gebakken feta met knoflook olijven

Gebakken feta met knoflook olijven

Zoals met eigenlijk alles wat je eet zou smaak vóór prijs moeten komen. Dat geldt zeker voor feta. Er zijn zoveel verschillende kaasjes die als feta verkocht worden maar dat helemaal niet zijn. Je ziet door de bomen het bos niet meer en veelal verdwijnen de goedkopere verpakkingen in het karretje. Wat zonde is want die ” salade kaasjes” hebben zoveel veel minder smaak en doen afbreuk aan de echte feta. Gelukkig heeft feta inmiddels een beschermde naam gekregen waardoor alleen èchte feta ook feta mag heten! En dat betekent ook dat de goedkopere producenten hun kaas een andere naam hebben moeten geven. Uiteindelijk betaal ik liever nèt wat meer geld voor “the real deal” dan een nepper…. Haal het zonnetje in huis met deze gebakken feta met knoflook olijven.

gebakken feta met knoflook olijven
Een simpel maar smaakvol gerechtje, lekker bij een salade of borrel.
gebakken feta met knoflook olijven

Gebakken feta met knoflook olijven

Haal het zonnetje op tafel met deze heerlijke ovenschotel.
5 van 4 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Bijgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: feta, Kalamata olijven, olijven, zongedroogde tomaatjes
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 1 schaal
Auteur: Francine

Benodigdheden:

  • oven met grill

Ingrediënten:

  • 1 blok feta
  • kalamata olijven
  • knoflook olijven
  • zongedroogde tomaatjes
  • 1 el kappertjes
  • 1 el honing
  • 1 tl persillade kruidenmix

En zo maak je het:

  • Neem een ovenschaal erbij en schenk wat olijfolie op de bodem.
  • Leg het blok feta in het midden, vul hem aan met de olijven, kappertjes en zongedroogde tomaatjes.
  • Besmeer de bovenkant van het blok feta in met de honing.
  • Verwarm eerst je oven voor op 200 graden, zet dan de schaal in de oven en laat 5 minuutjes verwarmen.
  • Schakel je oven in op de grill stand ( gemiddeld vermogen ) en grill de kaas tot de randjes mooi goudbruin zijn.
  • Bestrooi met een beetje persillade en serveer met brood.
  • Heerlijk Happen!
Wat vind je van dit recept?
gebakken feta met knoflook olijven
Het laagje honing geeft een gouden randje aan de kaas.

Gebakken feta met knoflook olijven

Kaas, kaas, kaas waaraan moet feta dan voldoen om ook echt feta te mogen zijn? Wel de kaas moet minimaal 60 dagen gerijpt zijn. En het moet uit Griekenland komen. Maar niet zomaar overal uit Griekenland, er is een bepaald gebied aangewezen. De dieren moeten op traditionele wijze gevoerd worden met voedsel wat specifiek is voor deze regio. En niets anders dan geiten en of schapenmelk mag gebruikt worden. En zo zijn er nog wel een aantal regeltjes. Zelf ben ik een groot voorstander van dit soort regels. Het houdt de grote producenten op afstand en zorgt ervoor dat kleine boeren ook een bestaan kunnen hebben! Overigens de allerlekkerste feta at ik ooit, jawel, in Griekenland! Dat is vaak het geval met het zonnetje op de bol, op een terrasje en dan een fijne Griekse boerensalade met olijfolie en brood erbij, ik droom even weg hier.

Feta, wij eten het best wel vaak, ben jij er ook zo dol op? Probeer dan eens één van deze recepten:

gebakken feta met knoflook olijven
De warme feta en olijven zijn super lekker!
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

9 gedachten over “Gebakken feta met knoflook olijven”

  1. Pingback: Filodeeg hapje met feta dip - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Snelle avondmaaltijd in één wrap - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Avocado komkommersalade met feta - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Aziatisch gemarineerde komkommersalade - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept