Kippendij in champignon roomsaus

Kippendij in champignon roomsaus

Een zachte, gare kippendij in een romige champignonsaus.
De vijf lekkerste kippendij recepten

Kip het meest veelzijdige stukje vlees…. wedden dat dat liedje van die slogan nu in je hoofd zit! Mooi hè dat soort dingen blijven je gewoon bij. Maar het is wel waar, want je kunt kip op werkelijk zo ongelofelijk veel manieren bereiden met verschillende onderdelen van de kip zoals in dit recept voor ” kippendij in champignon roomsaus “. Het “biefstukje” van de kip is toch wel de kippendij. Lekker met een vetrandje en ook met het bot erin heel goed te bereiden. Toch liggen er heel wat meer filets in de schappen, of bij de slager dan de dij. Terwijl die filets vrij makkelijk uitdrogen met het bakken, in tegenstelling tot de dij die lekker juicy en mals blijft. Hoe het ook zij, maak deze kippendij in champignon roomsaus maar eens en vertel me daarna wat je ervan vond, ik weet zeker dat je een positieve reactie hier onder het recept zult achter laten! We gaan aan de slag met dit recept voor kippendijen in romige saus.

Neem wel een lekkere grote koekenpan zodat alles er goed in past.
De vijf lekkerste kippendij recepten

Kippendij in champignon roomsaus

Een zachte, gare kippendij in een romige champignonsaus.
4.69 van 16 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: champignons, kippendij, kookroom, peterselie
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Benodigdheden:

koekenpan

Ingrediënten:

  • 1 kg kippendij (mag met bot)
  • 400 gr champignons
  • 250 ml kookroom 35% vet
  • 150 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • 2 el persillade
  • peper/zout
  • verse peterselie

En zo maak je het:

  • Pers het sap van de citroen uit. Neem een kom erbij en doe hier de kippendijen in. Bestrooi met peper en zout en masseer het vlees in. Giet het citroensap erop en schep de persillade erbij en laat een 15tal minuutjes intrekken.
  • Snijd ondertussen de champignons in plakken en pers de knoflooktenen uit.
  • Verhit een grote koekenpan en doe er een scheut olijfolie in. Bak de kippendijen aan beide zijdes mooi goudbruin. Haal ze vervolgens uit de pan en leg op een bord opzij.
  • Voeg de champignons en de knoflook toe aan de pan en bak deze tot ze lekker zacht beginnen te worden.
  • Voeg de kookroom toe en roer het geheel, daarna de Parmezaanse kaas en laat deze helemaal smelten, de saus zal hierdoor wat dikker worden, en echt lekker creamy eruit zien.
  • Doe de kippendijen terug in de pan en laat even warm worden in de saus. Maak af met de vers gehakte peterselie en serveer.
  • Heerlijk Happen!

Notities

Je kunt er pasta bij serveren, maar rijst is ook een lekkere optie. 
Wat vind je van dit recept?
Bak de kip aan beide zijdes mooi goudbruin, ik heb deze keer voor kippendij met het bot er nog in gekozen, maar het mogen ook kippendij-filets zijn hoor.

Kippendij in champignon roomsaus

Vlees eten zoals in dit recept van Kippendij in champignon roomsaus, staat steeds meer ter discussie, niet goed voor het milieu, stikstof uitstoot van de boeren, dierenleed, enzovoort enzovoort. Zelf ben ik een vleeseter en kan ik genieten van deze kippendij in champignon roomsaus en dat zal niet any time soon anders gaan worden. Wel kun je bewustere keuzes maken. Waar koop je je vlees, hoeveel eet je het, kies je voor biologisch en wélke stukken vlees eet je? Zoals hierboven al beschreven eten we eigenlijk niet zo veel kippendij maar kiezen we voor de filets of de pootjes. Wat mij betreft kopen we alle onderdelen, want hiermee maak je dus de lekkerste gerechten zoals deze kippendij in champignon roomsaus. Zeker kunnen we ook nadenken over hoé vaak we het dan eten, en iets minder is helemaal niks mee. Heerlijk recept kippendijen in romige saus.

Ook zo dol op kippendij in roomsaus? Het is toch het biefstukje van de kip zeg maar…Maak eens deze gerechtjes:

recept kippendijen in romige saus
De heerlijke zachte roomsaus maakt echt het gerecht. Doop er wat brood in of eet dit gerecht met een lekkere pasta.
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

29 gedachten over “Kippendij in champignon roomsaus”

    1. Hi Carla, in dit geval de kruidenmix. ( ik ontwikkelde er zelf 1 , deze is te koop bij Van Beekum online) , maar zelf mijn mix maken kan ook! Zoek op mijn site naar persillade en dan vind je daar een blog over. Succes met koken, dit is een topper, gr Francine

  1. 4 stars
    Erg lekker recept. Ik heb 1 kilo kipdijen gebruikt en wat verse tijm zonder het recept verder wezenlijk te veranderen. Voor de “ kleur” heb ik wel wortel en diepvries doperwtjes toegevoegd. Alles ging in één keer op! Bedankt

  2. Hoelang moet de kip verder garen in de saus ? (Als ik recept lees krijg ik de indruk dat de kip nog rauw is binnenin)

    1. Hi, nee logischerwijs is de kip gaar voordat hij in de saus gaat om daar nog even verder in te stoven! Rauwe kip eten is gevaarlijk. Bak de kip op niet al te hoog vuur 10 minuutjes per zijde. En check het anders even door het vlees in te snijden. Kippendij is niet heel erg dik vlees dus het garen duurt ook niet heel erg lang. Het nastoven in de saus zorgt ervoor dat het zeker 100% gaar is. Gr Francine

    1. Hi, ik heb geen idee, dat bereken ik niet , en kijk ik eigenlijk nooit naar maar het is zéker geen light meal dit door de hoeveelheid room die erin zit. Gr Francine

  3. Lijkt mij zeer smaakvol, hoe lang vak je die Kippendijen.
    Een hele citroen bij een kilo Kippendijen, wordt het dan niet erg zuur.

    Hartelijk groet Annemiek

    1. Hi Annemiek, dat verschilt per persoon, ik ben wel fan van een zuurtje, maar als jij dat niet bent voeg dan het sap van een halve citroen toe. Begin daar eens mee en kijk hoe het je bevalt. Gr Francine

  4. Ziet er heerlijk uit en sla het beslist op op mijn Pinterest om het binnenkort eens te maken.
    Maar heb ik nog wel een vraag aan jou….
    Je schrijft; Bak de kippendijen aan beide zijdes mooi goudbruin
    Maar ik neem aan dat je het niet rauw hebt gegeten.
    Kun je misschien vertellen hoe en hoe lang je dit meebakt of dat je het laat sudderen in de saus?

    1. Hi Corry, nee logischerwijs eet ik geen rauwe kip. De kip is ongeveer een minuut of 10 per kant gebakken. Niet op te hoog vuur natuurlijk anders brandt het aan. Daarna laat je de kip dus ook nog een minuutje of 10 stoven in de saus. Al met al genoeg om geen rauwe kip te eten. Ben je niet zeker van je zaak, snijd dan een stuk kip open met een mes en check de garing voordat je hem in de saus mee laat stoven. Eet smakelijk! Groetjes Francine.

  5. Heel lekker en makkelijk te maken. En het zag er super mooi uit! Voor de persillade nam ik bij de Jumbo de slakkenkruiden. Die zijn precies hetzelfde.

  6. Het ziet er heerlijk uit en staat binnenkort op het menu. Ik zag geen kookroom met 35% vet in de supermarkt, wel crème fresh. Krijg ik daarmee hetzelfde effect of zal ik toch even verder moeten kijken? En er staat “schep de kip uit de pan”. Als je kippendijfilet gebruikt komt er best veel vet vrij van het bakken. Laat ik het vet in de pan of laat ik het met de kip uitlekken zodat er geen vocht meer in de pan zit? Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept