Kung Pao garnalen met Duitse wijn

Kung Pao garnalen met Duitse wijn

We leren van Fleur dat Duitse wijntjes perfect passen bij Aziatische gerechten. Aan de slag met deze heerlijke Kung Pao garnalen!
Kung Pao garnalen met Duitse wijn

Toen ik 10 jaar geleden voor het eerst met Maurice mee mocht op wijntrip naar Duitsland had ik hier geen hoge verwachtingen van. Natuurlijk, altijd leuk als je met een vinoloog op pad mag! Eén die in het honderduit vertelt over de verschillende wijngebieden en de daarbij behorende wijnen. Maar dat Duitsland zó ongelofelijk veel mooie wijnvelden rijk is had ik mij nooit voor durven stellen. Je voelt het al aankomen, de liefde voor Duitsland als wijnland was geboren. In deze blog vertel ik je er alles over en geeft Francine jullie een fijn Oosters gerechtje voor Kung Pao garnalen recept met Duitse wijn. Dat is namelijk een top combinatie!

Waarom Duitsland mooi is als wijnland

Laten we beginnen met de enorm lange uitgestrekte wijnvelden welke je door bijna het hele land tegenkomt. Elk gebied heeft ook haar eigen kenmerken. Zo staan de druivenranken in het Ahr Dahl te pronken op steile hellingen, in de Rheingau op heuvels, in de Mosel prachtig langs de rivier en in de Kaiserstuhl op een oude vulkaan. Tel daarbij op dat de Duitse wijnboeren ook nog eens ontzettend gastvrij zijn. Het is gewoonweg allemachtig prachtig. En dan hebben we het nog niet eens over de wijn…

Fleur geniet van het uitzicht vanaf het hotel Hohenzollern.
Lekker bubbeltje bij Kloster Mariental in Ahr.

Duitsland en haar gastronomische wijnen

Wist je dat de meest gastronomisch inzetbare wijnen uit Duitsland komen? Dat is nog eens een binnenkomer he? Als je aan een sommelier in Nederland vraagt wat hun favoriete wijn is krijg je als gemiddeld antwoord voor wit Riesling en voor rood Spätburgunder.

Wat is er dan zo bijzonder aan die Riesling en Spätburgunder?

Beide druiven zijn authentieke Duits. Laten we beginnen met de Riesling. Ze zeggen in Duitsland niet voor niets Riesling is king. De Riesling druif is de kameleon onder de druiven. Hij past zich overal aan, aan het terroir ( grond ) en het klimaat. Met als resultaat dat elk gebied waar Riesling groeit je een totaal andere wijn verkrijgt. Geen enkele andere druif, naast de Spätburgunder, heeft dit in zich. Rieslings zijn er van zoet tot strak droog. Je snapt nu waarschijnlijk beter waarom een sommelier hier blij van wordt: ze zijn ontzettend makkelijk inzetbaar bij verschillende gerechten. Als aperitief een sekt Riesling uit Rheinhessen, bij je zwezerik een volle riesling uit de Pfalz, bij je asperges met zalm een Feinherb uit de Mosel dal. Ga je Aziatisch eten? Daar doet deze kameleon het helemaal fantastisch bij: het rijpe fruit doet het geweldig bij umami smaken. Of tempert het pepertje als deze aanwezig is in het gerecht. Nee, geen druif zo divers als de Riesling.

Op naar de Spätburgunder

Spätburgunder is de Duitse benaming voor Pinot Noir. Gemaakt op het rode fruit en vaak met aardse tonen. Super om licht gekoeld te drinken maar ook op kamertemperatuur. Van slank elegant tot vol rond en romig. Net als de Riesling, ( en eigenlijk alle andere druiven maar andere druiven verschillen niet zo sterk in smaak als deze twee in andere gebieden ) verkrijg je van Spätburgunder een totaal andere wijn per gebied. Van heel mineraalrijk uit het Arhdal tot rond en romig in de Kaiserstuhl. Licht gekoeld zijn Spätburgunders zijn super bij gebakken vis, salades en wit vlees en de romige Spätburgunders kunnen een gegrilde rib-eye prima handelen. Leuk weetje, sommeliers werken ook graag met deze wijnen omdat ze in hun prijscategorie menig Bourgogne naar de kroon steken.

Duitsland is nog veel meer verschillende druivensoorten rijk maar geen enkele kan zich meten aan de Riesling en Spätburgunder.

De Spatburgunder rode wijn.

Beleef Duitsland als wijnland

Wil je een keer een paar dagen weg zonder te lange afstanden en genieten van Duitsland als wijnland. Dan adviseer ik om te starten in het Arh dal, doe hier vooral Kloster Mariental aan. Hier serveren ze de beste Flammkuchen van Duitsland en maken ze verrukkelijke wijnen. Je zit er ook heel mooi in de tuin met uitzicht op de prachtige wijnranken. Over uitzicht gesproken. Ga je er helemaal voor? Boek dan een kamer bij Hotel Hohenzollern in het Arhdal. Vervolgens reis je af naar de Rheingau, hier hebben ze in Rhudesheim am Rhein een kabelbaan waar je over de wijnvelden glijdt. Cochem is ook leuk om aan te doen, een super gezellig stadje aan de Moezel met heerlijke wijnen.

Het uitzicht vanaf de kabelbaan in Rudesheim Am Rein

Kung Pao garnalen met Duitse wijn

En dan nu natuurlijk het recept! Zoals ik al schreef past hier de Riesling bij en geniet van deze perfecte combinatie. Mocht je trouwens meer advies willen hebben voor de perfecte wijn-spijs combinaties mag je me altijd een mailtje sturen en kijk ik graag met je mee. Tot de volgende blog en geniet, maar drink met mate 😉

Kung Pao garnalen met Duitse wijn

Kung Pao garnalen met Duitse wijn

We leren van Fleur dat Duitse wijntjes perfect passen bij Aziatische gerechten. Aan de slag met deze heerlijke Kung Pao garnalen!
5 van 4 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: courgette, gamba’s, paprika, rode peper
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Fleur Verloo

Benodigdheden:

wok

Ingrediënten: 

  • 28 grote garnalen - ( 7 per persoon )
  • 1 witte ui - gesnipperd
  • 1 zak woknoodles
  • ½ courgette - in blokjes
  • 1 rode paprika - in blokjes
  • 1 groene paprika - in blokjes
  • 1 rood pepertje - in ringetjes
  • 2 tenen knoflook - gesnipperd
  • pinda's ter decoratie
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl maizena

Voor de saus heb je nodig:

  • 2 el hoisinsaus
  • 100 ml kippenbouillon
  • 60 ml sojasaus - zoutarm
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el sesamolie
  • 1 tl maizena

En zo maak je het:

  • Pel de ui en knoflook, was de groenten en hak alles in blokjes/ ringetjes.
  • Mix 1 tl water, 1 el sojasaus, en 1 tl maizena tot een papje. Giet dit over de garnalen die je in een kom hebt staan. Laat het geheel even marineren.
  • Neem een andere kom erbij en mix alle ingrediënten voor de saus daarin. Ik raad je aan zoutarme sojasaus te nemen omdat de kippenbouillon vaak al zout zat is.
  • Neem je wok erbij en doe hier wat wokolie of zonnebloemolie in en wok de garnalen een minuut of twee. Haal ze er dan uit en leg apart.
  • Voeg de ui en knoflook toe aan de wok en bak tot de ui glazig is. Voeg dan de courgette, paprika en rode peper toe. Roekbak dit een 5 minuutjes op middelhoog vuur.
  • Schenk de saus erbij en laat deze even pruttelen. Voeg de woknoedels toe. Deze zijn al kant en klaar in de verpakking. Je hoeft ze dus alleen maar even mee te verwarmen.
  • Voeg als laatste nog de garnalen weer toe aan de wok en verwarm ze een minuutje mee.
  • Serveer met wat pinda's erbij.
  • Heerlijk Happen!
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
kung pao recept

Deze blog “Kung Pao garnalen met Duitse wijn” was een bijdrage van gastfoodie Fleur van The Foodystore. Wil je nog meer lezen over fijne wijntjes? Check dan eens onderstaande blog(s). Ook krijg je meerdere fijne recepten die daar perfect bij passen.

Kung Pao garnalen met Duitse wijn

1 gedachte over “Kung Pao garnalen met Duitse wijn”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept