Kastanje champignonsoep met Ierse beef

Kastanje champignonsoep met Irish beef

Wintertijd vraagt om heerlijke goed gevulde soepjes. Zo’n soep waar je lekker een stuk brood in kunt dippen. En als de kom dan leeg is je je fijn kunt inkrullen op de bank met een dekentje. Openhaard aan, knisperend vuurtje, goed glas wijn, gezellige film of een fijn boek. Tijdens het schrijven van deze recepten betrapt ik mezelf er wel eens op dat ik zit te dagdromen achter de pc. Want bij het schrijven van deze teksten heb ik het plaatje van wat ik opschrijf dan helemaal in mijn gedachten. En ergens hoop ik jullie ook met mij mee te kunnen nemen. Want mijn recepten zijn zoveel meer dan wat ingrediënten in een pan en een mooie foto. Ze zijn onderdeel van mijn dromen, gedachten, en alle andere momenten dat ik ineens een ingeving heb voor een goed gerecht. Geniet van deze kastanje champignonsoep met Irish beef en laat je even meevoeren.

Kastanje champignonsoep met Ierse beef
Een heerlijk goed gevulde kom met soep.

Kastanje champignonsoep met Irish beef

Een goed gevulde kom soep met heerlijk Iers vlees en champignons.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd30 min
Gang: Soep
Keuken: European
Trefwoord: beef, champignons, persillade, runderbouillon
Porties: 4 personen
Auteur: Francine

Equipment

  • soeppan

Ingrediënten

  • 400 gr Iers rundvlees ( biefstuk)
  • 400 gr kastanje champignons in plakjes gesneden
  • 250 ml runderfond
  • 750 ml runderbouillon
  • 3 tenen geperste knoflook
  • 250 ml Guinness bier
  • 1 el persillade
  • 1 witte ui gesnipperd
  • vers tijmblaadjes
  • 5 el bloem

Instructies

  • Snijd de biefstukken in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Doe ze in een kom en strooi er een beetje peper en zout op. Schep twee eetlepels bloem erbij en hussel tot het vlees een laagje bloem heeft.
  • Neem een soeppan erbij, ik heb zelf deze soep in een grote stoofpan gekookt omdat deze een lekker dikke bodem heeft. Verhit de pan en doe er een scheut olijfolie en 50 gram roomboter in. Bak op hoog vuur de blokjes biefstuk mooi bruin aan alle zijdes en schep dan met een schuimspaan eruit en zet apart tot gebruik. Ze moeten medium gebakken zijn.
  • Voeg aan het vet in de pan de gesnipperde ui en de champignons toe en schep hier een eetlepel persillade op. Voeg ook de knoflook toe en bak het geheel tot de champignons mooi goudbruin gekleurd zijn. Giet het Guinness bier erbij en laat het op hoog vuur een beetje inkoken. ( minuut of 5)
  • Schep de rest van de bloem in de pan erbij en roer het goed door. Dan voeg je de warme bouillon en de runderfond toe en roer je de soep. Laat het geheel een twintigtal minuutjes pruttelen.
  • Op het einde voeg je de blokjes biefstuk toe en laat deze even opwarmen in de soep. Niet te lang anders gaart het vlees te ver door. Schep in de kommen en sprinkel er wat blaadjes tijm overheen.
  • Heerlijk Happen!

Notities

Deze soep is niet geschikt voor zwangere vrouwen omdat de biefstuk medium van binnen blijft. 
Kastanje champignonsoep met Ierse beef
Serveer met een lekker stuk bruin brood.

Kastanje champignonsoep met Irish beef

Zoals jullie in de afgelopen jaren al gezien hebben ben ik een fan van Iers rundvlees. Ik hoop dit jaar ergens nog een keer voet op Ierse bodem te zetten. Soms heb je dat wel eens dat je ergens komt en je je er gelijk thuisvoelt. Dat heb ik in Frankrijk, maar gek genoeg ook in Ierland. Ik kan me nog goed herinneren dat we in Dublin waren en in een Ierse pub terecht kwamen. We raakten in gesprek met een paar Ierse jongeren en hebben de hele avond met ze zitten drinken. Een Ierse band op de achtergrond met de welbekende klanken, klappende mensen, een zeer gemoedelijke sfeer.

Net als ik dol op Iers rundvlees? Hier heb je een aantal lekkere recepten, zo kun je nog wat extra inspiratie opdoen.

Helemaal niet ingewikkeld om te maken.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

2 gedachten over “Kastanje champignonsoep met Irish beef”

  1. Hoi Francine, je hoeft deze reactie niet te plaatsen hoor! Ik wilde je graag vertellen dat in het Nederlands woorden als kastanjachampignons een woord zijn, nu lijkt het of je kastanjesoep maakt. Het is jammer en misschien kan je dit nog aanpassen. Groet Nicolet

    1. Hi Nicolet, ja dat weet ik, soms kies ik ervoor om het toch los te schrijven van elkaar, dus nee gaat niet aangepast worden. Maar toch bedankt voor je opmerkzaamheid ! Grtjes Francine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *