Geschatte leestijd: 3 minuten
Grillen is een hele lekkere manier van je groente bereiden. Witte kool staat hier eigenlijk maar heel weinig op het menu. Zo nu en dan eens een lekkere koolsalade, maar verder eigenlijk niet echt. Tijd om daar eens wat verandering in te brengen want witte kool laat zich uitstekend roosteren in de oven. Natuurlijk maken we er zelf een lekker sausje bij anders is het een beetje een kale boel. En in dit geval maken we dus gegrilde witte kool met kerriesaus. Ja die saus zou je heel gemakkelijk uit een pakje kunnen maken, maar zoveel lekkerder is het om hem even zelf te maken. Daar schreef ik al eerder het recept voor uit op mijn blog, dus deze kunnen we hier mooi bij gebruiken. Wel voegen we nog wat extra rozijnen toe zodat het echt een lekkere zoete kerriesaus wordt. witte kool recepten recept
Gegrilde witte kool met kerriesaus
Kerrie is afkomstig uit India. Ook de Indonesiërs gebruikten het graag en op deze manier is het in Nederland terecht gekomen. Het woord kerrie betekent trouwens eigenlijk saus. We hebben het aan de Engelsen te danken die het woord verkeerd hebben gebruikt en het tot “curry” doopten. Kerriepoeder is dus eigenlijk een mengsel van verschillende soorten kruiden en specerijen.
Hier is geen specifiek recept voor want natuurlijk heeft iedereen zijn eigen versie van kerrie. Maar veelal tref je er zeker gember, kurkuma, komijn, koriander, kardemom, kruidnagel, en peper in aan. Ook bestaat er een rode kerrie, hierin zijn pepers verwerkt en hoe roder hoe heter de kerrie! Let op de Nederlandse versie van kerrie is echt láng niet zo pittig als de Indiase versie.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Gegrilde witte kool met kerriesaus
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 1 witte kool
- 100 gr rozijnen
- 2 el Persillade (kruidenmix)
Voor de saus heb je nodig:
- 20 gr roomboter
- 20 gr bloem
- 300 ml halfvolle melk
- 1 el kurkuma
- 1 el kerriepoeder
- ½ el Persillade (kruidenmix)
- ½ el uienpoeder
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Verwarm je oven voor op 200 graden.
- Neem de kool erbij en snij hem door het midden. Laat het middelste gedeelte waar de blaadjes aan vast zitten in tact. Hierdoor vallen de blaadjes niet uit elkaar. Snij van beide helften 4 tot 5 parten af. Blancheer ze 5 minuten in kokend water en laat vervolgens voorzichtig uitlekken. ( daarom is het dus ook belangrijk dat je het midden waar de blaadjes vastzitten niet wegsnijdt).
- Leg de partjes kool op een bakblik, met bakpapier bekleed. Druppel olijfolie over de blaadjes en bestrooi met de persillade. Zet in de oven voor 15 minuten en draai dan de stukken kool om. Vervolgens nog een keer 10 tot 15 minuten tot de randjes een bruin kleurtje krijgen.
- Terwijl de kool in de oven staat maken we de saus. Neem het pannetje erbij en smelt hierin de boter. Voeg de bloem toe en alle kruiden en specerijen. Bak twee minuutjes en giet dan de melk al roerend erbij. Blijf net zolang roeren tot je een mooie gebonden saus hebt. Doe de rozijntjes erbij en zet het pannetje op een sudderplaatje tot gebruik.
- Schep de witte kool parten op een schaal of serveerplank en schenk de saus er overheen.
- Heerlijk Happen!
Nog meer recepten waarin ik kerrie heb verwerkt zoals Gegrilde witte kool met kerriesaus? Probeer eens een van deze recepten:
Deze yummie kipballetjes met zoetzure saus.
Of deze kip met pittige kerriesaus.
Maar ook bij deze kip van het draaispit gebruik ik kerrie.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
witte kool recepten recept
Witte kool niet mijn favoriet, maar dit lijkt me heerlijk!