Klassieke Italiaanse vitello tonnato

Klassieke Italiaanse vitello tonnato

Geschatte leestijd: 3 minuten

Klassieke vitello tonnato recept: het ultieme Italiaanse kerst gerecht. Vitello tonnato, ook wel vitel tonnè genoemd, is een gerecht uit de Piemonte. Dit gerecht wordt veelal gegeten tijdens feestdagen, met name tijdens kerst! Het wordt op vele verschillende manieren gemaakt, maar ik houdt het graag simpel en traditioneel: kalfsvlees met tonijn mayonaise. Leuk feitje is dat ‘tonnato’ niet refereert naar de tonijnsaus maar naar het vlees, wat wordt bereid op de manier hoe ze ook vroeger tonijn maakten! 

Klassieke Italiaanse vitello tonnato
Het vlees bedek je met een (dikke) laag tonijn mayonaise.

Klassieke Italiaanse vitello tonnato

Het beste is om de vitello tonnato een dag van te voren te maken waardoor de smaak van de saus helemaal in het vlees trekt. Het is het wachten waard!

Klassieke Italiaanse vitello tonnato

Misschien vind je het een gekke combinatie, vlees met vis maar ik kan je garanderen dat deze smaken perfect met elkaar matchen.

Heerlijk met wat versgemalen peper en verse kruiden erop.

Hieronder het volledige recept met ingrediënten. Veel plezier met het maken van onderstaand recept. Heerlijke Happen!

Klassieke Italiaanse vitello tonnato

Klassieke Italiaanse vitello tonnato

Wat eten de Italianen graag met kerst? Deze vitello zal in veel huishoudens op tafel komen te staan!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 64 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: eieren, kalfsvlees, mayonaise, tonijn, wortel
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 dag 10 minuten
Totale tijd: 1 dag 25 minuten
Porties: 6 personen
calorieën: 785kcal
Auteur: Tim Harzing
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

Voor de vitello:

  • 500 gram kalfsmuis
  • 1 wortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • 500 ml groentebouillon
  • 500 ml witte wijn

Voor de tonijn mayonaise:

  • 8 eieren - gekookt, alleen het eigeel *zie notities
  • 100 gram mayonaise
  • 300 gram tonijn
  • 1 el kappertjes
  • 3 ansjovis
  • 50 ml olijfolie
  • ½ tl zwarte peper

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Snijd het uitje, de wortel en bleekselderij fijn. 
  • Bind de kalfsmuis vast met braadtouw. Dit zorgt er voor dat het vlees niet uit elkaar valt tijdens het koken. 
  • Pak een diepe pan (stoofpan kan ook) en verhit hier een scheutje olijfolie in. Voeg het uitje, de wortel, de bleekselderij, teentje knoflook en het laurierblad toe en bak dit voor een paar minuten. 
  • Leg de kalfsmuis in de pan en bak deze kort aan beide kanten. Breng op smaak met een beetje peper. Voeg de bouillon en de witte wijn toe. Doe het deksel op de pan en laat dit voor ongeveer 20 minuten rustig koken. Voor dit gerecht is het lekkerst als het vlees medium/well gegaard is.
  • Haal het vlees uit de pan en verwijder het braadtouw. Snijd in dunne plakken en laat afkoelen. 
  • Haal het restant-vocht rest uit de pan door een zeef en bewaar dit vocht.  
  • Kook de eieren voor 8/10 minuten in een pannetje met heet water. Haal het eigeel eruit en bewaar de rest van het ei om ze te vullen bijvoorbeeld.
  • Pak een kom en doe daar de eieren in en pureer met een staafmixer en giet er de olijfolie ondertussen bij. Voeg vervolgens de mayonaise samen met de kappertjes, snufje peper, ansjovis en tonijn toe.
  • Pureer het geheel met de staafmixer en voeg beetje bij beetje wat scheutjes van het overgebleven kookvocht toe. Het moet een dunne en gladde tonijn mayonaise worden. 
  • Pak een groot bord of een serveerschaal en leg daar het vlees op. Bedek al het vlees goed met de tonijn mayonaise. Dek af en zet in de koelkast voor een nachtje om goed in te laten trekken.
  • Haal op de dag zelf een uurtje voor serveren de schaal uit de koelkast en decoreer met wat kappertjes en wat vers gemalen zwarte peper.
  • Heerlijk Happen!
Tip: De uitgeholde eieren kun je vullen met tonijnmayonaise. Heerlijk als tussendoortje of als garnering op de vitello tonnato
Het lekkerste is om de vitello tonnato een dag in de koelkast te bewaren voordat je deze op eet. Zo trekken alle smaken in het vlees. Garneer met wat kappertjes.
 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “Klassieke Italiaanse vitello tonnato“ is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar makkelijke en lekkere recepten zijn onder andere:

Klassieke Italiaanse vitello tonnato
Start » Kerst » Klassieke Italiaanse vitello tonnato

vitello tonnato recept

1 gedachte over “Klassieke Italiaanse vitello tonnato”

  1. Pingback: Yorkshire pudding met uienjus - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept