Chardonnay blog met recept gegratineerde mosselen

Geschatte leestijd: 8 minuten

Hé hallo! Hoe is het met de dry January mensen? Houden jullie het vol? Zoals ik in mijn vorige blog al aangaf doe ik niet mee: ik had een opdracht van Francine. Een blog aanleveren over de Chardonnay druif. En had ik daar dus gelijk een mooi argument te pakken waarom ik niet mee hoefde te doen en lekker veel Chardonnaytjes uit kon proberen de afgelopen twee weken. Lees mee in deze Chardonnay blog met als bonus een recept voor gegratineerde mosselen uit de oven.

De chardonnay druif

De Chardonnay druif is de enige druif die het goed doet in zoveel verschillende klimaten. Een druif die bijna over de hele wereld groeit en in elk klimaat zijn eigen stempel op de smaak drukt. Waar je dus een totaal andere wijn van verkrijgt en waar er ontelbaar veel soorten van zijn. Met Chardonnay kun je alle kanten op. Van fruitig, droog, met een zuurtje, alles eigenlijk behalve strak droog; dat is de eigenschap van een klassieke Sauvignon Blanc. Die ga je nooit vinden in een Chardonnay.

Zeg nou niet gelijk nee….

Chardonnay blog met gegratineerde mosselen
Bij Domaine deBray in de Bourgogne.

Mijn moeder zei altijd: ik hou niet van Chardonnay! Totdat ik haar meenam naar de Bourgogne, de bakermat van deze populaire druif. Daar genoot ze intens van haar glaasje Chablis op het terras.”Huh”, maar mama je lustte toch geen Chardonnay? Moeders had geen flauw idee dat Chablis gemaakt wordt van de Chardonnay druif. Ik snapte wel in één keer waarom ze in haar beleving geen Chardonnay lustte: ze houdt gewoon niet van wijn die houtgelagerd is. Heel vaak wordt er aan Chardonnay hout meegegeven omdat de wijn als deze van mindere bodem komt nauwelijks geur en smaakstoffen heeft. En dát is nu het hele eieren eten bij de Chardonnay druif. Er zijn zoveel verschillende soorten dat èlke wijndrinker wel één van de soorten Chardonnay lekker vindt. gegratineerde mosselen uit de oven recept

Char-do-ja dus!

Er valt zo ontzettend veel te vertellen over deze prachtige druivensoort, maar vandaag ga ik mij beperken tot de verschillende smaken die je kunt verkrijgen met de Chardonnay druif. Dit heeft dus alles te maken met de herkomst van de wijn.

Bourgogne chardonnay

Men zegt dat de Chardonnay druif in de Bourgogne ontdekt is, wat hiervan waar is, is voor de hele wijnwereld nog een raadsel. Maar feit is dat de druif het er het allerbeste tot zijn recht komt. En je er de meest fantastische wijnen van verkrijgt. Mits je een goede wijnmaker bent. Want: niet alle Bourgogne Chardonnay’s zijn toppers. Jullie hebben vast wel eens gehoord van Pugligny-Montrachet, Meursault of Chassagne-Montrachet. Dit zijn kleine wijngebieden in de Bourgogne met wereldse wijnen: de crème de la crème van de witte wijn wereldwijd. Voor een goede klassieke Bourgogne betaal je normaliter minimaal 40 euro. ( Nu in deze ingewikkelde tijden zie ik dat ze, net als alle wijnen die je veel in de gastronomie tegenkomt, ze voor steeds minder aangeboden worden. Fijn voor jullie maar minder fijn voor de horeca… ).

Wijn / spijs combinaties met Bourgogne Chardonnay

Chablis – Deze Chardonnay staat bekend om zijn mineraliteit. Dit heeft hij te danken aan de kalkbodem in de omgeving. Super bij eigenlijk alle rauwe schaal & schelpdieren.

Klassieke houtgelagerde Bourgogne Chardonnay – Zet hierbij een gegrilde kreeft op tafel en je avond kan niet meer stuk! Maar deze wijn kun je ook gerust schenken bij een stukje witvlees, en dan mag het zelfs van de BBQ komen.

Duitse Chardonnay

Afgelopen voorjaar heb ik iets meegemaakt waar ik nog steeds niet overuit kan. Ik was bij het huis Siegrist in de Pfalz, Duitsland. Meneer Siegrist, de wijnmaker, liet mij hier zijn Chardonnay Barrique proeven uit het vat. Ik wist niet wat ik meemaakte: het is dat ik wist dat ik mijzelf in Duitsland bevond maar als iemand had gezegd dat dit een Meursault zou zijn had ik het zo geloofd. En dat is niet gek: meneer Siegrist heeft zijn opleiding genoten in de Bourgogne.

In Baden wordt ook steeds meer met de Chardonnay druif gewerkt, dit omdat de temperaturen zich daar goed voor lenen. Wijnhuis Dr. Heger maakt ook fantastische Chardonnay’s die amper te onderscheiden zijn van de klassieke Bourgogne variant. Er is één klein verschil: dat is dat de Duitse variant toch altijd wel iets hoger in de zuren zit. Waar ik persoonlijk overigens gek op ben, hiermee krijg je net wat meer spanning in de wijn en is hij minder “log”.

Wijn / spijs combinaties met Duitse Chardonnay

Gebakken vis, lichte vleesgerechten, kazen: kaasfondue

Chardonnay blog met gegratineerde mosselen

Italiaanse Chardonnay

Ook in Italië maken ze prachtige wijnen van de Chardonnay druif. Noord Italiaanse Chardonnay, bijvoorbeeld uit Alto Adige, zijn elegante, mineralige, fragiele, subtiele wijnen. Dit komt door het koele klimaat. Zuid Italiaanse Chardonnay, zoals bijvoorbeeld Puglia, waar het warmer is, zijn ze veel voller, rijper, dikker en “logger” een wat zwaardere dronk dus.

Wijn / spijs combinaties met Italiaanse Chardonnay

Oh een ” Cozze gratinate alla Pugliese” oftewel gegratineerde mosselen uit Puglia. Dit is zó vreselijk lekker met een glaasje Italiaanse Chardonnay! Ik krijg er gelijk zin in en bedenk me nu dat ik hier nog een foto van heb. Van afgelopen september toen we zaten te lunchen in Porte Cesareo. Wat een heerlijke middag wat dat, aan het water met heerlijk eten en een goed glas koude Chardonnay. Ik droom nog even verder….

Of we even wilden betalen…

Oh en wat wel leuk is om erbij te vertellen: ze nemen daar de middagsluiting nogal serieus. Maarja, ik zat lekker van mijn wijntje te genieten. Van het uitzicht en de zon dus ik bestelde er nog ééntje. Dat mocht maar ze gingen wel gewoon sluiten. Dus ik kreeg mijn vino tegelijk met de rekening. Die gelijk even afgehandeld moest worden. De deur ging op slot en wij hebben nog een half uurtje genoten op het terras…

cozze gratinate alla pugliese
We aten een heerlijke lunch in Porto Cesareo in Italië, mèt gegratineerde mosselen.

Nieuwe wereld Chardonnay

Banaan, appel, meloen, passievruchten, mango… Oftewel exotische vruchten, dit is wat je proeft in een Chardonnay uit de nieuwe wereld. Ik hoor je denken, wat voor land is dat dan?! Nieuwe wereld?! Zo noemen we in de wijnwereld wijnen uit het zuidelijk halfrond. Vaak zijn deze wijnen zo al gewoon heerlijk om te drinken, bij de borrel of op het terras, dit omdat ze zo vol van smaak zijn.

Wijn / spijs combinaties met nieuwe wereld Chardonnay

Wil je er toch wat bij eten? Deze wijnen lenen zich ontzettend goed bij Aziatische of pittige gerechten: het exotische fruit in de wijn tempert het pepertje wat het samen tot een mooi geheel maakt. Kies voor een houtgelagerde variant bij bijvoorbeeld gewokte biefstukreepjes en voor eentje zonder hout bij sushi. gegratineerde mosselen uit de oven

Huiswijn Chardonnay

De allemansvriend: houd jij van droge witte wijn maar niet van een zuurtje, teveel fruit, een iniminie restzoetje en niet teveel fratsen? Dan is een huiswijn Chardonnay perfect voor je! Wat versta ik onder huiswijn Chardonnay? De goedkopere varianten, die minder dan een tientje kosten in de supermarkt of in de wijnspeciaalzaak. Natuuuurlijk zijn er uitzonderingen maar als je kiest voor een Chardonnay in die prijscategorie uit bijvoorbeeld de Pays ‘d Oc dan zit je altijd goed! Laast had ik er nog eentje te pakken, super Chardonnay “Beauvignac” van het wijnhuis Cave de Pomerols. Op en top Chardonnay met hout voor slecht 9 eurotjes.

Genieten met een grote G dus !!

Chardonnay blog met gegratineerde mosselen

Om jullie nèt zo te laten genieten als ik deed in dat zonnige Italië op dat terrasje met een heerlijke chardonnay krijgen jullie als bonus hét recept voor deze “Cozze gratinate alla Pugliese” of wel gegratineerde mosselen. En omdat ik zowaar een ècht Zeeuws meisje ben maken we het natuurlijk met echte Zeeuwse mosselen! gegratineerde mosselen uit de oven recept

Gegratineerde mosselen: Cozze gratinate alla Pugliese
Naar recept gaan
Chardonnay blog met gegratineerde mosselen
Deze “Chardonnay blog met gegratineerde mosselen” is een bijdrage van gastfoodie Fleur Verloo. Volg haar hier op Instagram.

Meer lezen van Fleur? Check dan eens onderstaande blog(s)

We gaan wijnen op pakjesavond.

Lekkere bubbels en heerlijke krentenbollen.

Op inspirerende wijnreis met expert Fleur.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

gegratineerde mosselen uit de oven recept

Start » Blog » Chardonnay blog met recept gegratineerde mosselen

7 gedachten over “Chardonnay blog met recept gegratineerde mosselen”

  1. Pingback: Heerlijke kaas en wijn voor Valentijn - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Klassieke vegetarische rode wijnsaus - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Kung Pao garnalen met Duitse wijn - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Italiaanse pollo alla cacciatora - Heerlijke Happen

  5. Pingback: Rosé fan? Fleur vertelt je alles! - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *