Mediterraanse madeleines met roze topping

Mediterraanse Madeleines met roze topping

Geschatte leestijd: 4 minuten

In Frankrijk tijdens de vakantie wordt er standaard een grote zak Madeleines in het winkelmandje gegooid. Ufo-cakejes heeft mijn dochter ze heel lang genoemd. Tot voor kort had ik zelf nog nooit een Madeleine gebakken, en dat terwijl ik al heel lang echt een heel fijn bakblik heb liggen in mijn kast. Gekregen voor mijn verjaardag en tot nu dus lag te verstoffen en geduldig wachtend tot ik eindelijk het licht zou zien. madeleines recept

Mediterraanse madeleines met roze topping
Met dank aan vrienden Ewouter en Sabrina voor het fantastische bakblik.

Madeleines zijn kleine, licht en luchtige cakejes die oorspronkelijk uit Frankrijk komen. Ze worden vaak geserveerd als gebakje bij de koffie of thee en hebben de vorm van een schelpje.

De oorsprong van de madeleine is niet helemaal duidelijk, maar het is waarschijnlijk dat ze voor het eerst werden gemaakt in de Franse stad Commercy in de regio Lorraine. Er is een legende die zegt dat de madeleine is vernoemd naar een dienstmeisje genaamd Madeleine die deze cakejes maakte voor Stanislaus I, de hertog van Lorraine.

Dit recept is niet helemaal het mijne, maar van Nora French. Wel heb ik het op een totaal andere manier gebakken, en er zelf een topping bij gemaakt. En zo waren er ineens deze hartige Mediterraanse Madeleines met roze topping. En nu ga ik zeker vaker Madeleines maken… je kunt wachten op hele fijne lekkere recepten.

Mediterraanse madeleines met roze topping
Dit zijn dus hartige Madeleines, met een roomkaas topping.

Mediterraanse madeleines met roze topping

Wie o wie is toch Madeleine? Het zou een boerin zijn geweest in de 18e eeuw die onverwacht bezoek kreeg van een Hertog, met alles wat ze in huis had vervaardigde snel deze heerlijke cakejes. Waar of niet waar…. we kunnen haar dankbaar zijn. Tegenwoordig worden ze dus volop machinaal geproduceerd in fabrieken.

Net voor de ze de oven ingaan, ze worden dus mooi groen van binnen!

Toch moet ik stiekem bekennen dat de lekkerste toch wel de handgemaakte en zelfgebakken Madeleines zijn. Mocht je ooit in Aix en Provence in Zuid-Frankrijk zijn dan moét je ze gaan kopen bij Christophe Madeleines in hartje centrum Aix, de lekkerste die je ooit zult eten… Een grote doos voor een tientje die echt elke euro waard is hoor!

Mediterraanse madeleines met roze topping

Het karakteristieke uiterlijk van de madeleine wordt verkregen door de vorm van de bakvorm waarin het beslag wordt gegoten. Deze vorm heeft de vorm van een schelp en zorgt ervoor dat de buitenkant van de madeleine knapperig en lichtbruin wordt terwijl de binnenkant zacht en luchtig blijft.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Mediterraanse madeleines met roze topping

Mediterraanse madeleines met roze topping

Een hartige Madeleine met een mediterraans tintje.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 12 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Borrelhapje
Keuken: European
Trefwoord: amandelmeel, broccoli, Parmezaanse kaas
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 26 stuks
Auteur: Francine
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

blender of keukenmachine

Ingrediënten:

  • 5 eieren
  • 100 ml olijfolie
  • 350 gr broccoliroosjes
  • 100 gr Parmezaanse kaas
  • 100 gr amandelmeel
  • 2 handen basilicumblaadjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el appelazijn
  • 1 tl bakingsoda
  • ½ tl zout
  • pijnboompitten - voor de decoratie

Voor de roze topping heb je nodig:

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • We maken eerst de roomkaas zodat deze daarna weer even kan opstijven in de koelkast. Doe de gekookte biet in je blender en hak hem helemaal fijn tot moes. Voeg naar smaak peper,zout en knoflookpoeder toe en schep de roomkaas erbij. Zet de blender nog een keer aan en mix het geheel goed tot een zachte mousse. Schep met een lepel in een spuitzak en laat dus in de koelkast opstijven.
  • Zet je oven aan op 170 graden en laat hem voorverwarmen.
  • Neem je (schone) blender of keukenmachine erbij en breek hierin de eieren en doe de olijfolie erbij. Vul hem dan verder af met alle ingrediënten van de lijst voor de Madeleines. Mix eerst op lage snelheid en verhoog deze zodra het vloeibaar wordt. Mix het geheel tot het een zacht beslag is geworden.
  • Neem je bakvorm erbij en schep in elk schelpje een goede eetlepel beslag. Strooi wat pijnboompitjes op het beslag. Zet in de oven en bak voor 25-30 minuutjes tot ze mooi gaar zijn. ( prik met een satéprikker om te zien of ze goed gaar zijn vanbinnen)
  • Laat ze afkoelen en spuit met de spuitzak een toefje roomkaas erop.
  • Heerlijk Happen!
Het originele recept is van Nora French, zij gebruikt echter boekweitmeel. Ook gebruikt zij het beslag in zijn geheel op een bakplaat en bakt het af als een plaatbrood. Ik heb het dus aangepast naar Madeleines. 
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Zin in andere dingen te bakken? Kan hoor probeer maar eens één van deze lekkere recepten:

Het originele recept staat in het blenderboek van Nora French. Zij maakt dit recept in de oven als een plaattaart.

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

madeleines recept

Start » Recepten » Hapjes » Mediterraanse Madeleines met roze topping
4.92 from 12 votes (11 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept