Op inspirerende wijnreis met expert Fleur

Op inspirerende wijnreis met expert Fleur

Dromen mag altijd

Om te beginnen wil ik jullie allen eerst een gelukkig nieuwjaar wensen! Ik hoop dat je genoten hebt van alle bubbels en bollen en klaar bent voor een nieuw jaar. Omdat het ernaar uit ziet dat we voorlopig nog wel even vast zitten in ons kikkerlandje dacht ik: dromen mag altijd, even met je gedachten tussen de wijngaarden… Lees nu dus mee in de blog “op inspirerende wijnreis met expert Fleur”.

Zeven jaar geleden nam Maurice mij mee op mijn eerste wijntrip naar Duitsland. Ik was er nog nooit geweest en had geen idee wat voor een prachtig wijnland Duitsland is. Inmiddels heb ik al veel wijntripjes mogen maken, naar de Champagnestreek, Bourgogne, Alsace, Puglia, Veneto, Mendoza, Rheinhessen, Ahr, Kaiserstuhl enz. Maar Duitsland als wijnland staat toch echt op nummer 1, geen twijfel mogelijk!

wijnreis
Een stukje tropen in Duitsland!

Wellicht heeft het er mee te maken dat het de herkomst is van mijn favoriete druif: de Riesling, of dat het ver boven mijn verwachtingen uitstak, of omdat de Duitse wijnboeren de liefste zijn van alle wijnboeren waar ik kennis mee heb mogen maken. Ik kan er de vinger niet precies op leggen maar Duitsland is echt een perfect land voor een wijntrip! Goed, mijn voorkeur is duidelijk. Voor welk land je ook kiest onderstaande tips zijn altijd handig! We gaan op wijnreis.

Op inspirerende wijnreis met expert Fleur
Fleur met wijnmaker Mauro Stival.

De voorbereiding

De pret voor mij begint altijd het uitstippelen van de reis. Wanneer ik privé op wijntrip ga neem ik meer de tijd om van de omgeving te genieten en ook de toeristische trekpleisters te bezoeken in plaats van alleen maar wijnhuizen. Naar welk wijnland je ook gaat, enige voorbereiding is wel handig. Check van te voren welke wijnhuizen je graag wilt bezoeken. Maak, indien nodig, een afspraak voor een proeverij. Bij veel wijnhuizen kun je ook een rondleiding boeken, dit doen ze dan op bepaalde dagen en tijdstippen. Maar kijk ook naar de route, wil je in één gebied blijven? Of wil je toch meerdere wijngebieden bezoeken? Als je bijvoorbeeld naar de Loire gaat in Frankrijk kan je wel twee weken vullen maar Rheinhessen in Duitsland heb je het met maximaal drie dagen wel gezien. Sommige wijnhuizen bieden ook overnachting aan met een arrangement met bijvoorbeeld een rondleiding, proeverij en eventueel diner. Ik zou dit altijd adviseren, zo krijg je de sfeer maximaal mee.

Op de bonnefooi

Natuurlijk kun je ook op de bonnefooi op wijntrip. Mocht je dit van plan zijn adviseer ik je om naar een groot wijngebied te gaan waar naast wijn ook nog meer te beleven is. Ik ben zelf een keer op de bonnefooi naar de Champagne streek geweest. We sliepen in het stadje Epernay. We waren hier slechts één nacht en dit was van maandag op dinsdag: je kunt het al raden, álles was gesloten en er was dus echt helemaal niets te beleven. Daarnaast waren alle wijnhuizen gesloten want ze zaten middenin de pluk. Lekker handig Fleur. Ik had geluk dat ik toentertijd een restaurant had en mijn wijnleverancier ( daar hebben we Maurice weer… ) kon bellen, welke nog een bezoek aan een Champagnehuis kon regelen. Daarmee hadden we gelukkig toch nog een Champagne proeverij te pakken!

De proeverij: walsen, ruiken, proeven!

De proeverij

Daar ben je dan, voor het eerst bij een wijnhuis, klaar voor een wijnproeverij. En nu? Een wijnhuis heeft een proeflokaal welke is ingericht om gasten hun wijnen te laten proeven. Er is een lijst aanwezig met hun wijnen en de daarbij behorende prijzen. Je kunt op de lijst kijken welke wijnen je wilt proeven en deze schenken ze dan in proefglazen. Hoe proef je die wijn dan? We willen natuurlijk niet voor schut laten staan dus hieronder de juiste volgorde:

  • Eerst bekijk je de kleur d.m.v. je glas schuin te houden boven een witte ondergrond.
  • Dan ruik je de wijn.
  • Je walst de wijn in het glas en ruikt nog een keer: door het walsen komen er veel geuren vrij in de wijn.
  • Je proeft de wijn door te “slurpen” terwijl de wijn nog in je mond is. Zo komt er lucht bij de wijn waardoor je meer kunt proeven.

De rondleiding

Sommige wijnhuizen bieden ook een rondleiding aan. Dit vind ik altijd leuk om erbij te doen. Zeker omdat ik altijd alles van het huis en de verschillende wijnen wil weten als ik er ben. Maar het hoeft niet, het is geen belediging of iets dergelijks naar de wijnmaker als je dit afwijst of hier niet voor kiest. Wat mag je verwachten van een rondleiding? Als het wijnhuis naast of tussen de druivenstokken staat laat de wijnmaker ook de wijngaard zien en verteld het e.e.a. over de stokken. Hoe oud ze zijn, welke druiven eraan groeien, wanneer ze de druiven plukken etc. De kelder wordt ook vaak meegenomen in een rondleiding. Hier zie je hoe de wijnen zijn opgeslagen in vaten: van RVS of hout. Met een beetje geluk laat de wijnmaker de wijn proeven uit het fust. Je proeft dan de wijn welke nog niet “af” is. Het is altijd leuk om het verschil te proeven met de wijn in de proeverij die het nog moet worden. Verder laten ze meestal ook de plaats zien waar ze de wijn bottelen. Heb je vragen? Stel ze dan! De wijnmaker wordt hier vaak enthousiast van en als je er dan toch bent kun je er je voordeel mee doen.

Mijn top 5 wijnhuizen die echt de moeite waard zijn om te bezoeken op deze inspirerende wijnreis met expert Fleur:

Ik heb gemerkt dat er, helaas, nogal een groot verschil is wanneer je zakelijk of privé op wijnreis gaat. Vooral als je kijkt naar de gastvrijheid van de wijnhuizen. Naar Duitsland kun je gerust als privé-persoon gaan, hier zijn ze ontzettend gastvrij. In Frankrijk daarentegen is mij opgevallen dat de wijnmakers je alleen serieus nemen als je A de taal spreekt en B als je er bent om grote aantallen in te kopen. ( In de zeer toeristische gebieden in Frankrijk kun je zeker wel wijnhuizen bezoeken, doe dat dan vooral bij een coöperatie , daar zullen ze je wel goed te woord staan. ) De Italianen zijn ook super gastvrij zolang je niet rond etenstijd komt.

Nummer 1: Weingut Allendorf, Rheingau, Duitsland

Het blijft een feestje om hier binnen te wandelen, ontzettend lieve familie die altijd enthousiast zijn om over hun wijn te vertellen. Ze hebben hier zelfs een heuse beleveniswereld: je komt in kamers met verschillende kleuren en laten je hier de verschillende wijnen proeven. Zo merk je wat kleur met je beleving van smaak en geur doet. En de wijnen zijn er gewoonweg fantastisch. Mijn all-time favorite is de Jesuitengarten Riesling Groses Gewachs. Wat een wijn!

Nummer 2: Domaine Martin Jund, Colmar, Frankrijk

Midden in de prachtige stad Colmar vindt je dit wijnhuis. Typisch, althans, ik heb het nog niet eerder mee mogen maken: midden in de stad een wijnhuis. Ook weer een familiebedrijf. Waarvan de ene zoon de wijn maakt, de andere verantwoordelijk is voor de marketing en waar moeders het hotel runt. Romantiek op en top, wat een heerlijke plek om te verblijven.

Maison Martin Jund : Middenin het centrum gelegen.

Nummer 3: Gretzmeier, Kaiserstuhl, Duitsland

Het mediterrane gedeelte van Duitsland; wijngebied de Kaiserstuhl. Een oud Vulkanisch gebied met prachtige vergezichten en palmbomen. Het wijnhuis van Jakob en Elena vind je hier, een jong en enthousiast stel die samen de toko runnen. Bij het wijnhuis hebben ze ook een restaurant waar ze typisch Duitse gerechten serveren. De instap Spatburgunder is de beste Spatburgunder die je voor die prijs kunt krijgen in Duitsland.

Nummer 4: Tapiz, Mendoza, Argentinië

Mocht je ooit in Argentinië zijn en in de buurt van Mendoza, doe dan zeker dit wijnhuis aan. Met een 5 sterren boetiek hotel en zwembad tussen de druivenstokken: wat wil een mens nog meer?! Hotelgasten krijgen elke middag een gratis wijnproeverij aangeboden, ze regelen alles voor je: tripjes, taxi’s, een rondleiding in de wijngaard. Super de luxe, dat omschrijft dit wijnhuis/ hotel het beste.

Fleur in Argentinie bij Tapiz

Nummer 5: Moletto, Veneto, Italie

Mauro Stival is de man die de wijnen maakt en de “entertainer” van het wijnhuis is. Zelden heb ik zo’n enthousiaste wijnmaker meegemaakt. Als hij over zijn wijnen begint voel je de passie, de liefde voor zijn wijnen en vind je de wijn al lekker zonder hem überhaupt geproefd te hebben.

Op inspirerende wijnreis met expert Fleur
In de wijngaard Moletto Veneto.

En zo komen we aan het einde van de: “Op inspirerende wijnreis met expert Fleur blog”

Heb je vragen of hulp nodig bij het plannen van jouw trip? E-mail mij gerust, ik help je graag! Mocht jij meedoen met de dry-January dan wens ik je veel succes! (Waar ik zelf overigens niet aan mee doe: maar jullie hadden vast niet anders van me verwacht.) Ik bedoel, ik moet Chardonnay gaan proeven voor de volgende blog over twee weken ;-P. CHAR-DO-JA DUS. Tot dan!!

Deze blog “Op inspirerende wijnreis met expert Fleur” is een bijdrage van gastfoodie Fleur Verloo. Je kunt hier wijntjes bij haar bestellen, of je vragen mailen.

Meer lezen van Fleur zoals Op inspirerende wijnreis met expert Fleur? Check dan onderstaande blog(s)

Wijnen op pakjesavond
Lekkere bubbels en heerlijke kreeftenbollen

3 gedachten over “Op inspirerende wijnreis met expert Fleur”

  1. Pingback: Klassieke vegetarische rode wijnsaus - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Hele kip uit de oven met Italiaanse olijfolie - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.