Geschatte leestijd: 4 minuten
Oh jongens dat bakken, ik blijf het heel spannend vinden! Ik kijk altijd met veel bewondering naar Heel Holland bakt want dat zou ik dus nooit doen. Niet dat ik er ook voor uitgekozen zou worden hoor. Daar zijn mijn bakkunsten echt veel te slecht voor! Iemand die dat wel heel goed zou kunnen is Eefje van Eefsfood. Die haalt het ene na het andere toprecept uit haar oven. Ik ken haar nu een aantal jaar en we komen elkaar regelmatig tegen op events. cakerol recepten bakken
De laatste tijd inspireerde ze ons met het ene cakerol recept na het andere. Na een gesprekje met Eefje op Instagram nam ik me voor om ook een cakerol te bakken! Why not… het kan alleen maar misgaan dacht ik nog. Ik haalde twee recepten van haar site. Het basis recept en de panterprint.
En totaal onverwacht lukte het me nog ook en kwam deze mascarpone slagroom cakerol met chocoladesaus tevoorschijn. Je snapt dat er een licht eureka-moment beleefd is hier in de keuken. Ik mag de recepten delen, wel iets aangepast want ik heb natuurlijk mijn eigen draai aan haar cakerol gegeven.
Mascarpone slagroom cakerol met chocoladesaus
Een cakerol recept bakken bleek dus helemaal niet zo extreem ingewikkeld te zijn. Nu moet ik wel zeggen dat ik een paar scheuren in het biscuit had. Eefje had daar over te zeggen dat het bakken van het biscuit best op timing aankomt. Een minuutje te lang of te kort het kan direct invloed hebben op het resultaat. Een grote reden waarom ik het ook zo moeilijk vind. Je kunt hier niet echt ” free-wheelen” en zoals bij bijvoorbeeld stoven het een half uurtje langer laten staan.
Desalniettemin vond ik het weer een hele ervaring. Je moet zeker even een kijkje op haar blog nemen voor allerlei anders lekkers. Zij is namelijk wel een echte bak-koningin te noemen. Haar blog straalt een warme en uitnodigende sfeer uit die moeilijk te weerstaan is. Van heerlijke recepten tot inspirerende bakverhalen, het is echt een bron van plezier voor elke bakliefhebber.
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Mascarpone slagroom cakerol met chocoladesaus
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptIngrediënten:
- 200 ml eiwit - van 4 eieren gesplitst in eigeel en eiwit
- 120 gram kristalsuiker
- 85 gram zelfrijzend bakmeel
- 30 gram maizena
- 1 zakje vanillesuiker
- rasp van ¼ limoen
- mespunt zout
Voor de vulling van de rol:
- 500 ml slagroom
- 250 gram mascarpone
- 100 ml chocolade saus - uit het bakschap
- rode kleurstof Dr Oetker
- blauwe kleurstof Dr Oetker
- 3 el suiker
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Verwarm je oven voor op 180 graden boven-onderwarmte.
- Zet alle ingrediënten netjes afgewogen klaar in bakjes. Splits de eieren.
- Neem de kom van de keukenmixer erbij. Zorg dat de kom goed vetvrij is! (Heb je geen keukenmixer dan je het gewoon met een handmixer mixen in een grote kom) Voeg aan de kom de volgende ingrediënten toe: het eiwit met de kristal- en vanillesuiker, limoenrasp, en het zout. Mix het geheel tot er luchtige pieken ontstaan. ( Bij mijn KitchenAid-mixer was dit al na 5 min, met een handmixer kan dit iets langer duren.)
- Roer het eigeel los in het kommetje waar je ze in bewaard hebt en spatel ze voorzichtig door het eiwitschuim.
- Zeef de maizena en het bakmeel in een kom en voeg dit al spatelend voorzichtig door het luchtige eiwitmengsel. Doe het rustig anders verlies je te veel luchtigheid.
- Neem twee kommetjes erbij en spuit hierin 2 theelepels kleurstof. Schep er in elk kommetje 3 eetlepels biscuitbeslag bij en mix tot het gekleurd is.
- Schep de drie kleuren beslag elk in een eigen spuitzak.
- Neem je bakblik erbij en leg hier een bakpapier op. Spuit kleine dotjes blauw en roze op het bakpapier. Vul de rest op met het gewone biscuit beslag. Strijk het beslag glad uit in een rechthoek met een paletmes.
- Zie op de foto hoe je de dotjes op het bakpapier spuit.
- Zet het bakblik in de oven en bak het beslag gaar in 8 tot 10 minuutjes. ( Niet te lang want dan scheurt het tijdens het rollen)
- Haal het blik daarna uit de oven en schuif de gare plak biscuit op het aanrecht. Leg een schone vochtige theedoek op het biscuit om hem te koelen, let op heel goed uitknijpen die doek, het moet niet te nat zijn.
- In je keukenmachine klop je de slagroom, mascarpone, en 3 el suiker tot een lobbige dikke slagroommix.
- Haal de theedoek van het biscuit en leg er een stuk bakpapier op, daarop een snijplank, keer het geheel om. Trek nu voorzichtig het bakpapier eraf, de vlekken komen nu tevoorschijn. Leg weer een velletje bakpapier erop en draai hem nog een keer.
- Nu ligt de print naar beneden en smeer je deze kant in met chocoladesaus. Daarop smeer je de slagroommix. Blijf ongeveer 1,5cm van de rand af.
- Pak aan de smalle kant het bakpapier op en rol de biscuit voorzichtig op. Leg hem dan op een schaal. Snijd met een mes de buitenste randen eraf zodat het een mooie strakke rol wordt.
- Snijd in mooie gelijke plakken en serveer! Heerlijk Happen.
Hoewel geen bak-koningin ik kan best wel wat lekkere dingen uit de oven toveren hoor check deze maar eens:
Deze heerlijke chocolade brownie stoofpeertjes cake.
Of deze zwarte bonen cashew brownies.
Maar ook deze zomerse zanddeeg cijfertaart met mascarpone is top.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
cakerol recepten
Datvziet er lekker feestelijk uit!