Kipballetjes met zoetzure saus
Heb je wel eens zo’n zoetzuur sausje gegeten bij de McDonalds? Je dipt er je kipnuggets in en dan eten maar. Dit is hetzelfde sausje maar dan véél lekkerder! Homemade en met heerlijke huisgemaakte pruimenjam. Om een beetje in de sfeer van het kippenvlees te blijven heb ik er kippengehakballetjes bij gemaakt. Nou hier thuis waren de kipballetjes met zoetzure saus zo op! kipballetjes chinees
De saus kreeg een paar dikke duimen omhoog. Een heerlijk hapje wat je dus kunt serveren op een zondagmiddagborrel bij je thuis in de tuin. Pruimenjam kun je ook heel makkelijk zelf maken van verse pruimen en je kunt deze ook nog eens op smaak brengen met allerlei lekkere specerijen.
Zodra onze pruimenboom weer vruchten geeft zal ik daar een recept van maken!

Voor een stuk of 20 Kipballetjes met zoetzure saus heb je nodig:
- 300 gram kipgehakt
- broodkruim
- 1 theelepel 5kruidenpoeder
- 2 el honing
- 2 el citroensap
- 3 kleine sjalotten heel fijne gesnipperd
- 1 theelepel kurkuma
Voor de zoetzure saus heb je nodig:
- 8 eetlepels pruimenjam (half potje)
- 100 ml witte azijn
- 1 theelepel gemberpoeder
- mespunt chilivlokken
- 1 theelepel kerriepoeder
- mespuntje zout
En zo maak je de Kipballetjes met zoetzure saus:
-Neem een grote kom erbij en doe hier het kipgehakt in.

-Snipper de sjalotjes ragfijn en voeg deze bij het gehakt, daarna voeg je de rest van de ingrediënten toe. Voeg dan het broodkruim toe. Doe dit op gevoel opdat ze niet te nat en niet te droog aanvoelen. Kipgehakt is heel vettig als je de balletjes gaat rollen. De structuur is heel anders dan dat van gewoon gehakt. Zet de balletjes na het rollen even weg in de koelkast zodat ze wat harder kunnen worden.
-En dan nu de saus: pak een steelpannetje erbij en doe hierin de azijn en de pruimenjam en roer het door met een garde. Is het te vloeibaar naar je zin, doe er dan nog wat extra jam bij dan wordt het wat dikker. Breng daarna op smaak met de specerijen en breng het geheel langzaam roerend aan de kook. Laat het geheel daarna even lekker pruttelen en giet hem daarna in een kom.
-Pak een koekenpan met dikke bodem erbij en doe hierin wat olie of vet en pak de balletjes uit de koelkast. Bak de balletjes mooi bruin tot ze helemaal gaar zijn.
Kipballetjes met zoetzure saus
Serveer ten slotte de kipballetjes met de zoetzure saus: Heerlijk Happen
Succes gegarandeerd met dit receptje, de saus kun je nog een aantal dagen in de koelkast bewaren. Doe hem in een leeg jampotje et voilà.

Kipballetjes met zoetzure saus
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 300 gram kipgehakt
- broodkruim
- 1 theelepel 5 kruidenpoeder
- 2 el honing
- 2 el citroensap
- 3 kleine sjalotten - heel fijne gesnipperd
- 1 theelepel kurkuma
Voor de zoetzure saus heb je nodig:
- 8 eetlepels pruimenjam - half potje
- 100 ml witte azijn
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 mespunt chilivlokken
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 mespuntje zout
En zo maak je het:
- Neem een grote kom erbij en doe hier het kipgehakt in.
- Snipper de sjalotjes ragfijn en voeg deze bij het gehakt, daarna voeg je de rest van de ingrediënten toe. Voeg dan het broodkruim toe. Doe dit op gevoel opdat ze niet te nat en niet te droog aanvoelen. Kipgehakt is heel vettig als je de balletjes gaat rollen. De structuur is heel anders dan dat van gewoon gehakt. Zet de balletjes na het rollen even weg in de koelkast zodat ze wat harder kunnen worden.
- En dan nu de saus: pak een steelpannetje erbij en doe hierin de azijn en de pruimenjam en roer het door met een garde. Is het te vloeibaar naar je zin, doe er dan nog wat extra jam bij dan wordt het wat dikker. Breng daarna op smaak met de specerijen en breng het geheel langzaam roerend aan de kook. Laat het geheel daarna even lekker pruttelen en giet hem daarna in een kom.
- Pak een koekenpan met dikke bodem erbij en doe hierin wat olie of vet en pak de balletjes uit de koelkast. Bak de balletjes mooi bruin tot ze helemaal gaar zijn.
Wil je meer recepten uitproberen zoals Kipballetjes met zoetzure saus? Kijk dan eens naar onderstaande recepten
kipballetjes chinees
Pingback: Gegrilde witte kool met kerriesaus - Heerlijke Happen
lekker bij een biertje op zaterdag avond
Altijd lekker voor bij de borrel
Pingback: Crispy beef in zoetzure saus - Heerlijke Happen
Pingback: Knakworst vuurpijl met sesamzaad - Heerlijke Happen