Estimated reading time: 4 minuten
Als ik aan Ierland denk dan zijn er een aantal dingen die gelijk in mijn hoofd schieten. Irish beef, steak, dat zeker maar ook aardappels. Wellicht staat het je nog bij uit je geschiedenislessen en weet je dat Ierland een grote hongersnood heeft gekend. De aardappeloogst mislukte en miljoenen Ieren waren genoodzaakt hun land te verlaten. Als je nu naar het Ierse landschap kijkt zie je kilometers groene weides waar de Ierse koeien naar hartelust grazen, en worden er nog steeds veel aardappels geteeld. Dit Ierse steak en aardappel chips recept is dus echt een Ierse specialiteit.
Ierse steak en aardappel chips
We eten allemaal een stuk minder vlees dan voorheen en dat is ook prima. We kiezen steeds vaker voor een goed stuk vlees dat kwalitatief uitmuntend is. Als ik dan mag kiezen dan dus graag vlees met veel smaak. Het grote geheim van Irish beef zit hem in het voer wat de koeien eten. En dat is dus gras!
De Ierse koeien lopen gemiddeld 220 dagen per jaar buiten en eten gras. De dagen dat ze binnen staan eten ze hooi en kuilgras. In totaal is dus 90% van hun dieet Iers gras. De koeien leven buiten op de uitgestrekte groene weides en genieten van de ziltige Ierse lucht en het sappige gras die het vlees zo veel smaak geeft.
Dit recept voor Ierse steak en aardappel chips heeft in principe maar weinig ingrediënten. De meeste kruiden en specerijen zul je wel in huis hebben. Een fijn maaltje wat je in het weekend kunt maken. Het liefst gebruik je Guiness bier voor de saus, maar heb je dat niet in huis dan kun je ook rundvleesbouillon gebruiken.
Ik kan me zo indenken dat je zoiets als dit ook in een Ierse pub zou kunnen bestellen, of bij een streetfood kraampje bij een Ierse foodtruck! Wil jij nog meer weten? Of nog meer recepten ontdekken? Kijk dan ook eens op mijn blog.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Ierse steak en aardappel chips
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 4 grote aardappels - licht kruimig
- 350 gram Ierse biefstuk
Voor de aardappels:
- 50 ml olijfolie
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl zeezout
- 1 tl peper
- 3 takjes peterselie - fijngehakt
Voor de vlees-marinade:
- 60 ml sojasaus
- 1 el Sriracha saus
- 1 el olijfolie
- ½ tl chili vlokken
Voor de vlees-saus:
- 2 el roomboter
- 2 sjalotjes - fijngehakt
- 3 tenen knoflook - fijngehakt
- 1 el Franse mosterd
- 1 tl tijm
- 1 el citroensap
- 150 ml Guiness bier - ( of 150 ml rundvleesbouillon)
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Snijd de aardappels door het midden en dan elke helft over de lengte weer in drie stukken. Zo krijg je mooie lange "wedges".
- Verwarm je oven voor op 200 graden.
- Leg de wedges op een bakplaat bekleed met bakpapier. Mix de olijfolie met de kruiden en specerijen ( de peterselie strooi je er pas op als ze klaar zijn). Schenk over de wedges en hussel de aardappels. Met je microplane rasp je de Parmezaanse kaas erover. Zet in de oven voor 35 minuten en schep halfweg alles nog een keertje om.
- Snijd het Irish beef in reepjes. Doe de marinade in een kom en laat het vlees daar een twintig minuutjes in marineren.
- Smelt een eetlepel roomboter in de koekenpan en bak kort(!) de reepjes beef. We willen absoluut niet dat ze doorbakken zijn! Schep ze met een schuimspaan in een kom en dek deze af met een deksel of aluminiumfolie.
- In de koekenpan bak je in het overgebleven vet de sjalotjes en knoflook voor een paar minuutjes. Schep dan de mosterd erbij en blus af met het Guinnes bier. Voeg de tijm de roomboter en het citroensap toe en met een houten spatel roer je alles goed. Laat op middelhoog vuur de saus voor een aantal minuten inkoken.
- Als de aardappels klaar zijn haal je ze uit de oven en schep je ze op de borden.
- Schep het vlees terug in de koekenpan bij de saus en verwarm even kort. Schep dan met de saus op de borden bij de aardappels en strooi er de peterselie overheen.
- Heerlijk Happen!
Andere recepten met Iers rundvlees? Bekijk dan zeker deze eens:
Deze Ierse runderstoof met halslappen en pompoen, lekker in de herfst.
In de zomer maken we deze Succa de bocca zomerse stoofpot.
En heb je al eens een Homemade Irish soda bread met rozijnen gemaakt?
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Comfort food at its finest.