Kruidnootjes meringue ,Sinterklaas in het land

Geschatte leestijd: 4 minuten

Yay! De Sint is weer in het land. Verlanglijstjes, speculaasbrokken en zelf kruidnootjes maken. Allemaal leuke en lekkere activiteiten zo rond begin december. En omdat schuimpjes ook heel erg bij deze periode horen dacht ik laat ik deze twee eens met elkaar combineren. Een heerlijke huisgemaakte kruidnootjes meringue. Helaas is niet helemaal te achterhalen waar het woord meringue precies vandaan komt of wie nou precies de eerste patissier was die meringue maakte. Voor het eerst verscheen het woord in 1692 in het Franse kookboek van Francois Massialot. Deze chef  werkte voor verschillende koningshuizen en schreef meerdere kookboeken. aan de slag met dit meringue recept.

Kruidnootjes meringue

En zo maak je Kruidnootjes meringue:

-Aangezien het maken van de meringue en de kruidnootjes best wat tijd in beslag neemt zou je de ene dag de nootjes kunnen bakken en de andere dag de meringues. Heb je alle tijd dan kan het natuurlijk ook op dezelfde dag.

Kruidnootjes meringue

-We gaan eerst de kruidnoten maken. Verwarm je oven voor op 160 graden. Daarna pak je een kom erbij en hier doe je alle ingrediënten voor de kruidnoten in behalve de melk. Kneed het geheel goed door elkaar en voeg als laatste de melk lepel voor lepel toe. Kneed het geheel tot een bal en haal er dan kleine stukjes af die je rolt tot kleine balletjes zo groot als een kleine knikker.

-Bekleed een bakblik met bakpapier en leg hier de balletjes op. Zet ze dan in oven voor 15 minuten en laat ze goed afkoelen als ze klaar zijn.

De meringues maken:
Kruidnootjes meringue

-Zorg dat het materiaal waarin en waarmee je het eiwit gaat opkloppen helemaal vetvrij is. Je kunt met citroensap de kom en de garde of klopper schoonvegen.

-Pak de kom erbij en splits de eieren, we hebben alleen 2 eiwitten nodig. Klop deze op tot ze redelijk geklopt zijn. Voeg dan pas al mixend de suikers toe. Laat dit gewoon rustig in de kom erbij glijden terwijl je blijft mixen. Wanneer je echte mooie pieken hebt en deze rechtop blijven staan is het schuim goed.

-Zet de oven aan op 90 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. De eiwitten schep je in een spuitzak.

-Spuit met de eiwitten een mooi rondje op het bakpapier, strooi er vervolgens wat verkruimelende kruidnootjes op. Daarna spuit je weer een laagje schuim erop, als laatste strooi je wat kruimels op de meringue.

-Zet in de oven voor zeker twee uur. Wanneer het eiwit droog is zet je de oven uit en laat je ze in de oven afkoelen. Je kunt de deur op een kiertje zetten.

Kruidnootjes meringue

Kruidnootjes meringue

Wanneer ze afgekoeld zijn kun je ze lekker serveren bij de koffie en: Heerlijk Happen!

Kruidnootjes meringue

Yay! De Sint is weer in het land. Verlanglijstjes, speculaasbrokken en zelf kruidnootjes maken. Allemaal leuke en lekkere activiteiten zo rond begin december

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 15 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: koekjes
Keuken: Frans, fusion
Trefwoord: meringue
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Porties: 10 meringue’s
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

Voor de meringue

  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren - gesplitst alleen de eiwitten!
  • 50 gram poedersuiker

Voor de kruidnoten heb je nodig:

  • 75 gram roomboter
  • 62 gram bruine basterdsuiker
  • 3 el speculaaskruiden
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 mespunt zout
  • 2 el halfvolle melk

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Maak eerst de kruidnoten: We gaan eerst de oven voorverwarmen op 160 graden. Leg ook alvast de bakblikken klaar met een velletje bakpapier erop. Weeg vervolgens alle ingrediënten af en doe dat in aparte kommetjes, pak daarna een grote kom erbij en doe hierin de roomboter in kleine blokjes gesneden. Voeg ook de basterdsuiker, het snufje zout, de speculaaskruiden en het zelfrijzend bakmeel toe. Kneed het geheel tot het een deeg. Als laatste voeg je één voor één de lepels melk toe. Maak er een grote deegbal van. Haal kleine stukjes eraf en rol er balletjes van. Zet het bakblik in de oven voor 15 minuutjes en wanneer ze klaar zijn laat je ze eventjes afkoelen.
  • Zorg dat het materiaal waarin en waarmee je het eiwit gaat opkloppen helemaal vetvrij is. Je kunt met citroensap de kom en de garde of klopper schoonvegen.
  • Pak de kom erbij en splits de eieren, we hebben alleen 2 eiwitten nodig. Klop deze op tot ze redelijk geklopt zijn. Voeg dan pas al mixend de 2 soorten suikers toe. Laat dit gewoon rustig in de kom erbij glijden terwijl je blijft mixen. Wanneer je echte mooie pieken hebt en deze rechtop blijven staan is het schuim goed.
  • Zet de oven aan op 90 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. De eiwitten schep je in een spuitzak.
  • Spuit met de eiwitten een mooi rondje op het bakpapier, strooi er vervolgens wat verkruimelende kruidnootjes op. Daarna spuit je weer een laagje schuim erop, als laatste strooi je wat kruimels kruidnootjes op de meringue.
  • Zet in de oven voor zeker twee uur. Wanneer het eiwit droog is zet je de oven uit en laat je ze in de oven afkoelen. Je kunt de deur op een kiertje zetten.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
Zelf kruidnootjes maken
Naar recept gaan
zelf kruidnootjes maken

Wil je meer recepten uitproberen zoals Kruidnootjes meringue? Kijk dan eens naar onderstaande recepten

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

meringue recept

Start » Koek en taart » Kruidnootjes meringue ,Sinterklaas in het land

Eén gedachte over “Kruidnootjes meringue ,Sinterklaas in het land”

4.94 from 15 votes (14 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept