masterclass van voorvoet tot stooflap

Masterclass van voorvoet tot stooflap

Geschatte leestijd: 6 minuten

Op de uitnodiging om een masterclass van voorvoet tot stooflap te volgen kon ik natuurlijk geen nee zeggen! Zoals jullie weten ben ik gek op stoofpotjes en staat hier bijna elke week wel een pan te stoven op mijn sudderplaatje. De geur, de smaak, het vlees ik vind het heerlijk. En als je dan de mogelijkheid krijgt om hier nog veel meer over te leren dan spring je natuurlijk in je auto. Deze keer bracht het mij in IJmuiden. En ik kan je zeggen dat is vanuit Brabant nogal een stukje rijden. Maar goed je moet wat voor je passie over hebben toch? René Pluijm en Gertjan Kiers

Pluijm’s wereld

masterclass van voorvoet tot stooflap René Pluijm en Gertjan Kiers
Wat een viking die Gertjan Kiers de “demoslager” !

De masterclass werd gegeven in de kookstudio van René Pluijm. Deze kok ken je waarschijnlijk wel van het programma Pluijm’s Eetbare Wereld op RTL4. En wat een prachtige programma’s zijn dat. Altijd dichtbij de natuur, pure producten en weinig opsmuk. Een beetje zoals de man zelf is eigenlijk. En wat een eer voor mij om deze man in levende lijve te ontmoeten en er samen mee te kunnen koken.

Als ik aan kom rijden aan de kade waar ze gevestigd zijn staat er buiten al een mooi vuurtje te branden. Een mid-winter BBQ waarom ook niet ?! Ik was een beetje aan de late kant dus ik ging snel naar binnen en voegde me bij de rest. Daar begon Laura Crawley, manager van Bord Bia Amsterdam, net aan haar speech.

Masterclass van voorvoet tot stooflap: Iers rundvlees

masterclass van voorvoet tot stooflap
René grilde buiten dit prachtige stuk sukade

Ierland is hofleverancier van grasgevoerd rundvlees aan Nederland. Wij zijn hier gek op dit type vlees en daarmee ook de derde belangrijkste exportmarkt voor Ierland. Hier kiezen wij vooral voor de voorvoet omdat deze zich uitermate goed leent voor stoofpotten. Wat ons hier in Nederland vooral aanspreekt is dat de dieren het grootste deel van het jaar buiten leven. Het Bord Bia kwaliteitsmerk is een kwaliteitsmerk dat wordt gegeven aan eten dat aan extreem hoge eisen moet voldoen.

Hierbij spelen dierenwelzijn, water, voedsel, natuurbeheer een grote rol. Alle aangesloten bedrijven worden geïnspecteerd en producten getest. Hier wordt voortdurend gekeken naar nieuwe inzichten en of omstandigheden. Het keurmerk mogen en kunnen dragen heeft dus zeker een grote betekenis.

De “Demoslager”

masterclass van voorvoet tot stooflap René Pluijm en Gertjan Kiers
Even samen op de foto, kan niet ontbreken natuurlijk

Bij binnenkomst is hij niet over het hoofd te zien hoor Gertjan Kiers. Wat een enorme stoere man is dat! Armen vol met tattoo’s en vlijmscherpe messen in de hand. En dan als totale verrassing starten we de masterclass met een door hem zelf geschreven gedicht. Een ode aan Ierland zijn “second home”. En zo blijkt dat deze bonk van een man een stoere vent met een klein hartje is.  

Samen met hem lopen we naar het kookgedeelte waar hij begint met een flink stuk sukade. Met zijn mes snijdt hij links en rechts stukken van de homp vlees af en vuurt ook nog eens een mega hoeveelheid informatie op ons af. Iedereen krijgt de kans om zijn of haar vragen te stellen terwijl hij begint met het uitbenen van een borststuk.

Stoofpotje

masterclass van voorvoet tot stooflap
De enorme stoofpan met de heerlijke stoof

Het hoofdingrediënt voor een goede stoofpot is dus een goed stuk vlees. Een stuk vlees met genoeg vet eraan in ieder geval. Dat geeft smaak aan je stoofpot. Gertjan vertelt ons dat tijd het belangrijkst is. Niet gaan haasten maar gewoon de tijd nemen. De ideale temperatuur is zo rond de 72 graden. Vlees moet zich lekker in de pan voelen, als of het in een lekker warm bad ligt. Terwijl het borststuk wordt ontdaan van de botten loop ik even snel naar buiten. Daar staat René op de BBQ het stuk sukade te grillen.

Dit stoof je normaal gezien dus uren en uren in de pan, maar je kunt het ook als een biefstukje eten. We krijgen allemaal een stukje om te proeven en wát smaakt dat goed zeg! Als je Gertjan en René Pluijm nou aan het werk wilt zien kijk dan hier de weekvlog van week 49. Hier zie en hoor je hoe hard werken dat is om stuk vlees uit te benen.

Hapje eten

Smullen geblazen!

De lange tafel is mooi gedekt en we nemen er allemaal plaats aan. En dan volgen er drie heerlijke gangen. We starten met een stukje bloedworst. Nou normaal gezien zou ik nee zeggen maar ik proef het toch maar. Daar kreeg ik geen spijt van! Beetje krokant, vol van smaak en heel smakelijk. Daarna is het tijd om het stoofvlees te proeven. En dat de smaken er goed in zijn getrokken dat proef je! Lekker met een flinke scheut whiskey erin, smullen maar. Als laatste natuurlijk het toetje maar eerlijk gezegd zat ik al vol… 

Masterclass van voorvoet tot stooflap

René Pluijm en Gertjan Kiers
super toffe middag

Tijdens de lunch klets ik gezellig met de mensen om mijn heen aan tafel en worden er natuurlijk van alle gangen op allerlei manieren foto’s gemaakt. Want we zijn en blijven natuurlijk foodbloggers! Al met al vond ik het een hele leerzame middag. Met genoeg inspiratie en een kus op mijn wangen van beide heren ging ik weer huiswaarts naar Brabant. 

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » Recepten » Hoofdgerechten » Masterclass van voorvoet tot stooflap

René Pluijm en Gertjan Kiers

4 gedachten over “Masterclass van voorvoet tot stooflap”

  1. Pingback: Ierse runderstoof met halslappen en pompoen - Heerlijke Happen

  2. Pingback: St Patricksday Walking Lunch in het Amstel hotel - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Funcooking met de pizzarette, heerlijke mini pizza - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Irish Beef Stooffestival in Amsterdam - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *