Geschatte leestijd: 4 minuten
Gek op mosterd. Dat ben ik al zolang ik het me kan herinneren. Flinke lepel bij de boerenkool met worst erbij, op een schaaltje bij een blokje kaas, een eetlepel in een stoofpot erbij. Eigenlijk zou ik het zelf ook ook moeten proberen te maken. Maar er is zoveel lekkere mosterd te koop overal. Het is een typisch Europees product hoewel de Romeinen, de Egyptenaren en de oude Grieken het ook gebruikten. Waarom heet dit recept dan een Gent’s beenhammetje met mosterd? Wel, ik kocht de mosterd tijdens mijn bezoek aan Gent. beenham braden oven bereiden temperatuur
Belgen en mosterd
Als je in wikipedia of google het woord Belg en mosterd intikt krijg je eigenlijk maar één naam die echt eruit springt. Tierenteyn-Verlent, een bedrijf wat ooit begonnen is als familiebedrijf en wat heel wat historie kent. Tijdens mijn bezoek aan Gent moest ik dan ook natuurlijk hier een stop maken en een mooi keramieken potje kopen. De mosterd is wat dunner en vloeibaarder dan je gewend bent van mosterd. En hij is behoorlijk pittig! beenham braden oven bereiden temperatuur
Een recept maken
Dan heb je dus (de zoveelste) pot mosterd gekocht maar dan moet je hem natuurlijk ook wel gaan gebruiken! En omdat hij zo pittig is en dus flink veel smaak kan geven aan bijvoorbeeld een lekker stukje beenham kwam ik op het idee om een Gent’s beenhammetje met mosterd te maken. De beenham komt gewoon van de slager hier in Nederland. Dus echt alleen de mosterd in dit recept is uit Gent. Maar wellicht weet ik onze zuiderburen te inspireren en wordt dit een echte Gentse klassieker ( een mens mag dromen hè)
Dit heb je nodig voor het Gent’s beenhammetje met mosterd:
een naturel beenham van de keurslager
vers gemalen peper
2 flinke theelepels mosterd van Tierenteyn-Verlent
1 el fijn gehakte tijmblaadjes
En zo maak je die Gent’s beenhammetje met mosterd:
-Verwarm je oven voor op 175 graden.
-Neem de beenham erbij en bestrooi hem met wat peper en zout. Zorg dat de ham op kamertemperatuur is. Vervolgens smeer je aan beide zijdes een flinke theelepel met de mosterd en masseer je dat in het vlees.
-Hak met een scherp mes de tijmblaadjes fijn en strooi deze aan beide zijdes op de ham. Leg hem dan in een ovenschaal en bak de ham 45 minuutjes in de oven.
Gent’s beenhammetje met mosterd
En zie daar, het Gent’s beenhammetje! Haal hem uit de schaal en laat hem heel even rusten. Snij daarna met een scherp mes in mooie plakken en serveer bij een lekkere zuurkoolschotel of een stamppot van pastinaak.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Gent’s beenhammetje met mosterd
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 naturel beenham - van de keurslager
- vers gemalen peper
- 2 theelepels mosterd - van Tierenteyn-Verlent
- 1 el tijmblaadjes - fijn gehakte
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Verwarm je oven voor op 175 graden.
- Neem de beenham erbij en bestrooi hem met wat peper en zout. Zorg dat de ham op kamertemperatuur is. Vervolgens smeer je aan beide zijdes een flinke theelepel met de mosterd en masseer je dat in het vlees.
- Hak met een scherp mes de tijmblaadjes fijn en strooi deze aan beide zijdes op de ham. Leg hem dan in een ovenschaal en bak de ham 45 minuutjes in de oven.
Wil je meer recepten uitproberen zoals Gent’s beenhammetje met mosterd? Kijk dan eens naar onderstaande recepten
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
beenham braden oven bereiden temperatuur
Ik ben er dol op