Italiaans tiramisu recept

Italiaans tiramisu recept

Geschatte leestijd: 4 minuten

Ciao a tutti! Het is bijna Kerst, dus iedereen zal wel druk bezig met het plannen van het kerstmenu. Over een dessert hoef je niet meer na te denken, want tiramisù doet het altijd goed! Tiramisù is zonder twijfel hét bekendste dessert uit de Italiaanse keuken. Over het ontstaan gaan er nog al wat verhalen rond maar het meest bekende (en gebruikte) is dat tiramisù vroeger aan zieke en oude mensen werd gegeven om hen aan te laten sterken. Tiramisù betekent ook letterlijk vertaald ‘trek mij omhoog’ of ‘beur mij op’. Of het echt klopt, is nog gecontroleerd, maar het blijft een heel leuk verhaal en we houden ‘m er dus in. Zelf tiramisu maken is heel gemakkelijk en natuurlijk heb ik voor je een Italiaans tiramisu recept!

zelf tiramisu maken
Zelf tiramisu maken is heel gemakkelijk.

Hoe doen de Italianen dat dan Kerst vieren?

Zoals ik al zei is dit gerecht perfect voor tijdens de feestdagen. Ook in Italië worden dit uitgebreid gevierd. In tegenstelling tot in Nederland eten ze in Italië vaak warm tussen de middag. Het kerst ‘diner’ vindt dan ook vaak ‘s middags plaats. Rond 13.00 gaat men aan tafel en blijft vaak (tenminste bij ons thuis) tot begin van de avond zitten. Een traditioneel diner ziet er als volgt uit: 

tiramisu recept

Antipasti: Dit betekent letterlijk ‘voor de maaltijd’ en zijn kleine hapjes. Hierbij kan worden gedacht aan verschillende vleeswaren, kazen, olijven en brood.

Pasta: Na de antipasti, wordt er altijd een pasta geserveerd. Tijdens de feestdagen is dat vaak een speciale pasta en in ons geval is dat pasta met walnotensaus

Secondo: Een secondo is een hoofdgerecht, wat vaak bestaat uit een vlees of vis gerecht. Dit wordt meestal geserveerd met een ‘contorno’ wat een bijgerecht is. Een typisch hoofdgerecht voor Kerst is konijn, lam of vitello tonnato.

Dolce: Als dessert wordt iets zoets geserveerd. Dit kan in principe van alles zijn maar in Italië houden ze van de klassiekers: tiramisù, torta della nonna of panna cotta. Tijdens Kerst wordt er naast het dessert óók nog panettone gegeten: Italiaans kerst brood.

Caffè: Na de maaltijd wordt er altijd koffie gedronken. Een Italië heet dit un caffé en daar wordt dan een espresso mee bedoeld. 

Digestivo: Na de koffie (soms ook tijdens) sluiten de Italianen af met een digestief om de maaltijd te verteren. Veel voorkomende dranken die genuttigd worden zijn: sambuca, grappa of fernet.

Italiaans tiramisu recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Italiaans tiramisu recept

Italiaans tiramisu recept

Een klassieker die niet zal ontbreken bij een Italiaanse kerstdiner.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 38 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Nagerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: cacao, koffie, mascarpone, slagroom
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 6 personen
calorieën: 811kcal
Auteur: Tim Harzing
Bewaar dit recept

Ingrediënten:

 • 500 gram mascarpone
 • 300 ml ongeslagen slagroom
 • 100 ml gecondenseerde melk
 • 20 savoiardi - ( Italiaanse lange vingers )
 • 150 ml espresso
 • 60 ml Amaretto
 • 4 el cacaopoeder

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

 • Meng de espresso met de Amaretto en laat dit afkoelen.
 • Pak een beslagkom en klop hier de slagroom in op. 
 • Meng in een andere kom de mascarpone samen met de gecondenseerde melk. Klopt dit ook nog eventjes met de mixer op, zodat er een lobbig, stevig beslag ontstaat. 
 • Voeg de slagroom voorzichtig toe aan het mascarpone mengsel. Doe dit beetje bij beetje en roer elke keer rustig door met een spatel. 
  ( Het kan zijn dat je niet alle slagroom hoeft te gebruiken, de enige keer is de slagroom namelijk wat dikker dan de andere keer.  Je weet dat je voldoende hebt als je beslag nog steeds stevig is maar wel romig en luchtig. )
 • Pak een (oven)schaal, dompel de savoiardi in het koffie/amaretto mengsel en leg deze hier horizontaal in. Bestrijk de savoiardi met het mascarpone mengsel. Dit kun je doen met een spatel of je kunt dit in mooie stroken doen met behulp van een spuitzak. Bestrooi vervolgens met cacaopoeder.
 • Maak op dezelfde manier nog een laag met de savoiardi, het mascarpone mengsel en de cacao poeder. Twee lagen zijn voldoende. 
 • Zet de tiramisù voor minimaal 5 uur in de koelkast. Het lekkerste is als je het een nacht laat opstijven. 
  Tip: heb je een etentje, dan kun je de tiramisù ook in kleine glaasje serveren
 • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Of probeer deze chocolade tiramisu zonder ei

Deze blog “Italiaans tiramisu recept” is een bijdrage van Tim van La Cucina Di Tim. We crossen virtueel met hem door Italië en hebben al heel wat mooie plekjes bezocht. En heel fijn om te weten: de reis is nog lang niet afgelopen! De komende tijd gaan we dus nog veel meer mooie Italiaanse klassiekers ontdekken. Een paar highlights waar we al gestopt zijn:

Italiaanse torta di Mele, ofwel Italiaanse appeltaart!

Huisgemaakte ricotta, super gemakkelijk.

Genua, waar we leren echte Italiaanse pesto te maken.

Roma, waar we een heerlijke gnocchi maken.

Portofino, voor het lekkerste ijs.

Next stop…. zie je volgende maand!

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » De basis » Italiaans tiramisu recept

recept tiramisu

3 gedachten over “Italiaans tiramisu recept”

 1. Pingback: Cheesecake taartje in een glaasje - Heerlijke Happen

 2. Pingback: Canarisch toetje bienmesabe Canario - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept