Labneh de hartige yoghurt dip met noten

Labneh de hartige yoghurt dip met noten

Estimated reading time: 4 minuten

Ontdek hoe je zelf authentieke labneh maakt: een fluweelzachte, hartige yoghurtdip uit het Midden-Oosten , perfect als borrelhapje of onderdeel van een mezze tafel . Dit eenvoudige labneh recept met Griekse yoghurt, noten en za’atar kost je alleen wat wachttijd, maar het resultaat is een dip die veel lekkerder is dan varianten uit een potj

Dipjes bij stokbrood, of met een toastje op zaterdagavond ik ben er dol op. En dan vooral een schaal lekker vol met nog wat nootjes, olijven en kruiden erbij. Het ziet er prachtig uit en veelal zijn ze helemaal niet ingewikkeld om te maken. En dan ook nog eens lekkerder dan dipjes en sausjes uit een potje. Sowieso probeer ik dat zoveel mogelijk te vermijden, het kost meestal niet zo veel tijd zelf iets op tafel te zetten. labneh recept yoghurt dip maken

Labneh de hartige yoghurt dip met noten
Serveer met wat olijven en granaatappelpitjes.

Dit recept is super makkelijk alleen het kost je wel iets meer tijd. De Griekse yoghurt die ik gebruikt heb voor deze Labneh de hartige yoghurt dip met noten moet namelijk even uitlekken. Zet hem gewoon in de ochtend in de koelkast, doe je dagelijkse dingen en in de avond schep je hem op een schaal. En dan is het maar een kwestie minuutjes voordat je kunt dippen!

Labneh de hartige yoghurt dip met noten
Je kunt hem helemaal aankleden met nootjes, fruit en olijven.

Zelf Labneh Maken: Hét Recept voor Hartige Yoghurt Dip met Noten en Za’atar

Lab-watte? Als je nog nooit hebt gehoord van labneh of gewoonweg eigenlijk niet weet wat het precies is dan zal ik je dat hier in het kort even vertellen. Het is eigenlijk een soort hangop. Uitgelekte Griekse yoghurt, Turkse yoghurt mag ook, vermengd met wat zout en daarna aangekleed met olijfolie en andere lekkere kruiden, specerijen en bijvoorbeeld fruit. Het kent zijn oorsprong in de Levant.

Beschrijving hoe de dip te maken
Stap 1, yoghurt in de doek met zout, stap 2 uitlekken in de koelkast, stap 3: Labneh!

De regio Libanon-Syrië- Turkije, hier wordt het opgediend als een bijgerecht bij de mezze. Dat zijn verschillende kleine hapjes, een soort tapas. Et voilà super simpel, super smaakvol en past eigenlijk heel goed bij een tapas-tafel / mezze-tafel maar ook een bbq.

borrel
Heerlijk zacht, smeerbaar en lichtzout, ideaal op een toastje.

Stap-voor-stap Bereiding van het recept

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Labneh de hartige yoghurt dip met noten

Zelfgemaakte Labneh met Noten en Za’ata

Maak indruk met deze authentieke, zelfgemaakte labneh! Een romige, hartige yoghurtdip uit het Midden-Oosten, op smaak gebracht met za’atar en gegarneerd met knapperige noten. Eenvoudig te bereiden en perfect voor elke gelegenheid.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 30 reacties
Print Pin
Beoordeel recept
Gang: Dip
Keuken: Libanees
Trefwoord: cashewnoten, Griekse yoghurt, labneh recept, mezze, olijfolie, yoghurt dip maken, za’atar
Voorbereidingstijd: 4 uur
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 4 uur 5 minuten
Servings: 1 schaal
Author: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

kaasdoek of schone theedoek

Ingrediënten:

  • 500 gram Griekse yoghurt
  • 3 gram zout

Om de labneh aan te kleden op de schaal:

  • stokbrood
  • olijfolie
  • granaatappelpitjes
  • olijven
  • gemengde nootjes - gehakt
  • verse munt - een aantal
  • za'atar kruiden

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Neem een kom en plaats hier een zeef op. Bekleed de zeef met een schone theedoek of kaasdoek (zorg dat de doek de bodem van de kom niet raakt). Schep de yoghurt in de doek. Strooi 3 gram zout erop en roer dit voorzichtig door de yoghurt. Draai de doek dicht (of bind samen met keukentouw) en zet de kom met de zeef in de koelkast. Laat minimaal 4 uur staan, of een hele nacht voor een stevigere labneh
  • Schep de labneh uit de de doek op een bord en schenk er wat olijfolie op.
  • Decoreer de schaal met de dingen die jij lekker vindt zoals bijvoorbeeld uit het lijstje hierboven.
  • Heerlijk Happen!
Nutrition Facts
Zelfgemaakte Labneh met Noten en Za’ata
Amount per Serving
Calories
305
% Daily Value*
Fat
 
2
g
3
%
Saturated Fat
 
1
g
6
%
Trans Fat
 
0.03
g
Polyunsaturated Fat
 
0.1
g
Monounsaturated Fat
 
0.2
g
Cholesterol
 
25
mg
8
%
Sodium
 
1343
mg
58
%
Potassium
 
705
mg
20
%
Carbohydrates
 
18
g
6
%
Sugar
 
16
g
18
%
Protein
 
52
g
104
%
Vitamin A
 
20
IU
0
%
Calcium
 
556
mg
56
%
Iron
 
0.4
mg
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Andere lekkere dipjes zoals Labneh de hartige yoghurt dip met noten voor een fijne snack-tafel maken? Dat kan hoor check deze maar eens:

  • Hét recept voor een heerlijke zachte guacamole.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

Start » De basis » Labneh de hartige yoghurt dip met noten

3 gedachten over “Labneh de hartige yoghurt dip met noten”

4.94 from 30 votes (26 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept