Geschatte leestijd: 5 minuten
De kersttafel dekken, ik maak er elk jaar een heel feest van. Die twinkelende lichtjes op tafel en je mooiste kristallen glazen. Voor mij is de kersttafel versieren echt het hoogtepunt van de decembermaand. Veelal begin ik er al in november mee en verzamel in de leukste decoraties. In deze blog ga ik je dan ook een aantal handige tips voor de mooiste Kersttafel geven. Hoe dek je de tafel? Wat is de tafel etiquette wat betreft het bestek en de glazen? We gaan eens even flink uitpakken! kersttafel decoratie
Tafel etiquette
Hoe “heurt” het eigenlijk? Er is een groot verschil of je zakelijk of privé een diner hebt natuurlijk. Toch willen we zeker tijdens de kerst uitpakken en onze tafel er zo mooi mogelijk uitlaten zien. En dat is waar het om draait. Mooi eten op mooie borden, prachtige glazen en het juiste bestek bij de verschillende gerechten. Hier een aantal “regels” zo als het zou moeten:
- Een gast moet minimaal 70 cm bewegingsruimte hebben. Dit voorkomt ellebogen botsen als je tafelgenoot nèt een hap soep neemt!
- Gebruik een onderbord om het uitgeserveerde gerecht op te serveren.
- Vorken liggen links en messen rechts. Serveer je een meergangen diner dan pak je het bestek van buiten naar binnen.
- Een broodje serveer je op een bordje met een broodmesje erbij.
- Elk wijntje heeft zijn eigen glas.
- Zet altijd een waterglas op tafel erbij, glazen staan aan de rechterkant van het bord.
Accessoires en tafel opbouwen
In deze blog “Handige tips voor de mooiste Kersttafel” ga ik er even vanuit dat we voor de informele versie gaan. Je wilt je wel comfortabel voelen aan je eigen tafel natuurlijk. Zelf werk ik elk jaar met verschillende thema’s en kleuren. Hier pas ik het serviesgoed, bloemen en decoratie op aan. Nu snap ik best dat niet iedereen een flink gevulde servieskast heeft en heel veel verschillende soorten borden heeft. Maar als je al en mooie witte basisset serviesgoed hebt kom je een heel eind! Je kersttafel dekken en versieren moet echt een feestje zijn.
Mijn accessoires komen veelal gewoon bij de Action of het tuincentrum vandaan. Maar neem ook zeker eens een kijkje bij de tweedehandswinkels. Je kunt hier echt pareltjes vinden voor hele schappelijke prijzen!
Handige tips voor de mooiste Kersttafel en etiquette
Aan tafel hebben we een paar basisregels waar iedereen zich zou moeten houden:
- Niet smakken!
- Met je mond vol praten is óók niet gewenst.
- Schep niet je hele bord vol , schep liever nog een tweede keer op.
- Eet je bij een ander, neem dan een presentje mee.
- Vraag niet op peper, zout, azijn etcetera voordat je geproefd hebt! Niets zo beledigend voor de kok om met zout of maggi te gaan strooien.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Wat serveer je dan met de kerst? Ik geef je hier nog wat recept tips:
In de oven gegaarde lamsbout met persillade
Of deze honing mosterd kerst spruitjes met amandelen.
Maar ook dit amuse hapje van stoofpeer met gorgonzola is heerlijk!
Verder is het vooral een feest om lekker samen te zijn, te genieten van goede wijn, goed eten en elkaars gezelschap! Hele fijne feestdagen namens Heerlijke Happen en geniet. kersttafel decoratie
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
kersttafel versieren decoratie
Kom maar op met dat kerst menu
Waauw