Hele kip uit de oven met Italiaanse olijfolie

Hele kip uit de oven met Italiaanse olijfolie

Een heerlijke ovenschotel met top producten uit Italië, zet een stukje Italiaanse zon op tafel.
Hele kip uit de oven met Italiaanse olijfolie

Alweer de laatste blog voor gastfoodie Fleur. En deze keer maken we een uitstapje naar een verrassende combinatie tussen olijfolie en wijn! Vorig jaar oktober liep ik in het toeristische Alberobello, een prachtig stadje dat bekend staat om haar trulli’s. Dat zijn prachtige witte rondje huisjes met een puntig dak erop. Mijn oog viel op gekleurde flessen met te gekke opdrukken erop: vissen, cactus en octopussen. Zonder te weten wat erin zat zei ik tegen Maurice: die moeten mee naar huis! Even kijken wat erin zit… Olijfolie. Gevat als Maurice is zei hij: laten we een afspraak maken bij Frantoio Muraglia, daar waar de flessen vandaan komen. Zo gezegd, zo gedaan en een aantal dagen later zat ik vol spanning te wachten op onze olijfolie proeverij in Andria. Het dorp waar de Grand Cru olijfolies vandaan komen. Wist niet eens dat het bestond, Grand Cru olijfolie. Zo leren we elke dag bij. Jullie krijgen deze keer een recept voor hele kip uit de oven met Italiaanse olijfolie.

Hele kip uit de oven met Italiaanse olijfolie
De ontdekking van de gekleurde olijfolie flessen in Italië.

Olijfolie proeverij in Andria

We werden ontvangen door Giada. Een vriendelijke Italiaanse dame die vol enthousiasme begon te vertellen over de verschillende soorten olijfolie die ze produceren. We kregen een rondleiding en sloten de ochtend af met een proeverij. We waren ontzettend onder de indruk van de olijfolie die ze daar produceren. Ze gebruiken twee soorten olijven: de Corantina en de Peranzana olijven. De grootste verschillen in smaak is dat de olijfolie gemaakt van de Corantina olijven scherper is. Zo hoef je eigenlijk geen peper en zout meer aan je gerecht toe hoeft te voegen. Dit omdat hij ook ietwat pittiger is als de olijfolie gemaakt van de Peranzana olijven.

Naast de beschilderde keramieke flessen met de mooiste werkjes erop bleken ze ook olijfolie te produceren met smaakjes. Hiervoor gebruiken ze alleen de beste producten met uiteraard verse extracten. Voor de hele kip uit de oven met Italiaanse olijfolie van vandaag hebben we gekozen om twee smaken uit te lichten: de gerookte olijfolie en de olijfolie met extracten van verse citroenen.

Gerookte olijfolie van Frantoio Muraglia

Het idee ontstond toen Frantoio Muraglia aan tafel zat met een vriend die chef kok is. Hij werkte al veel met zijn olijfoliën en ineens zei hij: waarom geen olijfolie roken? Dat zou een fantastische uitvinding zijn. Als een verrassende uitvinding op brood, een smaakboost voor je gestoomde of gebakken groenten. Een olie voor alledaags gebruik, om je gerechten net wat meer smaak te geven. Ze gebruikten de Peranzana olijfolie en rookte deze koud met natuurlijk hout. Een mooie uitvinding, afgelopen jaar zat deze olijfolie zelfs op de beste pizza van Italië! Je gebruikt deze olie om je gerechten een rooksmaak mee te geven. We hebben hem thuis natuurlijk al veel uitgeprobeerd en je kunt er eigenlijk alle kanten mee op. Hij is lekker op een stukje gebakken zalm, een rib-eye, je pizza of inderdaad om je broodje in te dippen.

Olijfolie met citroen

Perfect om te gebruiken voor je salades. Dag “ongezonde” dressings, hier is de olijfolie met citroensmaak! Ook deze olijfolie is gemaakt van de Peranzana olijf. Daarbij hebben ze verse extracten van de citroenen van Rocca Imperiale gebruikt. Mooie citroenen die ook, net als de olie, afkomstig zijn uit Puglia. De citroenen staan bekend om hun hoge sap en oliegehaltes.

Gezonde olijfoliën

Naast dat de olijfoliën van Frantoio Muraglia fijn, vol en romig van smaak zijn, zijn ze ontzettend gezond. Alle oliën zijn extra vergine, wat ervoor staat dat de oliën koud geperst zijn en onder een zuurgraad van 0.8% zit. Daarnaast moeten de olijven wel goed behandeld zijn anders zit je zo boven de 0.8% zuurgraad. Als voorbeeld, gezonde olijven in een boom hebben een zuurgraad van een half procent. Deze moeten nog geplukt worden en bewerkt.. Dan zit je zo boven de zuurgraad, tenzij de olijven goed behandeld zijn.

Hele kip uit de oven met Italiaanse olijfolie

Hele kip uit de oven met Italiaanse olijfolie: Wijn & olijfolie

Net zoals wijn heb je olijfolie in allerlei verschillende soorten en smaken. Tijdens de rondleiding in Andria viel mij één ding gelijk op: olijfolie wordt bijna op precies dezelfde manier gemaakt als wijn. Nooit geweten maar het klinkt achteraf best logisch. Ze worden geplukt, gewassen ( dit doen ze niet met druiven, deze zijn hier te broos voor ), tot pasta vermalen, vervolgens wordt de olie van het water gescheiden. Wijn moet alleen nog de vergisting ondergaan, omdat de suikers van het fruit omgezet moet worden in alcohol. Dan wordt het geklaard en gebotteld.

Wijn tips bij de hele kip uit de oven met Italiaanse olijfolie:

Onze wijntip bij de hele kip uit de oven met gebruik van de de citroen olijfolie is de Verdeca van Feudi di Guagnano. Een rijpe witte wijn met een mooi minrealiteit gehalte met niet al te veel zuren. Daarom is hij juist een mooie combi bij deze olijfolie: het zuurtje van de olie maakt het geheel spannend in je mond.

Onze wijntip bij de kip uit de oven met gebruik van de gerookte olijfolie is de Salice Salentino Riserva. We kiezen voor deze volle maar toch zachte rode wijn welke gemaakt is op het rijpe fruit. Kip is licht van smaak en we willen niet dat de wijn hierover heen walst. De gerookte smaak maakt de beleving compleet!

Alle olijfoliën en wijn in deze blog benoemd zijn te koop bij de foodystore. Deze kun je natuurlijk bezoeken in Bergen Op Zoom. Maar er is ook een website waar je deze fijne producten kunt kopen.

Hele kip uit de oven met Italiaanse olijfolie

Hele kip uit de oven met Italiaanse olijfolie

Een heerlijke ovenschotel met top producten uit Italië, zet een stukje Italiaanse zon op tafel.
5 van 5 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: aardappels, courgette, kip, olijfolie, paprika
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Francine

Benodigdheden:

ovenschaal

Ingrediënten: 

  • 1 kip
  • 1 courgette - in plakken
  • 300 gram aardappel plakjes
  • 1 rode paprika - in blokjes
  • 400 gram Mutti tomatenpulp
  • 1 gele paprika - in blokjes
  • 1 rode ui - gesnipperd
  • 2 tenen knoflook - gesnipperd
  • 3 el Italiaanse kruidenmix
  • olijfolie
  • 1 citroen

En zo maak je het:

  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • De kip kun je het beste de avond ervoor al kruiden en in de koelkast laten marineren. ( Of je koopt een gekruide kip ). Besmeer de kip helemaal met olijfolie en strooi de kruiden erop. Voeg wat extra paprikapoeder toe en masseer de hele kip goed in met de Italiaanse kruiden.
  • Snipper en hak de paprika, knoflook, en rode ui. Met een kaasschaaf schaaf je plakken van de courgette.
  • Schenk een laagje olijfolie op de bodem van je gietijzeren pan of ovenschaal en leg dakpansgewijs de plakjes aardappel en repen courgette op de bodem.
    Hele kip uit de oven met Italiaanse olijfolie
  • Leg hier de hele kip op en verdeel rondom de gesnipperde ui en paprika blokjes. Druppel nog wat extra olijfolie over de hele schaal. Leg drie plakjes citroen op de kip en knijp de rest van het sap in de ovenschaal erbij. Zet voor 30 minuten in de oven.
  • Na 30 minuten schenk je de tomatenpulp rondom de kip en dek je hem af met aluminiumfolie. Zet nogmaals een 30 tot 40 minuten in de oven totdat de kip helemaal gaar is.
  • Haal de kip uit de oven en snijd in stukken en schep de groenten en aardappeltjes op het bord erbij.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “Hele kip uit de oven met Italiaanse olijfolie” is alweer de laatste blog in de reeks van onze gastfoodie Fleur. Zij heeft ons verrast met lekkere wijntjes en goede reis ideeën naar mooie wijnhuizen. Hieronder kun je de blogs vinden die al eerder zijn verschenen.

Dank aan Fleur voor deze mooie en inspirerende verhalen, blogs en wijn tips! We zijn allemaal een heel stuk wijzer geworden in de wereld van de wijn.

Hele kip uit de oven met Italiaanse olijfolie

1 gedachte over “Hele kip uit de oven met Italiaanse olijfolie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept