Lekker pittige pompoen hummus

Lekker pittige pompoen hummus

Pittig? Jawel jullie hebben me al vele malen horen zeggen dat ik helemaal niet zo van pittig eten ben. Maar zo nu en dan waag ik me er eens aan, zeker als een recept het wel kan hebben. En misschien begin ik er een beetje aan te wennen, wie zal het zeggen. Bij een dipje als deze lekker pittige pompoen hummus kan hij dat prima hebben. Overigens ook nog eens kinderlijk eenvoudig te maken, en tijdens het maken bedacht ik me dat ik dat veel te weinig doe. Tegenwoordig kun je al zoveel verschillende smaken en merken hummus in de supermarkt kopen dat we onze fantasie daarmee een beetje op stil zetten. Wat eeuwig zonde is, want dat vind ik nou zo heerlijk aan recepten verzinnen. Lekker je creativiteit erin kwijt, en smaken uittesten en proberen.

Lekker pittige pompoen hummus
Crackertje erbij en dippen maar.

Lekker pittige pompoen hummus

Een heerlijk romige dip die je bij je borrelplank kunt serveren.
Voorbereidingstijd10 min
Gang: Bijgerecht
Keuken: Libanees
Trefwoord: chilipoeder, citroen, kikkererwt, paprikapoeder, tahin
Porties: 1 kom
Auteur: Francine

Equipment

  • keukenmachine

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten 400 gram ( uitlek gewicht 250 gr )
  • 250 gr pompoenblokjes (gekookt)
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el tahin
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl chilipoeder
  • ½ tl gerookt paprikapoeder + extra voor garneren

Instructies

  • Kook eerst de pompoenblokjes tot ze zacht zijn. Giet ze af en laat even afkoelen.
  • Laat het blik kikkererwten in een vergiet uitlekken.
  • Neem je keukenmachine erbij en doe hierin de pompoenblokjes en de kikkererwten. Voeg hier de knoflook, tahin, het zout, de kruiden en specerijen, het sap van 1 citroen en 6 el olijfolie aan toe. Draai op hoge snelheid tot een gladde massa. Is het te droog naar je zin voeg dan nog wat extra olijfolie toe.
  • Schep het geheel in een kom en garneer het met wat extra olijfolie, paprikapoeder en bijvoorbeeld wat zwarte sesamzaadjes.
  • Heerlijk Happen!

Notities

Om de hummus mooi te garneren kun je nog wat extra zwarte sesampitjes erop strooien , en bijvoorbeeld wat persillade. 
Laat hem een nacht in de koelkast staan, dan trekken alle kruiden en specerijen goed in. 
Lekker pittige pompoen hummus
Je kunt hem een paar dagen in de koelkast bewaren.

Lekker pittige pompoen hummus

De herkomst van de kikkererwt is te vinden in het oude Anatolië. Ofwel klein Azië dat een deel van Turkije beslaat. Het gebied op zich is niet bepaald klein te noemen met ruim 756.000 vierkante kilometer. Uitrekkend van de Egeïsche zee tot aan de zee van Marmara, en de zwarte zee. De erwtjes worden al ruim 8000 jaar gekweekt en zijn vanhieruit verspreid over India, Marokko, Iran en zelfs in Australië. Ze hebben een tropisch klimaat nodig om te groeien en de plant bloeit in juni en juli. Het gebied rond de Levant staat bekend als een vegetarisch gebied en de kikkererwt is een goede basis voor eiwitten. Een goede vleesvervanger dus.

Nog meer lekkere dipjes proberen? Dat kan maak ook maar eens één van de volgende:

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!
Lekker pittige pompoen hummus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *