Kip op Provençaalse wijze bereid

Kip op Provençaalse wijze bereid

Geschatte leestijd: 3 minuten

Ben jij dol op kip dan wil je dit recept maken. We combineren een beetje Italië met de Provence. We smeren de kip namelijk eerst in met Nduja. Dat is een soort smeerbare worst in een potje uit Italië. Het lijkt een beetje op het Franse andouille. Vandaar dat ik dacht dit wel eens een fijne combinatie zou zijn. Deze kip op Provençaalse wijze bereid is eigenlijk nóg lekkerder wanneer je hem hebt bereid je hem vervolgens nog een dag laat staan. Dat is eigenlijk altijd het geval met stoofvlees! Recept gestoofde kip met groenten in tomatensaus.

Kip op Provençaalse wijze bereid

Kip op Provençaalse wijze bereid

Deze kip op Provençaalse wijze bereid zal je keuken heerlijk doen geuren! We gebruiken tijm en rozemarijn, vaak ook terug te vinden in potjes Provençaalse kruiden. Maar ook de knoflook en de ui doet zijn werk goed, zeker als je die bakt in de olijfolie en de geur loskomt in de pan.

De saus reduceert doordat we het laten pruttelen op middelhoogvuur. Wordt hij té dik naar je zin, voeg dan gewoon wat extra wijn, water of bouillon toe.

Kip op Provençaalse wijze bereid recept gestoofde kip met groenten in tomatensaus

De Nduja voor de kip koop je bij de Albert Heijn. Deze is ook gewoon lekker op een toastje te smeren. Of je gebruikt hem voor andere sauzen. Als je saus overhoudt hoef je deze zeker niet weg te gooien! Pureer hem dan in je keukenmachine en gebruik het als basis voor een tomatensoep.

Kip op Provençaalse wijze bereid recept gestoofde kip met groenten in tomatensaus

We gaan zeker niets weggooien. Je kunt ook de saus invriezen en later gebruiken voor een pasta of een ovenschotel. De Nduja geeft een heerlijke pittige smaak aan elk gerecht. Het is een Italiaanse specialiteit gemaakt van varkensvlees en rode pepers. 

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Kip op Provençaalse wijze bereid

Kip op Provençaalse wijze bereid

Dit is een recept wat eigenlijk de tweede dag nóg lekkerder is!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 66 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: kip, knoflook, paprika, tomaten
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 271kcal
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 600 gram kippenpoten - ( drumsticks / dijen met bot )
  • 2 el Nduja - Italiaanse salamipasta
  • 2 rode paprika's - in blokjes
  • 1 groene paprika - in blokjes
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 100 gram zwarte olijven
  • 3 tenen knoflook - gesnipperd
  • 2 witte uien - gesnipperd
  • 100 ml kippenbouillon
  • 75 ml witte wijn

Kruiden en specerijen:

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Pak een schaal erbij en doe hierin de drumsticks en dijen en schep hier twee el Nduja op. ( Dit is een pikante Italiaanse smeerbare worst, lijkend op een soort fijne tapenade). Smeer het over de kip met een beetje olijfolie en laat deze liefst een nacht marineren.
  • Snipper en snijd de paprika, uien, en knoflook.
  • Pak je stoofpan erbij en doe hierin een laagje olijfolie, verhit deze en bak hier de kip in tot ze mooi goudbruin zijn aan alle zijdes. Haal uit de pan en leg het vlees apart op een bord.
  • Voeg nu de knoflook en ui toe en bak deze een paar minuutjes, schep de blokjes paprika en zwarte olijven erbij en voeg de tijm, laurier en rozemarijn toe. Schep alles goed om en blus dan af met de witte wijn. Schenk de bouillon erbij en de tomatenblokjes.
  • Laat deze saus rustig een twintigtal minuten pruttelen zodat de saus wat zal reduceren.
  • Voeg dan de kip toe aan de pan en laat nogmaals een 15 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper en serveer met de fijngehakte peterselie.
  • Heerlijk Happen!
De saus die overblijft is prima te gebruiken als bijvoorbeeld een basis voor een tomatensoep. 
Is de saus wat te dik naar je zin kun je eventueel weer wat water toevoegen. 
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Dol op kip? Dan wil je zeker deze kip-recepten eens proberen:

Deze kippendijenstoof met paprika en olijven.

Of wat dacht je van deze rotisserie ovenkip zonder rotisserie oven.

Maar ook deze kippendij in Mediterraanse roomsaus is top.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Kip op Provençaalse wijze bereid

recept gestoofde kip met groenten in tomatensaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept