Kruidnootjes meringue

Kruidnootjes meringue

Kruidnootjes meringue

Yay! De Sint is weer in het land. Verlanglijstjes, speculaasbrokken en zelf kruidnootjes maken. Allemaal leuke en lekkere activiteiten zo rond begin december. En omdat schuimpjes ook heel erg bij deze periode horen dacht ik laat ik deze twee eens met elkaar combineren. Een heerlijke huisgemaakte kruidnootjes meringue. Helaas is niet helemaal te achterhalen waar het woord meringue precies vandaan komt of wie nou precies de eerste patissier was die meringue maakte. Voor het eerst verscheen het woord in 1692 in het Franse kookboek van Francois Massialot. Deze chef  werkte voor verschillende koningshuizen en schreef meerdere kookboeken.

Dit heb je nodig voor en tiental meringues:Kruidnootjes meringue

  • 2 eiwitten
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram poedersuiker
  • 75 gram roomboter
  • 62 gram bruine basterdsuiker
  • 3 el speculaaskruiden
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 mespunt zout
  • 2 el halfvolle melk

En zo maak je het:

-Aangezien het maken van de meringue en de kruidnootjes best wat tijd in beslag neemt zou je de ene dag de nootjes kunnen bakken en de andere dag de meringues. Heb je alle tijd dan kan het natuurlijk ook op dezelfde dag.Kruidnootjes meringue

-We gaan eerst de kruidnoten maken. Verwarm je oven voor op 160 graden. Daarna pak je een kom erbij en hier doe je alle ingrediënten voor de kruidnoten in behalve de melk. Kneed het geheel goed door elkaar en voeg als laatste de melk lepel voor lepel toe. Kneed het geheel tot een bal en hal er dan kleine stukjes af die je rolt tot kleine balletjes zo groot als een kleine knikker.

-Bekleed een bakblik met bakpapier en leg hier de balletjes op. zet ze dan in oven voor 15 minuten en laat ze goed afkoelen als ze klaar zijn.

De meringues maken:Kruidnootjes meringue

-Zorg dat het materiaal waarin en waarmee je het eiwit gaat opkloppen helemaal vetvrij is. Je kunt met citroensap de kom en de garde of klopper schoonvegen.

-Pak de kom erbij en splits de eieren, we hebben alleen 2 eiwitten nodig. Klop deze op tot ze redelijk geklopt zijn. Voeg dan pas al mixend de suikers toe. Laat dit gewoon rustig in de kom erbij glijden terwijl je blijft mixen. Wanneer je echte mooie pieken hebt en deze rechtop blijven staan is het schuim goed.

-Zet de oven aan op 90 graden en bekleed een bakblik met bakpapier. De eiwitten schep je in een spuitzak.

-Spuit met de eiwitten een mooi rondje op het bakpapier, strooi er vervolgens wat verkruimelende kruidnootjes op. Daarna spuit je weer een laagje schuim erop, als laatste strooi je wat kruimels op de meringue.

-Zet in de oven voor zeker twee uur. Wanneer het eiwit droog is zet je de oven uit en laat je ze in de oven afkoelen. Je kunt de deur op een kiertje zetten.

Kruidnootjes meringueKruidnootjes meringue

Wanneer ze afgekoeld zijn kun je ze lekker serveren bij de koffie en: Heerlijk Happen!

 

1 gedachte over “Kruidnootjes meringue”

  1. Pingback: Week 48 weekvlog Heerlijke Happen - Heerlijke Happen |Foodblog|

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *