Klassieke vegetarische rode wijnsaus

Klassieke vegetarische rode wijnsaus

Een fijne rode wijnsaus, helemaal vegetarisch, gemaakt van een mooie rode wijn voor een volle smaak.
Klassieke vegetarische rode wijnsaus

Dit keer krijgen jullie het recept voor een klassieke vegetarische rode wijnsaus. Veelal eet je deze saus bij vlees, wat ook prima kan maar ook bij een fijne groenteschotel past hij perfect. En dan komt ook de vraag naar voren hoe zit dat met rode wijn? Welke wijn gebruik je voor deze saus? Hoe wordt deze gemaakt en hoe zit dat met die druiven? Onze gastfoodie Fleur geeft hier antwoord op in deze blog, en Francine geeft je het recept voor de saus.

wijnsaus recept
Mooie blauwe druiven aan de wijnrank.

Wat is rode wijn nu eigenlijk?

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De schil van de druif bepaalt de kleur van rode wijn en het type druivenras de smaak. Maar ook de hoeveelheid zon en de rijping zijn factoren die meespelen met de smaak en kleur van rode wijn. Hoe langer de fles rijpt, hoe lichter hij wordt. Soms wel licht oranje!

Lichte rode wijnen

Lichte rode wijnen worden over het algemeen gemaakt van lichtblauwe druiven. De kleur varieert van licht oranje tot licht rood. Ze worden meestal geproduceerd in een koeler klimaat. We nemen als voorbeeld Italië. In het noorden van Italië kom je bijna alleen maar lichte rode wijnen tegen gemaakt van bijvoorbeeld de Nebbiolo en Pinot Nero druif. Terwijl in het zuiden van Italië je juist bijna stroperige, volle rode wijnen tegen komt gemaakt van Negroamaro, Primitivo en nero d’Avola druiven.

Naast het druivenras bepaalt ook de lagering van een wijn veel voor de smaak en kleur. Een krachtige rode wijn als bijvoorbeeld uit Bordeaux gemaakt van Cabernet Sauvignon druiven welke 20 jaar oud is geeft een heel andere wijn dan een wijn die net gebotteld is. Door de rijping van de wijn wordt hij lichter of bruiner van kleur en verandert de smaak van primaire smaken naar secundaire smaken. Afgelopen zomer mocht ik een Chateau Palmer uit 1970 proeven ( uit de Margaux een gemeentelijke appelatie in Bordeaux ), je weet niet wat je meemaakt! Je ruikt vol rood fruit in combinatie met leer, koffie en tabak. Heel bijzonder om mee te mogen maken. Omdat je deze combinatie, het elegante van rood fruit tegenover het boerse van leer, koffie en tabak zelden tegen komt. Zeker niet bij jonge wijnen. Dan is het het één of het ander.

Een mooi helder rood wijntje. ( Zoals je ziet perfect bij een borrel ).

Zware rode wijn

Voorbeelden van donkere rode wijn zijn Syrah, Malbec en Grenache druiven. Deze wijnen hebben meestal meer tannines en gaan richting de geur van leer en tabak. Donkere rode wijnen drink je doorgaans niet bij de borrel. Ze zijn krachtig en ze lenen zich ontzettend goed om te combineren met gegrild rood vlees zoals bijvoorbeeld een Entrecote van de BBQ. Als je de saus uit dit recept gaat maken kies dan voor een goede wijn. Vaak wordt er geschreven dat een goedkoop wijntje prima is voor in een saus. Niets is minder waar, van een goedkoop zurig wijntje krijg je echt niet ineens een volle warme rode wijnsaus. Je hoeft natuurlijk ook geen Barolo van veertig euro te gebruiken maar kies voor een mooie middenklasser. We gebruiken maar de helft van de fles, de rest kun je dus mooi opdrinken bij het eten.

Witte wijn van blauwe druiven

Say what? Ja, er wordt ook witte wijn gemaakt van blauwe druiven. Zoals al eerder besproken geeft de schil van de druif de kleur aan de wijn. Dus als je de druif perst in plaats van kneust dan krijg je wit sap. Wat zeker veel invloed heeft is de duur van de gisting waarmee de schillen mee-gisten. Dit is zeer bepalend voor de kleur. Het sap van blauwe druiven is namelijk gewoon wit. Waarom zouden ze dit doen? Nou… Bepaalde druiven lenen zich hier gewoon weg ontzettend goed voor. Het bekendste voorbeeld wat ik kan geven is Champagne. Champagne mag gemaakt worden van slechts drie soorten druiven: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Deze laatste twee zijn blauwe druiven en zitten bijna in alle Champagnes ( behalve in de Blanc de Blancs Champange, deze is 100% Chardonnay ). Wil je dit een keer proberen maar niet gelijk een “dure” fles Champagne inslaan? Dan raad ik de Blanc de Noir van Weingut Geil aan. Een fan-tas-tisch voorbeeld van hoe lekker witte mousserende wijn kan zijn gemaakt van blauwe druiven.

Klassieke vegetarische rode wijnsaus
Fleur tijdens één van haar wijnreizen.

Klassieke vegetarische rode wijnsaus

Zo, nu weet je iets meer over rode wijn en hoe deze gemaakt wordt. Er is natuurlijk ontzettend veel te koop en veelal door te proberen en te proeven kom je er achter wat jouw wijntje is. Zelf ga ik regelmatig op wijnreis zoals jullie al eerdere hebben kunnen lezen. Dat kan ik je dan ook van harte aanraden om te doen en nóg meer te leren over wijn. En dan nu het recept, wil je toch voor vlees gaan dan kun je heel eenvoudig de fond vervangen voor een runderfond in plaats van een groentefond. Serveer hem bij lekkere gegrilde groenten.

Klassieke vegetarische rode wijnsaus

Klassieke vegetarische rode wijnsaus

Klassieke vegetarische rode wijnsaus

Een fijne rode wijnsaus, helemaal vegetarisch, gemaakt van een mooie rode wijn voor een volle smaak.
5 van 8 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Bijgerecht
Keuken: European
Trefwoord: laurier, rode wijn, sjalot, tijm
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:

Benodigdheden:

Ingrediënten: 

  • 400 ml rode wijn - ( bijv een merlot )
  • 180 ml groentefond
  • 100 gram ongezouten roomboter - ( koud uit de koelkast in blokjes )
  • 2 takjes tijm
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • peper / zout

En zo maak je het:

  • Snipper de sjalotten en knoflook heel fijn.
  • Neem je sauspan erbij en doe hier een beetje roomboter in. Bak de sjalotten en knoflook op laag vuur tot ze glazig zijn.
  • Voeg de tijm, laurier, wijn en fond toe en breng het geheel aan de kook.
  • Laat inkoken tot je de helft overhoud in de pan.
  • Zeef de saus door een fijne zeef in een kom of pan.
  • Klop nu met een garde de koude blokjes boter door de saus, ze moeten echt koud zijn omdat je saus anders kan gaan schiften. De saus wordt nu mooi romig en krijgt een prachtige glans door de boter. Proef en breng op smaak met eventueel wat peper en zout.
  • Tot gebruik zet je de sauspan op een warmhoud-pitje maar laat de saus niet meer koken.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “Klassieke vegetarische rode wijnsaus” is een bijdrage van onze gastfoodie Fleur Verloo.

Nog meer fijne wijnblog(s) en recepten lezen? Kijk dan eens bij onderstaande:

Lekker sausje, en de rest? Die drinken we natuurlijk op!

3 gedachten over “Klassieke vegetarische rode wijnsaus”

  1. Pingback: Rosé fan? Fleur vertelt je alles! - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Kung Pao garnalen met Duitse wijn - Heerlijke Happen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept