Estimated reading time: 9 minuten
Francine Bij Halsebroek Wagyus
Voor mijn rubriek “Francine Bij” hou ik altijd mijn oog open om leuke bedrijven te ontdekken. En zo kwam het dat ik via Instragram stuitte op Halsebroek Wagyus. Na even op internet gezocht te hebben bleken ze ook nog eens redelijk in de buurt te zitten. En zo kwam ik in contact met Judith en Frank van de Ven en mocht ik een bezoekje brengen aan hun boerderij.
En wàt wonen zij mooi zeg! In een haast Anton Pieck-achtige omgeving staan hun prachtige Wagyu runderen in het landschap. Deze Francine Bij Halsebroek Wagyus was weer een heel leuk en leerzaam bezoek.
De historie:
De Wagyu runderen zijn van oorsprong een Japans runderras. En er hangt nogal een mythisch verhaal omheen over runderen die bier drinken, gemasseerd worden en naar klassieke muziek luisteren. Dit zou in een heel ver verleden gebeurd kunnen zijn maar geldt eigenlijk niet voor de meeste fokbedrijven. Wat wel waar is, is dat de runderen vroeger alleen werden gebruikt voor zeer zwaar werk.
Daardoor waren het zeer gespierde beesten. Vlees van koeien werd in Japan niet gegeten om religieuze redenen. Uiteindelijk is dit verbod opgeheven. Maar hoe kwam de Wagyu dan in Europa en bij Halsebroek Waguys terecht? Rond 1976 heeft de Japanse regering een aantal stieren aan Amerika geschonken. Daar werd een zuivere fokkerij opgezet met alleen maar stamboek runderen.
Dit zijn dus 100% Wagyu runderen. En via dit fokprogramma zijn de runderen ook in Europa terecht gekomen.(De Wagyu op deze foto heet Saitama.)
Start van bedrijf:
Frank is van huis uit een echte boerenzoon, zijn broer woont één boerderij verderop en heeft een melkvee bedrijf. In 2004 startten Frank en Judith met één schuur een agrarisch bedrijf met als hoofdactiviteit het opfokken van jongvee. Dit houdt in dat andere boeren hun kalfjes op deze boerderij plaatsen en dat ze hier opgroeien tot ze weer terug gaan naar de boer.
Op het moment hebben ze kalfjes van drie verschillende veehouders op hun bedrijf staan. En inmiddels is er ook uitbreiding geweest met een tweede mooie grote stal.
Landbouwgrond en gebied:
Terwijl ik tijdens deze Francine bij Halsebroek Wagyus kom aanrijden zie ik hoe mooi en landelijk ze hier wonen op landgoed Beukenhorst in Halsebroek. En op een deel van de ruim 90 ha grond lopen de koeien rustig te grazen. En daarmee zijn Frank en Judith ook een beetje natuurbeheerders.
Zo wordt de grond waar de runderen lopen niet bemest en wordt er niet tegen onkruid met gif gespoten. Er wordt op een duurzame wijze gewerkt bij dit bedrijf. Zo produceren ze ook zelf het voer voor de koeien en worden er onder andere ook suikerbieten en mais geteeld. Wanneer de grond te drassig wordt in de winter gaan de runderen naar binnen. Maar ze blijven zo lang als kan gewoon lekker buiten lopen.
Start Wagyu runderen:
Omdat ze hier zo prachtig wonen wilden Frank en Judith graag dat mooie landelijke beeld intact laten en gingen ze op zoek naar een mooi rund dat in dit plaatje paste. En zo kwamen ze uit op de Wagyu runderen. In 2010 werden de eerste 10 embryo’s gekocht. Daarvan weten er zes geboren te worden en een jaar later herhalen ze dit proces nog een keer om een kleine Wagyu veestapel op te bouwen.
Alle runderen die hier lopen zijn 100% Wagyu runderen, zo laat Judith mij de stamboekkaarten zien. Hierop staan alle gegevens van de ouders en voorouders van elk rund. Zo krijgen ze ook allemaal een eigen Japanse naam. Een paar uitgezonderd die de namen van de kinderen van het stel dragen.
Wagyu vlees:
Het bijzondere aan het Wagyu vlees is de marmering van het vlees. Het vlees is bijzonder mals. Op een kaart laat Judith mij tijdens deze Francine bij Halsebroek Wagyus zien hoe de marmering van haar runderen is en deze ligt tussen de 8 en de 10. Hele goede runderen dus. De beesten lopen hier het grootse deel van het jaar buiten en eten het gras van het land. Dan de laatste maanden voor de slacht worden ze “afgemest”.
Dit houdt in dat ze een speciale graanmix krijgen wat zorgt voor een nog betere kwaliteit van het vlees en wat de smaak ten goede komt. Deze runderen worden door een ambachtelijke slager geslacht. Het vlees blijft even bij de slager om nog verder te rijpen. Geen massa productie bij Halsebroek Wagyus, want er wordt gemiddeld 4 keer per jaar een rund geslacht. Wanneer je dus je vlees bestelt krijg je super vers vlees.
Marmering:
Vet vlees klinkt niet gezond, in deze tijden van sporten, gezond eten en dieetcultuur lijkt vet haast een verboden woord te zijn. Maar vet is eigenlijk een reserve voor barre tijden en vet zorgt ervoor dat vitaminen in het lichaam wordt opgenomen. Zo weet elke kok dat een stukje vet dé smaak aan vlees geeft. De marmering in het Wagyu vlees is goed zichtbaar en geeft dus heel veel smaak aan het vlees. Door het vlees te verhitten smelt het vet weg en geeft het een zoetige smaak aan het vlees, je hoeft bij een Wagyu biefstukje dus geen dikke sauzen te serveren het vlees zelf is al bijzonder genoeg!
Verzorging:
De beesten worden dus niet gemasseerd bij Halsebroek Wagyus en drinken geen bier…. Ze lopen met z’n allen in de wei waar ze naar harte lust onbespoten gras en bloemetjes eten. Zo blijft ook het kalfje gewoon bij de moeder in de wei en drinkt ze haar melk. Ook bij de geboorte komt er geen mens bij aan te pas.
De dames bevallen in de weide op eigen kracht en verzorgen zelf de kalfjes. Natuurlijk onder toeziend oog van het stel maar er komt maar zelden een veearts bij aan te pas. De Wagyu runderen zijn super eigenwijs en nieuwsgierig. Doordat deze beesten rustig zonder al te veel bemoeienis opgroeien en geen stress ervaren komt dit ook het vlees ten goede. Ze namen dan ook met pijn in het hart afscheid van het eerste rund wat werd geslacht maar zo zegt Judith: “Dat hoort bij het boerenbedrijf, ik heb gelukkig niet hoeven huilen.”.
De Verkoop:
Omdat een opfok bedrijf zoals Halsebroek Wagyus minder arbeidsintensief is dan bijvoorbeeld een melkbedrijf hebben beiden nog gewoon een baan naast het boerenbedrijf. In de toekomst willen ze proberen uit te breiden en fulltime op de boerderij te kunnen zijn. Wel is er inmiddels een leuk winkeltje aan huis waar je het Wagyu vlees kunt kopen.
Ook is Judith bezig met online verkoop en naar manieren aan het zoeken om bij de mensen thuis te kunnen leveren. Een deel van het vlees wordt ingevroren door Halsebroek Wagyus verkocht. Wanneer er weer een rund geslacht wordt kun je je inschrijven voor de aankoop van vers vlees. Er wordt dan gelijk ook verkocht aan restaurants in de omgeving waaronder zelfs sterrenrestaurants! Kwaliteit staat hier vóórop dus.
De prijs:
Wagyu vlees zoals bij Halsebroek Wagyus staat zeker niet bekend om zijn goedkope prijs, het tegenover gestelde is zelf waar. Het is vergeleken met “gewoon” vlees een stuk duurder. Maar er mag uit deze Francine bij Halsebroek Wagyus duidelijk zijn dat deze prijs niet onrealistisch is. De dieren hebben ook een veel langer leven gehad dan gewone koeien. Je maakt heel bewust de keuze voor dit vlees wanneer je dit koopt en het ligt dus zeker niet in zomaar in de supermarkt! Ook garanderen ze bij Halsebroek Wagyus dat je 100% Wagyu vlees koopt.
Francine Bij Halsebroek Wagyus:
Deze Francine bij Halsebroek Wagyus was erg leuk. Ik heb de dieren van dichtbij kunnen bewonderen. Maar ook de gastvrijheid van Judith en Frank is hartverwarmend. Super aardige mensen met een echte liefde en passie voor hun vak en dieren.
Het opgeruimde bedrijf ziet er keurig uit en de kinderen hebben geluk dat ze op zo’n mooi landgoed mogen wonen. Natuurlijk kreeg ik tijdens deze Francine bij wat vlees van Judith van Halsebroek Wagyus mee om thuis uit te proberen en er zullen zeker een aantal recepten op mijn website komen met dit bijzondere vlees.
Halsebroek Wagyus
Halsebroek 2 5296 PA Esch ( vlakbij Vught) 06-44932292
Winkel is geopend op zaterdag 13:00-17:00
Wil je meer Francine bij artikelen lezen zoals deze Francine bij Halsebroek Wagyus lezen? Kijk dan hier.
Vindt je bovenstaand recept lekker? Probeer dan ook eens onderstaande recepten:
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
RT @HeerlijkeHappen: Francine Bij #Halsebroek Wagyus
Voor mijn rubriek “Francine Bij” hou ik altijd mijn oog open om leuke bedrijven te……
Leuk! Francine Bij Halsebroek Wagyus: https://t.co/tb21GLy84S #RT