
Soms krijg ik al kokend een idee voor een nieuw recept, dan zie ik iets liggen op het aanrecht of in de koelkast en “poef” het idee is er. In dit geval keken een paar dikke mooie bramen mij aan vanuit de koelkast en deze moesten op! Nu stond er dus een bieten tarte tatin op mijn lijstje en ik bedacht me waarom vul ik de gaatjes niet op met de bramen. De kleuren passen zo mooi bij elkaar. En zoals je kunt geloven, het resultaat mag er zijn, want de zoete bieten en bramen tarte tatin prijkt vanaf vandaag op mijn blog. Een heerlijke combinatie tussen hartig en zoet, en in het geheel niet ingewikkeld om te maken. Kijk maar naar het recept en de handige fotocollage in dit recept.


Zoete bieten en bramen tarte tatin
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 4 gekookte bieten
- 10 tal bramen
- 1 rol bladerdeeg
- 4 el lichtbruine basterd suiker
- 3 el balsamicoazijn
- verse munt blaadjes
Voor de saus:
- 3 el Chavroux, zachte geitenkaas
- 3 el magere joghurt
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Neem de quiche vorm erbij. Schep hier de suiker in en giet er de balsamicoazijn bij en mix het geheel.
- Snijd de gekookte bieten in plakken. Leg deze op de suiker mix. Vul de gaatjes op met de bramen.
- Maak de saus door beide ingrediënten met elkaar te mixen.
- En zo ziet het er uit
- Snijd het deeg op maat en vouw het voorzichtig om de bietjes heen. Zet in de oven voor 25 minuten tot het deeg mooi goudbruin is. ( verlaag de temperatuur naar 180 graden als het iets te snel gaat)
- Het kan wat vochtig zijn rondom het deeg, giet voorzichtig af en kieper dáárna pas de taart om. Leg een bord net zo groot als de taart op het deeg, pak met ovenwanten de quichevorm vast en hopla draai het geheel om. Garneer met de saus en verse munt.
- Heerlijk Happen!

Zoete bieten en bramen tarte tatin
Ergens heb je vast al eens het verhaal achter deze taart gehoord. Dat hij gemaakt werd door de zussen Stephanie en Caroline Tatin. En die geheel per ongeluk deze welbekende appeltaart tatin maakten. De dames runden het hotel ” Tatin” in het dorpje Lamotte-Beuvron, dat ligt in het midden van Frankrijk. Mocht je er in de buurt komen dan zal je dat zéker niet ontgaan, want met recht is deze regio natuurlijk heel trots op deze taart. Hij leent zich dus ook prima om er allerlei andere versies mee te maken, zoals deze zoete bieten en bramen harte tatin. Van hartig tot zoet, en in allerlei combinaties. En in dit geval zelfs zoet mèt hartig in één taart.

Gek op tarte tatin zoals Zoete bieten en bramen tarte tatin? Ik ook hoor probeer deze maar eens, daar krijg je geen spijt van!
- Deze witlof tarte tatin met cranberry’s, een topper op de site.
- Maar ook deze sjalotjes tarte tatin met gebrokkelde feta.
- Of een easy to bake peren tarte tatin.

Normaal niet zo’n gerecht voor mij maar deze is echt aan te raden.
Wauw! Dit spat zo van het scherm af!
Pingback: Sjalotjes tarte tatin met feta en verse tijm - Heerlijke Happen
Pingback: Ratatouille tarte tatin met courgette - Heerlijke Happen