Estimated reading time: 4 minuten
De titel zal je wellicht een wenkbrauw doen optrekken. Want hete bliksem? Wat is dat nou weer? En krabbetjes? Die lopen over de bodem van de zee toch? Nou het zal je verbazen dat beide Oer en Oud Hollands zijn. Hete bliksem is een stamppot die gemaakt wordt met gebakken appeltjes en ui, een flinke dot mosterd. De naam heeft hij te danken aan het feit dat de appeltjes vochtig zijn en als ze warm zijn dus ook heet worden. Je kunt dus als je te gulzig bent je tong er goed aan verbranden. Deze hete bliksem met krabbetjes is super makkelijk te maken, voor het krabbetjes recept heb je alleen wat tijd nodig.
Hete bliksem met krabbetjes
Krabbetjes zijn dus losse varkensribbetjes die we op lage temperatuur in de oven bakken. Het vlees zal aan het einde compleet van de botjes vallen. De appelazijn die we in de marinade gebruiken helpt bij dat proces. Je kunt krabbetjes ook terugvinden in receptuur voor erwtensoep. Het is relatief goedkoop vlees, maar ik vind het echt een traktatie ze zo nu en dan te bereiden. Je kunt krabbetjes gewoon in de supermarkt kopen, of anders bij je slager halen. Kruid je vlees met deze kruidenmix.
Deze stamppot hoef je niet helemaal tot moes te stampen. Je mag best nog een beetje structuur in de aardappels behouden, zodat iedere hap een heerlijke mix biedt van texturen. De combinatie van zoete en zure appels geeft hem een unieke, complexe smaak die je blijft verrassen.
En hij is gemakkelijk ook nog een dagje in de koelkast te bewaren, mocht je wat overhouden; de smaken trekken dan zelfs iets meer in, waardoor het gerecht de volgende dag nog lekkerder kan zijn. Een perfecte manier om te genieten van seizoensgebonden ingrediënten.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Hete bliksem met krabbetjes
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 16 varkensribbetjes - ( krabbetjes)
- 800 gram aardappels - kruimig
- 2 granny smith - klokhuis verwijderd, geschild en in blokjes.
- 2 pink lady - klokhuis verwijderd, geschild en in blokjes.
- 2 uien - gesnipperd
- 2 tl grove mosterd
- 250 gram gerookte spekjes
- 50 gram roomboter
kruiden en specerijen (mix voor de vleesmarinade)
- 1 el stoofkruidenmix
- 4 el appelazijn
- 4 el olijfolie
- 1 tl franse mosterd
- 1 tl kerriepoeder
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Pak een ziplock zak erbij van 1,5 kg. Doe hier de stoofkruidenmix, appelazijn, kerriepoeder,olijfolie en Franse mosterd in en voeg de krabbetjes toe. Schud de gesloten zak goed zodat de krabbetjes overal een laagje marinade hebben. Leg een nachtje in de koelkast.
- Verwarm je oven voor op 120 graden en doe de krabbetjes in een ovenschaal die je met een deksel kunt afdekken. Bak nu in 4 uur de krabbetjes gaar. ( Mag ook op een petroleumstelletje of zelfs op de bbq).
- Schil de aardappels en kook deze met wat zout gaar.
- Intussen in een koekenpan bak je in de roomboter de ui, en de stukjes appel op middelhoog vuur. We willen niet dat de ui te donker wordt.
- In een andere koekenpan bak je de spekjes krokant. Bewaar het vet om straks de stamppot mee te maken.
- Giet de aardappels af en doe terug in de pan, schep wat vet van de spekjes erbij, 2 el mosterd, en schep alle ui en appeltjes erbij en stamp tot een redelijk grove stamp.
- Schep op de borden en strooi de spekjes erbij, leg de gebakken krabbetjes (die inmiddels nu boterzacht zijn) op de stamp en serveer.
- Heerlijk Happen!
Dit is een hele oude versie van een Hollandse stamppot! Natuurlijk heb ik ook andere ideetjes voor je van eigen bodem. Bekijk deze recepten maar eens:
Romige doperwtensalade met kruidnagelkaas
Hollandse boerenkool met worst
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
stamppot hete bliksem Krabbetjes recept
Ouderwets lekker!
Fabuleux !