Hele kip uit de Römertopf

Provençaalse scharrelkip uit de römertopf met krieltjes & koolrabi

🕒 Bereidingstijd: 1 uur en 45 minuten  👨‍🍳 Moeilijkheid: ★★☆☆☆

Van scharrelkip tot krokant goudbruin: deze Provençaalse slow cooking in de römertopf brengt de smaken van de Provence in huis. In 15 min klaar om te marineren, daarna 1,5 u back-time voor een smeuïg en feestelijk hoofdgerecht.

Deze hele kip uit de römertopf is een traditioneel gerecht dat krokant van buiten en sappig van binnen wordt! Het eenvoudige recept gebruikt een heerlijke Provençaalse marinade met krieltjes, koolrabi en verse kruiden. Klaar in 1 uur 45 minuten. Voor wie houdt van slow cooking en super lekkere gerechten uit de aardewerk römertopf.

Hele kip uit de Römertopf

Traditionele Kip uit de Römertopf – Aardewerk Slow Cooking Recept

Al jaren heb ik een römertopf in de kast staan en eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik hem niet heel vaak gebruik… Terwijl het gerecht zo makkelijk is! Het enige wat er wellicht voor nodig is, is wat tijd. Je moet namelijk de aardewerk schalen even in water ondergedompeld laten staan en daarna moet het gerecht ongeveer anderhalf uur in de oven. Natuurlijk kun je naast de hele kip ook andere recepten in de römertopf maken. Ik denk dat ik een Duitse versie heb want op de mijne staat Schlemmertopf haha. romertopf recepten

Hele kip uit de Römertopf romertopf recepten

Stap-voor-Stap Bereiding van de Kip

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Hele kip uit de Römertopf

Provençaalse scharrelkip uit de römertopf met krieltjes & koolrabi

Scharrelkip gemarineerd in Provençaalse kruiden, gevuld met citroen en rozemarijn en langzaam gegaard op een bedje van krieltjes en koolrabi. Klaar in 1 u 45 min.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 63 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: kip, römertopf
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 45 minuten
Servings: 4 personen
Author: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Römertopf
vleesmes

Ingrediënten:

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Ten eerste: Verwarm je oven niet voor!
  • Neem de scharrelkip erbij je kunt dit de avond ervoor al doen. Zo kun je de kip kruiden en kan het goed in het vlees trekken. Neem een schaaltje en doe hierin het zout, peper, paprikapoeder en Provençaalse kruidenmix met wat olijfolie. Maak er een lekkere marinade mee en smeer hier de hele kip goed mee in. Aan de binnen en buitenkant, zet hem daarna weg in de koelkast tot de volgende dag.
  • Neem de römertopf erbij en week hem ongeveer een half uurtje in koud water.
  • Maak de krieltjes schoon en ook schil je en snij je de koolrabi in kleine blokjes. Haal de schil van de sjalotten en snij ze door het midden. Haal de velletjes van de knoflooktenen.
  • Snij vervolgens de citroen in kwarten en pak nu de kip erbij, vul de holle kip met de rozemarijn takjes en 3 kwarten citroen. Pak nu de römertopf erbij en leg in de onderkant een bedje van krieltjes, sjalotjes, knoflook en koolrabi. Leg hierop de hele kip. Rondom de kip vul je hem aan met de rest van de groenten die over zijn. Knijp 1 kwart citroen uit over de kip en sluit hem af met het deksel.Hele kip uit de Römertopf
  • Plaats nu in de hele kip met de römertopf in de oven voor anderhalf uur, het laatste kwartier kun je de deksel eraf halen om de kip nog een mooie bruine kleur te geven. Je zet de römertopf koud in de oven en stelt dan pas de temperatuur in op 200 graden. Dit voorkomt dat de aardewerken schalen barsten en kapot gaan.
  • Haal ten slotte de kip met de römertopf uit de oven en zet hem op onderzetters ( niet op een koude ondergrond) , neem een groot vleesmes erbij en snij voor iedereen zijn favoriete stukje kip eraf. Serveer met de meegebakken groenten: Heerlijk happen!
Römertopf gebruik: Dompel de pot 30 min onder in koud water voor je hem voorverwarmt om breuk te voorkomen.
Nutrition Facts
Provençaalse scharrelkip uit de römertopf met krieltjes & koolrabi
Amount per Serving
Calories
498
% Daily Value*
Fat
 
29
g
45
%
Saturated Fat
 
8
g
50
%
Trans Fat
 
0.2
g
Polyunsaturated Fat
 
6
g
Monounsaturated Fat
 
12
g
Cholesterol
 
143
mg
48
%
Sodium
 
149
mg
6
%
Potassium
 
877
mg
25
%
Carbohydrates
 
21
g
7
%
Fiber
 
5
g
21
%
Sugar
 
5
g
6
%
Protein
 
38
g
76
%
Vitamin A
 
312
IU
6
%
Vitamin C
 
54
mg
65
%
Calcium
 
69
mg
7
%
Iron
 
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Meer Heerlijke Römertopf?

Kip in tomatensaus uit de römertopf

Bloedsinaasappel kip uit de römertopf

Jackfruit stoofschotel uit de römertopf

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Provençaalse scharrelkip uit de römertopf met krieltjes & koolrabi

6 gedachten over “Provençaalse scharrelkip uit de römertopf met krieltjes & koolrabi”

4.91 from 63 votes (60 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept