Zoete bieten en bramen tarte tatin

Zoete bieten en bramen tarte tatin

Een zoete en hartige tarte tatin.
Zoete bieten en bramen tarte tatin

Soms krijg ik al kokend een idee voor een nieuw recept, dan zie ik iets liggen op het aanrecht of in de koelkast en “poef” het idee is er. In dit geval keken een paar dikke mooie bramen mij aan vanuit de koelkast en deze moesten op! Nu stond er dus een bieten tarte tatin op mijn lijstje en ik bedacht me waarom vul ik de gaatjes niet op met de bramen. De kleuren passen zo mooi bij elkaar. En zoals je kunt geloven, het resultaat mag er zijn, want de zoete bieten en bramen tarte tatin prijkt vanaf vandaag op mijn blog. Een heerlijke combinatie tussen hartig en zoet, en in het geheel niet ingewikkeld om te maken. Kijk maar naar het recept en de handige fotocollage in dit recept.

Zoete bieten en bramen tarte tatin
De basterdsuiker karameliseert prachtig de rand van het deeg.
Zoete bieten en bramen tarte tatin

Zoete bieten en bramen tarte tatin

Een zoete en hartige tarte tatin.
5 van 5 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: bieten, bramen, tarte tatin
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine

Benodigdheden:

  • oven
  • quiche vorm

Ingrediënten:

  • 4 gekookte bieten
  • 10 tal bramen
  • 1 rol bladerdeeg
  • 4 el lichtbruine basterd suiker
  • 3 el balsamicoazijn
  • verse munt blaadjes

Voor de saus:

  • 3 el Chavroux, zachte geitenkaas
  • 3 el magere joghurt

En zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Neem de quiche vorm erbij. Schep hier de suiker in en giet er de balsamicoazijn bij en mix het geheel.
  • Snijd de gekookte bieten in plakken. Leg deze op de suiker mix. Vul de gaatjes op met de bramen.
  • Maak de saus door beide ingrediënten met elkaar te mixen.
  • En zo ziet het er uit
  • Snijd het deeg op maat en vouw het voorzichtig om de bietjes heen. Zet in de oven voor 25 minuten tot het deeg mooi goudbruin is. ( verlaag de temperatuur naar 180 graden als het iets te snel gaat)
  • Het kan wat vochtig zijn rondom het deeg, giet voorzichtig af en kieper dáárna pas de taart om. Leg een bord net zo groot als de taart op het deeg, pak met ovenwanten de quichevorm vast en hopla draai het geheel om. Garneer met de saus en verse munt.
  • Heerlijk Happen!
Wat vind je van dit recept?
Zoete bieten en bramen tarte tatin
Prachtige combi met de zachte geitenkaas-saus.

Zoete bieten en bramen tarte tatin

Ergens heb je vast al eens het verhaal achter deze taart gehoord. Dat hij gemaakt werd door de zussen Stephanie en Caroline Tatin. En die geheel per ongeluk deze welbekende appeltaart tatin maakten. De dames runden het hotel ” Tatin” in het dorpje Lamotte-Beuvron, dat ligt in het midden van Frankrijk. Mocht je er in de buurt komen dan zal je dat zéker niet ontgaan, want met recht is deze regio natuurlijk heel trots op deze taart. Hij leent zich dus ook prima om er allerlei andere versies mee te maken, zoals deze zoete bieten en bramen harte tatin. Van hartig tot zoet, en in allerlei combinaties. En in dit geval zelfs zoet mèt hartig in één taart.

In een paar makkelijke stappen maak je deze taart.

Gek op tarte tatin? Ik ook hoor probeer deze maar eens, daar krijg je geen spijt van!

Zoete bieten en bramen tarte tatin
Mooie diep warme paarse kleuren.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

3 gedachten over “Zoete bieten en bramen tarte tatin”

  1. Pingback: Toast met verse bramensaus en geitenkaas - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept