Met bakken heb ik ondervonden dat het juiste en goede materiaal het halve werk is. Van vrienden van ons met Franse roots kreeg ik een Madeleine bakblik. En het lijkt wel of hiermee je baksels bijna niet kunnen mislukken! Het originele zoete, suikerige recept heb ik nog steeds niet gemaakt en ga ik zeker nog eens doen. Maar ik ging deze keer wel aan de slag met deze gezonde Madeleines met pompoenpuree. Minder suiker, ook nog groenten erin verwerkt en toch super lekker. Het kan gewoon! Nu had het voor de foto natuurlijk super tof geweest als ik ze in chocolade had gedipt ofzo. Of een dikke laag suiker maar ja dat was dan niet de intentie van dit Madeleine recept. In ieder geval is dit een lekker makkelijk recept. madeleines recept


Gezonde Madeleines met pompoenpuree
Ingrediënten:
- 120 gr speltmeel
- 85 gr bloem
- 80 gr roomboter
- 125 ml ahorn siroop
- 225 gr pompoenpuree
- 2 eieren - ( grote eieren)
- 60 ml melk
Uit de voorraadkast:
- ½ tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
Kruiden en specerijen
- 1 el kaneel
- 1 el koekkruiden
- ½ tl zout
- 1 tl vanille essence
En zo maak je het:
- Verwarm je oven voor op 170 graden.
- Smelt de boter in een kom. ( Ik doe dat altijd in de oven die staat voor te verwarmen, pak hem dan wel met ovenwanten uit de oven! )
- Met een garde klop je de pompoenpuree, de eieren, melk, ahorn siroop, en vanille-essence erdoor tot een gladde massa.
- Strooi hier de baking soda, bakpoeder, het zout, de kaneel en koekkruiden op, en roer het goed door.
- Zeef de twee soorten bloem en meel door een bolzeef bij de mix en met een spatel schep je voorzichtig het geheel tot een beslag. Niet als een malle mixen, gewoon rustig erdoor mixen.
- Spray je Madeleine blik in met wat bakspray ( of vet in met boter) en schep in elk vakje 1 volle eetlepel beslag.
- Zet het Madeleine blik in de oven en bak ze in ongeveer 15 minuutjes gaar. ( Zeker weten doe dan de saté-prikker truc)
- Haal uit de oven en laat heel even afkoelen, dan wip je ze er makkelijk uit en kun je ze verder op een rooster laten afkoelen, en dan de tweede helft van het beslag bakken.
- Je kunt ze nog versieren met gesmolten chocolade als je dat wilt, maar zo zijn ze ook al lekker. Ze zijn een aantal dagen houdbaar in een tupperware doos.
- Heerlijk Happen!

Gezonde Madeleines met pompoenpuree
Het originele Madeleine recept komt uit Commercy gelegen in het departement Lotharingen in Frankrijk. Klinkt redelijk Duits hè? Het grenst dan ook Luxemburg en Duitsland en een klein puntje aan de Belgische Ardennen. Noord-Oost Frankrijk dus. En eigenlijk helemaal niet zo ver bij Nederland vandaan. We zijn er zelf ook geweest tijdens een vakantie in Noord Frankrijk. Helaas steeds meer en meer verlaten gebied. Deze gezonde Madeleines met pompoenpuree zijn dus een afgeleide van de originele versie. Ook daar kun je van blijven eten wat natuurlijk niet zo gezond is. Toch is het wel traditie wanneer we weer in Frankrijk zijn om er een paar vers bij de bakker te kopen. Er zijn zelfs in sommige plaatsen Madeleine bakkerijen. Zoals in Aix en Provence.
Andere lekkere maar wel wat gezondere baksels maken? Probeer dan eens de onderstaande:
- Deze low carb amandelmeel notentaart met bramen.
- Of deze zwarte bonen cashew brownies.
- Maar ook deze low carb blauwe bes tulband cakejes.

Nog meer inspiratie:
madeleines recept
Gezond snoepen
Pingback: Chocolade fudge scones recept - Heerlijke Happen
Pingback: Pompoenpuree avocado chocoladetaart - Heerlijke Happen
Bijzondere combinatie. ben benieuwd