Italiaanse salsa di noci uit Rapallo

Italiaanse salsa di noci uit Rapallo

Elke streek kent zijn eigen recepten. Deze keer een hele fijne saus uit het Noord Italiaanse Rapallo. Niet ingewikkeld, wél arbeidsintensief.
Italiaanse salsa di noci uit Rapallo

Ciao a tutti! Daar zijn we weer, nu wel met een hele speciale blog. Ik mag namelijk een gerecht delen uit de stad waar mijn familie vandaan komt: salsa di noci. Oftewel, notensaus! Rapallo, is een kleine stad ten oosten van Genova. Het ligt aan de voet van een berg en mond uit in de Ligurische zee. Dit gebied is daarom in de zomer heel erg in trek bij toeristen vanwege het heerlijke weer, de prachtige stranden, de gezellige boulevard en uiteraard het fantastische eten! Ik ben er regelmatig te vinden om mijn familie te bezoeken en om heerlijk vakantie te vieren. Neem je rustig je tijd voor dit salsa di noci recept want zoals Francine ook al heeft ondervonden… tijd heb je nodig!

Italiaanse salsa di noci uit Rapallo
Prachtig Rapallo aan de voet van de berg.

Rapallo en zijn gastronomische schatten

Rapallo heeft één ding waar zij heel trots op is, namelijk Pansoti con salsa di noci! Dit is een pastagerecht met walnotensaus en is zó lokaal, dat je het echt alleen hier vindt. De notensaus is een aantal eeuwen geleden ontstaan omdat er in de omgeving van Rapallo veel notenbomen stonden. De pasta die ze hier voor gebruiken heet ‘pansoti’. Ook dit is een pasta die alleen in deze regio wordt gemaakt. Het is een pasta gevuld met Italiaanse wilde kruiden. Het mengsel van deze kruiden noemen ze in het Genovese dialect: ‘preboggion’. Uiteraard hebben de Italianen ook weer in schrift vastgelegd wat de officiële ingrediënten voor deze pasta zijn! 

notensaus
De pansoti pasta, in Nederland kun je bijv voor tortellini kiezen.
De precies voorgeschreven kruiden voor in de saus.

De notensaus wordt in veel restaurants in Rapallo geserveerd en ik eet er elk jaar wel een paar bordjes van! Maar de lekkerste vindt je niet in het centrum van Rapallo, maar helemaal boven in de bergen. Daar zit een kleine trattoria, genaamd ´Rosa`. Pas op je moet goede autoskills hebben om hier te komen, want je moet een stuk de berg op rijden (soms zelfs stukken zonder vangrail!). Dit restaurantje is alleen bekend bij locals en hier heb je echt het gevoel dat je bij de mensen thuis komt eten. Je gaat zitten en eet wat er wordt gebracht, wat hier absoluut geen straf is! Oh ja, en je betaalt maar 15 euro per persoon voor vier gangen inclusief wijn. Je kent nu het geheim, ben je in de buurt ga dan zeker eens eten bij “Rosa”.

Italiaanse salsa di noci uit Rapallo
Italiaanse salsa di noci uit Rapallo
Hele pure gerechten, geen opsmuk, volop smaak.

Ik deel dus heel graag met jullie het recept, maar ik moet er wel bij zeggen dat het best arbeidsintensief is. Desalniettemin, je harde werk wordt rijkelijk beloond!

Italiaanse salsa di noci uit Rapallo

Italiaanse salsa di noci uit Rapallo

Elke streek kent zijn eigen recepten. Deze keer een hele fijne saus uit het Noord Italiaanse Rapallo. Niet ingewikkeld, wél arbeidsintensief.
5 van 4 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: buffelricotta, olijfolie, Parmezaanse kaas, walnoten
Voorbereidingstijd: 1 uur 45 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 2 uur
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Tim Harzing

Benodigdheden:

pan
keukenmachine

Ingrediënten: 

  • 300 gram gepelde walnoten
  • 2 witte boterhammen
  • 500 ml halfvolle melk
  • 200 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 150 gram ricotta
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el gedroogde marjoraan
  • 50 gram roomboter
  • olijfolie - (ongeveer 75 ml * zie instructies)

En zo maak je het:

  • Laat de melk warm worden in pannetje. Haal dan van het vuur en voeg de walnoten toe en laat deze erin wellen voor een half uurtje. 
  • Laat de walnoten uitlekken, maar bewaar de melk. Verwijder nu de vliesjes van de walnoten, dit heeft namelijk een hele bittere smaak. Je kunt dit het beste doen met een keukenmesje. ( Dit is een flinke klus helaas kun je hier geen ontvliesde walnoten kopen, ga lekker in het zonnetje of aan de keukentafel zitten en neem je tijd .)
  • Als je de walnoten gepeld hebt doe deze dan in de keukenmachine. Pluk de binnenkant van het brood, dompel dit in de melk en voeg ook deze toe aan de keukenmachine.
  • Voeg nu ook de rest van de ingrediënten toe aan de keukenmachine: de ricotta, Parmezaanse kaas, de boter en de marjoraan, plus nog twee eetlepels van de melk.
  • Zet de keukenmachine aan en voeg tijdens het draaien beetje bij beetje wat olijfolie toe. Dit doe je naar eigen inzicht, de saus moet namelijk lekker smeuïg worden. 
  • Als pasta kun je kiezen voor een lekkere gevulde pasta met ricotta en spinazie. Als je de pasta vervolgens kookt hoef je enkel wat kookvocht aan de saus toe te voegen. Roer dit goed door, voeg de pasta dan toe en je bent klaar! 
  • Heerlijk Happen!
Deze hoeveelheid is geschikt voor meerdere keren pasta eten! Verdeel de saus in bakjes en vries een gedeelte in. De saus is ongeveer 2 dagen in de koelkast te bewaren. Reken per persoon ongeveer 3 eetlepels van deze saus. Hij is heel machtig en vult goed! 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!
notensaus
Reken op 3 eetlepels saus p.p. deze saus vult goed!

Deze blog Italiaanse salsa di noci uit Rapallo is een bijdrage van Tim van La Cucina di Tim. We gaan elke maand met Tim op reis door Italië en hij heeft ons al vele mooie plekjes laten zien. Op zijn eigen blog vind je nóg meer Italiaanse toppers.

En waar zijn we met Tim allemaal al naartoe gereisd?

Next stop….. volgende maand reizen we weer verder!

Kleurrijk Rapallo

1 gedachte over “Italiaanse salsa di noci uit Rapallo”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept