Geschatte leestijd: 4 minuten
Zoals jullie weten ga ik een challenge niet snel uit de weg, en deze keer staat de tomaat in de hoofdrol! We eten best veel tomaat, denk maar eens aan je salade, tomatensaus bij pasta, op je boterham met een plakje kaas enzovoort. Een super veelzijdige groente die volop in Nederland gekweekt wordt. Waar zit de uitdaging dan in zou je kunnen denken. Wel tijdens de Prominent Tomato Times Challenge trok ik de challenge “Maak een ontbijt met tomaat dat óók bij kinderen in de smaak valt”. Nu is Heerlijke Happen niet persé een platform dat gericht is op kinder-recepten dus moest ik aan de slag! hartige ontbijt cruffin recept
Denk je aan ontbijt voor kinderen dan moet het makkelijk zijn en het liefst er ook nog leuk uit zien. Misschien geen receptje voor een snelle doordeweekse dag, maar zeker een fijne voor het weekend. We gaan aan de slag met deze heerlijke hartige ontbijt cruffin met tomaat. Jawel een soort ontbijt muffin gemaakt van croissantdeeg mèt tomaat erin verwerkt. We ontvellen de tomaten zodat we alleen het zachte vlees overhouden. Ideaal voor dit fijne cruffin recept.
Hartige ontbijt cruffin met tomaat
In dit cruffin recept gebruiken we ontbijtspek, maar zou je het vegetarisch willen maken dan hoef je alleen het spek maar weg te laten. Zo zie je dat je dus tomaten ook heel goed kunt eten bij het ontbijt! Wist je dat niet elke tomaat zomaar dezelfde tomaat is? De kwekers hebben speciaal gekweekt op verschillende eigenschappen. Zo zijn snoeptomaatjes natuurlijk lekker klein maar zit er ook minder vocht in. Als je hem open bijt heb je daardoor niet gelijk je mond vol met pitjes. Zeker voor kids heel fijn. De trostomaat is weer wat groter, maar wel met stevig vruchtvlees. Deze hebben we dan ook gebruikt voor deze hartige ontbijt cruffin met tomaat.
Het ontvellen is echt kinderlijk eenvoudig. Je zet een kruis op de bolle kant van de tomaat. Legt hem eventjes in een pan met kokend water. Daarna schep je hem eruit en laat je hem even afkoelen. Dan trek je zó het velletje eraf! De pitjes aan de binnenkant verwijderen, dan houden we het zachte vruchtvlees over om in de cruffin te rollen!
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Hartige ontbijt cruffin met tomaat
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 2 trostomaten
- 6 plakjes ontbijtspek
- 100 gram geraspte kaas
- 1 blikje croissantdeeg - uit het koelschap bijv Danerol
- 2 verse peterselie takjes
- bakspray - van bijvoorbeeld Dr Oetker
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Neem de pan erbij en doe hier een liter water in en breng aan de kook. Zet een kruis op de bolle kant van de tomaat. ( Niet het gedeelte waar het kroontje zit ). Schep met een schuimspaan de tomaten in de pan en laat ze een paar minuutjes weken. Je zult zien dat het velletje scheurt. Haal ze weer uit de pan met de schuimspaan en laat even afkoelen.
- Trek het velletje van de tomaten, snijd ze in kwarten en haal de pitjes eruit. Het vruchtvlees wat overblijft snijd je in kleine blokjes.
- "Plop" het croissantdeeg blik open en rol het deeg uit. Het deeg is al verdeeld in drie stukken. Duw de gaatjes dicht. Leg over de breedte van het deeg een plakje ontbijspek, wat blokjes tomaat en geraspte kaas. Rol op.
- Verwam je oven voor op 180 graden.
- Snijd de rol in de lengte door het midden en rol op.
- Spray wat bakspray in je muffinvorm en duw voorzichtig de cruffins in de vormpjes. Strooi nog wat kaas op de cruffins.
- Zet in de oven voor 15 tot 18 minuutjes tot het deeg mooi goud bruin is.
- Serveer met nog wat tomaat op de top en wat verse fijngehakte peterselie.
- Heerlijk Happen!
Nog meer weten? Kijk eens op Prominent en bekijk de foto’s van onze challenge.
Nog meer fijne recepten met tomaat in de hoofdrol, of wellicht een grote bijrol? Ik inspireer je graag met onderstaande ideetjes:
In de zomer kies je voor heerlijke geroosterde tomaten van de bbq!
Ook heel fijn als ontbijtje of lunch zijn deze gevulde tomaten met basilicum olie.
En wat denk je van deze gemarineerde tomaten-feta salade?!
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Hartige ontbijt cruffin met tomaat
Dit is een verrassende manier om tomaat bij het ontbijt te eten. Ga ik volgend weekend proberen.
Leuk voor het ontbijt