Europa waar kwaliteit thuis is, producten uit zuid Tirol

Geschatte leestijd: 7 minuten

Europa waar kwaliteit thuis is

” Enjoy it’s from Europe”. Hier in onze Europese unie kennen we prachtige gebieden waar de lekkerste producten worden verbouwd en geproduceerd. Producten die je wellicht niet zomaar in je mandje zou leggen omdat je eigenlijk het verhaal achter het producten niet kent. Of je hebt geen idee wat je van de smaak moet verwachten. Ik werd uitgenodigd door PR bureau Coopr om kennis te maken met een aantal Zuid-Tiroolse producten. En bij het horen van Tirol denk je al snel aan pullen bier en lederhösen. Maar uit deze regio komen dus prachtige kwaliteits wijnen en andere producten met kwaliteitslabels. En daar ga ik jullie in deze blog ” Europa waar kwaliteit thuis is ” alles over vertellen!

Europa waar kwaliteit thuis is
AMSTERDAM – Kwaliteit komt uit Europa. Kookworkshop met producten uit Europa.

Kookworkshop

Europa waar kwaliteit thuis is
Tiroolse gnocchi met Stilfser BOB kaas en gekonfijte tomaten

En hoe kun je producten nou beter beoordelen en leren kennen? Juist ja door ze te proeven en in de hand vast te houden en er aan te kunnen ruiken en voelen. Dus sprong ik in de auto op naar Amsterdam waar we met een aantal foodbloggers een workshop met deze producten hadden. De vrolijke Roberta Pagnier van 24Kitchen en de ambassadeurs van de Zuid-Tiroolse producten verwelkomden ons bij Keizer Culinair met een lekkere bubbel.

Met elkaar gingen we aan de slag om een heerlijke 3-gangen lunch te maken. De bloggers werden opgedeeld in team voor, hoofd, en nagerecht. Ikzelf zat bij team voorgerecht en dit was een Tiroolse gnocchi met Stilfser BOB kaas. En gekonfijte tomaten. Loop het water je al in de mond?

Kwaliteitslabels

Europa waar kwaliteit thuis is

Zoals ik al aangaf zijn alle producten die we gebruikt hebben voorzien van een kwaliteitslabel. Deze labels worden door de Europese Unie uitgegeven. De beschermde benaming garandeert de consument dat deze producten voldoen aan de specifieke kwaliteitseisen. Maar ook dat deze producten afkomstig zijn uit de aangeduide regio van oorsprong.

Zo blijft het transparant en traceerbaar. De producten die wie hebben geproefd zijn van het DOC label, het BGA label en het BOB label voorzien. Het DOC staat voor de gecontroleerde oorsprongsbenaming voor wijnen uit Italië. Het BGA label staat voor de geografische aanduiding en dat het product met een specifieke eigenschap aan die regio is verbonden. Het BOB label garandeert dat het product geproduceerd en verwerkt in is een bepaalde regio.

Aan de slag

Europa waar kwaliteit thuis is
Stilfser BOB kaas

Na wat uitleg over deze labels gingen we met z’n allen flink aan de slag. Want eten staat natuurlijk niet zomaar op tafel. De kaas die we hebben gebruikt bij de gnocchi is de Stilfser kaas. Dit is de enige kaas uit Zuid-Tirol die al sinds 2007 het BOB label mag dragen. De kaas wordt geproduceerd op de bergen. Zo vertelde de vertegenwoordiger mij dat hij een aantal boeren kent die bijna nooit de berg afkomen en zelfs niet eens een postcode bezitten.

De kaas wordt geproduceerd op ruim 1000 meter hoogte. De kaas is zacht en makkelijk te snijden en heeft een zachte en licht zoute smaak. Ik was na het proeven van een klein stukje al gelijk overtuigd! Bijna zonde om hem te raspen en in het recept te verwerken. Maar we hebben het toch gedaan en het gaf de gnocchi lekker veel smaak.

Wijntje erbij?

Europa waar kwaliteit thuis is
Wijn Alto Adige DOC

Wat is een goede lunch nou zonder een lekker wijntje? Bij de gerechten kregen we een aantal heerlijke wijntjes te proeven. Zowel rood als wit en ze zijn van de Alto Adige DOC. Een fris wit wijntje maar ook een heerlijke lichte pinot Grigio werden ingeschonken.

Nu ben ik geen énorme wijnkenner maar ik weet ècht wel wat een lekker wijntje is. En deze doorstonden de test glansrijk! Zuid-Tirol is eigenlijk het noordelijkste puntje van Italië. En met een wijnproductie die ruim 3000 jaar terug in de geschiedenis gaat.

Het is een uiterst divers gebied met wijngaarden van 200 tot 1000 meter boven de zeespiegel. Iets meer dan de helft zijn witte druiven en de rest is natuurlijk rood. De wijnbouw in Zuid-Tirol is zeer kleinschalig en bijna alle wijnen vallen onder het overkoepelende Consortium Alto Adige Wines.

Zoet en zout

Südtiroler Apfel BGA en Südtiroler Speck BGA

Het hoofdgerecht heeft twee hele mooie producten die flink smaak geven aan dit gerecht. Het zijn de Südtiroler Speck BGA en de Südtiroler Apfel BGA. Of te wel een lekker zoutige en kruidige spek en frisse zoete appels. Het voordeel van deze spek is doordat ze dit keurmerk hebben het vlees komt van verantwoorde veehouderijen. Er is nogal wat te doen over het eten van vlees de laatste tijd en dit kan de consument helpen een bewuste keuze te maken voor een gecertificeerd product.

Wij aten het spek omwikkeld om een stukje varkenshaas met gebakken aardappeltjes en verse rösti. Maar ook gewoon rauw in dunne plakjes gesneden is dit een heerlijk stukje vlees. De vrolijke rode, gele en groene Marlène appeltjes hebben een frisse en knapperige bite. Door de bergachtige ligging worden de boomgaarden beschermd en hebben ze ook nog eens 300 dagen per jaar zon! Per jaar wordt hier ruim 1 miljoen ton appels geoogst.

Het toetje

En deze Marlène appeltjes vinden we ook terug in het toetje. We maakten namelijk een appel panna cotta met amandelkrokant. Totaal niet ingewikkeld om te maken en voor extra smaak aan dit dessert gebruikten we ook nog een frisse witte Tiroolse wijn. Zo komen alle producten mooi terug in bijna elk gerecht. Foodbloggers zullen foodbloggers niet zijn dus tijdens het koken hebben we natuurlijk flink gesnoept en geproefd.

Na de lunch zat ik dan ook goed vol. De leveranciers hadden bij het event voor ons een hele mooie goodiebag samengesteld. Zo had ik de mogelijkheid om thuis nog eventjes verder te genieten van een stukje kaas, spek, een heerlijk wijntje erbij èn wat lekkere appeltjes.

Europa waar kwaliteit thuis is

Alle prachtige producten bij elkaar

Al met al een hele gezellige middag met leuke mensen en mooie producten. Wat ik je zelf kan aanraden als je boodschappen gaat doen is om eens vaker naar dit soort labels te kijken. Hiermee kunnen we allemaal de markt een beetje mee veranderen en kiezen voor échte kwaliteit. Super goed van de Europese Unie om hier met dit soort initiatieven te komen en ons als consument bewuster onze keuzes te laten maken.

Deze blog ” Europa waar kwaliteit thuis is ”  is geschreven in een betaalde samenwerking met Coopr/Influentials

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Blog » Europa waar kwaliteit thuis is, producten uit zuid Tirol

1 gedachte over “Europa waar kwaliteit thuis is, producten uit zuid Tirol”

  1. Pingback: Romige gnocchi met gerookte zalm - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *