Estimated reading time: 4 minuten
Al jaren heb ik een römertopf in de kast staan en eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik hem niet heel vaak gebruik… Terwijl een hele kip uit de römertopf zo makkelijk is! Het enige wat er wellicht voor nodig is, is wat tijd. Je moet namelijk de aardewerk schalen even in water ondergedompeld laten staan en daarna moet het gerecht ongeveer anderhalf uur in de oven. Natuurlijk kun je naast de hele kip uit de romertopf ook andere recepten in de römertopf maken. Ik denk dat ik een Duitse versie heb want op de mijne staat Schlemmertopf haha. romertopf recepten
En zo maak je de hele kip uit de römertopf :
-Ten eerste: Verwarm je oven niet voor!
-Neem de scharrelkip erbij je kunt dit de avond ervoor al doen. Zo kun je de kip kruiden en kan het goed in het vlees trekken. Neem een schaaltje en doe hierin het zout, peper, paprikapoeder en Provençaalse kruidenmix met wat olijfolie. Maak er een lekkere marinade mee en smeer hier de hele kip goed mee in. Aan de binnen en buitenkant, zet hem daarna weg in de koelkast tot de volgende dag.
-Neem de römertopf erbij en week hem ongeveer een half uurtje in koud water.
Hele kip uit de Römertopf
-Maak de krieltjes schoon en ook schil je en snij je de koolrabi in kleine blokjes. Haal de schil van de sjalotten en snij ze door het midden. Haal de velletjes van de knoflooktenen.
-Snij vervolgens de citroen in kwarten en pak nu de kip erbij, vul de holle kip met de rozemarijn takjes en 3 kwarten citroen. Pak nu de römertopf erbij en leg in de onderkant een bedje van krieltjes, sjalotjes, knoflook en koolrabi. Leg hierop de hele kip. Rondom de kip vul je hem aan met de rest van de groenten die over zijn. Knijp 1 kwart citroen uit over de kip en sluit hem af met het deksel.
-Plaats nu in de hele kip met de römertopf in de oven voor anderhalf uur, het laatste kwartier kun je de deksel eraf halen om de kip nog een mooie bruine kleur te geven. Je zet de römertopf koud in de oven en stelt dan pas de temperatuur in op 200 graden. Dit voorkomt dat de aardewerken schalen barsten en kapot gaan.
Hele kip uit de romertopf
Haal ten slotte de kip met de römertopf uit de oven en zet hem op onderzetters ( niet op een koude ondergrond) , neem een groot vleesmes erbij en snij voor iedereen zijn favoriete stukje kip eraf. Serveer met de meegebakken groenten
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Hele kip uit de Römertopf
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 1 scharrelkip
- 200 gram krieltjes
- 1 koolrabi
- 6 tenen knoflook
- 6 kleine sjalotten
- 3 takjes rozemarijn
- 1 grote citroen
- paprikapoeder
- zout
- peper
- olijfolie
- Provençaalse kruidenmix
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Ten eerste: Verwarm je oven niet voor!
- Neem de scharrelkip erbij je kunt dit de avond ervoor al doen. Zo kun je de kip kruiden en kan het goed in het vlees trekken. Neem een schaaltje en doe hierin het zout, peper, paprikapoeder en Provençaalse kruidenmix met wat olijfolie. Maak er een lekkere marinade mee en smeer hier de hele kip goed mee in. Aan de binnen en buitenkant, zet hem daarna weg in de koelkast tot de volgende dag.
- Neem de römertopf erbij en week hem ongeveer een half uurtje in koud water.
- Maak de krieltjes schoon en ook schil je en snij je de koolrabi in kleine blokjes. Haal de schil van de sjalotten en snij ze door het midden. Haal de velletjes van de knoflooktenen.
- Snij vervolgens de citroen in kwarten en pak nu de kip erbij, vul de holle kip met de rozemarijn takjes en 3 kwarten citroen. Pak nu de römertopf erbij en leg in de onderkant een bedje van krieltjes, sjalotjes, knoflook en koolrabi. Leg hierop de hele kip. Rondom de kip vul je hem aan met de rest van de groenten die over zijn. Knijp 1 kwart citroen uit over de kip en sluit hem af met het deksel.Hele kip uit de Römertopf
- Plaats nu in de hele kip met de römertopf in de oven voor anderhalf uur, het laatste kwartier kun je de deksel eraf halen om de kip nog een mooie bruine kleur te geven. Je zet de römertopf koud in de oven en stelt dan pas de temperatuur in op 200 graden. Dit voorkomt dat de aardewerken schalen barsten en kapot gaan.
- Haal ten slotte de kip met de römertopf uit de oven en zet hem op onderzetters ( niet op een koude ondergrond) , neem een groot vleesmes erbij en snij voor iedereen zijn favoriete stukje kip eraf. Serveer met de meegebakken groenten: Heerlijk happen!
Meer recepten proberen zoals deze? Kijk dan een naar onderstaande recepten:
Beenham met zuurkoolquiche en heerlijke spekjes
Gekruide wortels gewikkeld in bacon
Aziatische zalm met volkoren noodles
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
hele kip uit de romertopf recepten
Heerlijk kippetje!
1,5 uur in oven, kip was dus niet gaar
Ik doe altijd een bodempje water bij de kip, en van de boullion maak ik een soepje
Dat is helemaal een goed idee, niets verspillen! Gr Francine