • Doe de roomboter in de koekenpan en laat smelten, voeg er dan een kopje kookvocht aan toe en roer even door. Daarna schep je met een tang de spaghetti in de koekenpan erbij. Zorg ervoor dat je dus een hele grote gebruikt. Strooi de Parmezaanse kaas erover en roer voorzichtig zodat de kaas smelt en een saus begint te vormen. Doe dit tot alle kaas, dus ook de Pecorino, is gesmolten. Wordt het wat te droog of korrelig voeg dan wat extra kookvocht toe.
  • Pak ten slotte de kommetjes erbij en schep de spaghetti erin, strooi er de gevijzelde peperkorrels overheen en serveer direct! Heerlijk Happen
  • En zo heb je een werkelijk simpel maar zo’n lekkere pasta op tafel staan, echt een kommetje comfort food!
Kwaliteit tip: Gebruik zoals vermeld alleen de beste ingrediënten – authentieke pasta van speciaalzaken maakt echt verschil
Anti-klonter tip: Rasp de kaas met kleine gaatjes voor een sneeuwachtige textuur die beter smelt
Timing: Kook de pasta 2 minuten te kort zoals beschreven – deze gaat nog na in de pan
Techniek: Voeg het kookvocht geleidelijk toe en blijf roeren voor de perfecte emulsie
Temperatuur: Te hoge hitte zorgt voor klontering – werk op middelhoog vuur
Serveren: Serveer direct in voorverwarmde kommen voor de beste temperatuur
Oefening: Dit recept kan een paar pogingen kosten om te perfectioneren – geef niet op
Nutrition Facts
Authentieke Spaghetti Cacio e Pepe – Romeinse Klassieker met 4 Ingrediënten
Amount per Serving
Calories
558
% Daily Value*
Fat
 
59
g
91
%
Saturated Fat
 
36
g
225
%
Trans Fat
 
1
g
Polyunsaturated Fat
 
3
g
Monounsaturated Fat
 
16
g
Cholesterol
 
161
mg
54
%
Sodium
 
2225
mg
97
%
Potassium
 
576
mg
16
%
Carbohydrates
 
154
g
51
%
Fiber
 
6
g
25
%
Sugar
 
6
g
7
%
Protein
 
74
g
148
%
Vitamin A
 
1561
IU
31
%
Calcium
 
1631
mg
163
%
Iron
 
4
mg
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Meer Authentieke Italiaanse Pasta Klassiekers

Basisrecept perfecte Italiaanse pasta

Cacio e pepe pasta met mosselen

Knoflook spaghetti met schelpjes

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Een Klassieker Spaghetti Cacio e Pepe – Traditioneel Italiaans Recept met 4 Ingrediënten

3 gedachten over “Een Klassieker Spaghetti Cacio e Pepe – Traditioneel Italiaans Recept met 4 Ingrediënten”

4.92 from 25 votes (22 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept