Irish Beef Stooffestival in Amsterdam

Geschatte leestijd: 6 minuten

Dat ik dol ben op stoven en stoofpotjes zal jullie de afgelopen jaren niet ontgaan zijn. Ik heb al menig recept met jullie gedeeld en kan ervan blijven genieten. Op de uitnodiging van het Bord Bia ( Iers staatsbureau ter bevordering van verkoop Ierse producten) om een heus Irish Beef Stooffestival bij te wonen zei ik dan natuurlijk geen nee. Op naar de kookfabriek in Amsterdam die was omgetoverd tot een heus Iers festival terrein.

Irish Beef Stooffestival
Genieten van verschillende stoofpotten.

Bord Bia

Bord Bia bestaat dit jaar 25 jaar en ook dat vierden we tijdens dit Irish Beef Stooffestival. Al jaar en dag zetten zij zich dus in om grote en kleine voedselproducenten uit Ierland te promoten. Ook certificeren zij producten onder het label Origin Green. Het thema van de Bord Bia’s stoofcampagne in Nederland is ” op een laag pitje”. Slow down, relax en laat het stoofpotje het werk doen. Een goede stoofpot heeft nou eenmaal heel veel tijd nodig! Om te demonstreren hoe je de beste stoofpotten maakt en om ze te proeven waren er een aantal fijne chefs van de Chef’s Irish Beef Club aanwezig. En ook Gert-Jan Kiers de demoslager had weer een prachtig stuk vlees bij zich om ons nog meer te vertellen over het vlees.

Irish Beef Stooffestival
Daar waar het om draait, een goed stuk Irish beef !

Seanchaí storytellers

Beeld je eens in: Ierland eeuwen geleden, lezen en schrijven dat konden eigenlijk alleen de hoge adel en monniken, alle andere communicatie verliep via het gesproken woord. In de Keltische cultuur werden de wetten gememoriseerd in lange zangerige gedichten en voorgedragen door “fili”. Een soort wandelende encyclopedie. Elke clan had zo zijn eigen verhalenverteller die als het ware geschiedenis schreef. Tijdens het festival nam Felix Wilbrink, culinair publicist voor de Telegraaf deze taak op zich.

Getrouwd met een Ierse vrouw en met drie half-Ierse zoons vertelde hij ons een verhaal over een reis naar zijn geliefde Ierland. In een mum van tijd waanden we ons in pubs en op het platteland, hoorden we verhalen over het spelen van muziek en zagen we achter gesloten ogen het oude Ierse mannetje voor ons die zijn verhalen weer met Felix deelde. Als een waar seanchaí ( spreek uit Shawn-a-kee) nam hij ons even mee in zijn verleden.

Felix ging er goed voor zitten en nam ons mee op reis naar zijn Ierland.

Stoofpot, stoofpot, stoofpot!

Je kunt natuurlijk geen stooffestival organiseren zonder een goede stoofpot, en we kregen er zelfs drie te proeven! En als die dan bereid zijn door twee sterrenchefs en de demoslager dan weet je dat het goed gaat smaken. Alain Alders ( van restaurant Vrienden van Jacob ) liet ons een soort poké stoof proeven, met rijst, witte bonen, geroosterd spek, en pompoen. Een geheel eigentijdse versie. Chef Jan Klein ( voormalig Michelinster restaurant Hermitage) maakte een klassieker boeuf bourguignon met zijn warme smaken, en Gert-Jan de Ierse whiskey stoof. Deze heb ik al eens eerder mogen proeven tijdens deze masterclass, het recept schreef ik voor je uit en kun je hier terugvinden.

Natuurlijk maakte ik zelf ook leuke foto’s en had lol met chef Alain Alders.

Irish Beef Stooffestival: Tips en trucs voor de beste stoofpot

Alle chefs gaven hun tips aan ons mee om ervoor te zorgen dat je thuis een heerlijke stoof kunt maken. Temperatuur, vet en tijd, zo gaf René Pluijm die aan het einde van het festival samen met Gert-Jan live voor onze neus het begin van een fijne stoofpot maakten. Vet geeft smaak, en vet beschermt het vlees. Kiers gaf aan dat er best wat te doen is om vlees gebruik tegenwoordig. Zo weet hij als slager als de beste dat een goed stuk vlees komt van een dier wat een goed leven heeft gehad. Want zo zei hij ” van een slecht gehouden koe komt geen top stuk vlees”.

Irish Beef Stooffestival
Vers gebakken frietjes bij een heerlijke Irish Whiskey stoof.

Chill out en relax

In een klein hoekje van het festival stond een tentje met twee fijne zitzakken, hier konden we een stoof-meditatie doen. In negen minuutjes neemt de verhaalverteller je mee in het proces van het bereiden van een stoof en ondertussen word je helemaal zen van het muziekje en de snijgeluiden op de achtergrond.

Kiers en Pluijm, een olijk duo en flink wat liefde voor de stoof!

Luuk en ik konden zo’n momentje natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan! Zo relaxed als het vlees uren en uren ligt te pruttelen zo relaxed werden wij van deze meditatie. Nieuwsgierig en ook even een momentje van rust?

Luuk en ik gingen er even voor zitten en namen een momentje van rust. Een ware stoof-meditatie.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Blog » Irish Beef Stooffestival in Amsterdam
Deze blog Irish Beef Stooffestival is geschreven in betaalde samenwerking met Bord Bia en Bureau van Sintnicolaas.

3 gedachten over “Irish Beef Stooffestival in Amsterdam”

  1. Pingback: Zero waste paprika stoofpot - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Twee sterren St Patricksday - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Een heerlijke beef stroganoff van biefstuk - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *