Op de huid gebakken kabeljauw

Op de huid gebakken kabeljauw met zachte botersaus

Een heerlijke witvis met een krokante huidje.
Op de huid gebakken kabeljauw

Een aantal jaar geleden zou ik nooit een visje besteld hebben in een restaurant. Doe mij maar een een lekkere tartaar of een fijne flat iron steak. Maar een mens wordt ouder en je smaakt blijft ontwikkelen. Tegenwoordig staat er dus regelmatig een visje op tafel hier. Zoals bijvoorbeeld deze op de huid gebakken kabeljauw met zachte botersaus. En als je het mij vraagt, restaurantwaardig hoor! Sowieso is het eten van vis gezond en een goede afwisseling in je dieet. Witvis is licht verteerbaar en makkelijk op smaak te brengen. Kabeljauw klaarmaken is op zich helemaal niet zo moeilijk. Zeker als je gebruik maakt van het trucje wat ik voor je heb om je kabeljauw te bakken. Moet hij nog wèl z’n velletje hebben, maar dan is hij op z’n lekkerst!

kabeljauw bakken
Met leuke aardappelpuree quenelles.
Op de huid gebakken kabeljauw

Op de huid gebakken kabeljauw met zachte botersaus.

Een heerlijke witvis met een krokante huidje.
5 van 5 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: aardappelpuree, botersaus, kabeljauw, zeekraal
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Francine

Benodigdheden:

koekenpan
pan
steelpannetje

Ingrediënten: 

  • 4 stukken kabeljauw met huid
  • 300 gram sperzieboontjes
  • aantal takjes zeekraal
  • bloem

Voor de botersaus heb je nodig:

  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 250 ml bouillonmag van blokje
  • extra 20 gram boter
  • zout / peper

Voor de puree heb je nodig:

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • boter
  • 100 ml melk
  • nootmuskaat
  • zout / peper

En zo maak je het:

  • We maken de puree door de aardappels te schillen en in 20 minuutjes gaar te koken. Giet af en doe terug in de pan. Voeg wat zout, peper, en nootmuskaat toe. Schep 2 eetlepels zachte roomboter erbij en giet de melk in de pan. Met een stamper stamp je puree zacht, is het nog iets te droog voeg dan wat extra melk toe. Met twee lepels kun je "quenelles" maken.
  • Maak de sperziebonen schoon, en kook ze in 10 minuutjes beetgaar.
  • De saus maak je door eerst de boter te laten smelten in een steelpannetje. Vervolgens voeg je de bloem toe en deze bak je kort ( je maakt een roux ) al roerend klop je met een garde de bouillon erbij zodat er een saus ontstaat. Voeg dan de extra boter toe en breng op smaak met peper en zout. Laat op een heel laag pitje staan om warm te houden.
  • Haal het velletje van de kabeljauw door de bloem en klop af. Verhit de koekenpan en doe er wat olijfolie in. Verhit je oven op 160 graden. Bak de kabeljauw op zijn velletje voor een minuut of drie, daarna schep je hem op een schaaltje en laat je hem nog drie minuten nagaren in de oven. Bak heel kort de zeekraal en leg apart.
  • Neem je kommetjes of borden erbij en schep er wat sperzieboontjes op, hierover schenk je wat saus. Daarop leg je de vis met het velletje naar boven. Schenk er nog wat saus over en top af met de zeekraal. Serveer met de aardappelpuree.
  • Heerlijk Happen!
Houd je aardappelpuree over?  Ik heb van het restant heerlijke aardappelkroketjes gemaakt. 
Quenelles maak je met twee lepels die je in een bakje warm warm doet. Daarna schep je met één lepel een beetje aardappelpuree op de lepel. Dan ga je met je lepels langs elkaar totdat je een soort mooi ovaal balletje krijgt. 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Foodie estafette van Visrecepten

Dit recept is ontwikkeld in een ware “receptafette” van het Nederlands Visbureau. We werden uitgedaagd om een mooi recept te maken voor €15. Nu kan kabeljauw soms best duur zijn. Houd dus aanbiedingen in de gaten, of ga eens naar de visboer op de markt. Ben je nieuwsgierig naar de andere foodies? Kijk dan op mijn Instagram pagina en zie daar aan wie ik het stokje doorgeef. Wil jij mee doen met deze uitdaging om een lekker visrecept te maken voor €15? Tag dan @heerlijkehappen @visrecepten en gebruik de hashtag #receptafette.

kabeljauw klaarmaken
Perfect gegaard, prachtige witvis met een fijn sausje.

Op de huid gebakken kabeljauw

Zoals je in het recept kunt lezen heeft deze op de huid gebakken kabeljauw met zachte botersaus maar een korte bereidingstijd. Zorg dat je oven van te voren is opgewarmd dan kun je hem gemakkelijk zo vanuit de pan in de oven zetten voor de nagaring. Tijdens het bakken van de kabeljauw kun je de saus maken. Als je alles hiervoor klaar hebt staan op je aanrecht is ook dat maar een kwestie van minuten. Deze hele maaltijd kun je dus binnen het half uur op tafel hebben staan. Gewoon even goed plannen en alles netjes voorbereiden. Natuurlijk hoef je geen quenelles te maken van de puree, deze kun je ook gewoon los erbij serveren. Voor de foto wil ik het op z’n mooist. 😉 Al met al is deze kabeljauw klaarmaken dus helemaal niet ingewikkeld!

Geïnspireerd door deze op de huid gebakken kabeljauw en op zoek naar andere lekkere visrecepten? Check deze maar eens dan:

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!
Op de huid gebakken kabeljauw
Restaurant kwaliteit op je eigen tafel.
Dit recept:”Op de huid gebakken kabeljauw met zachte botersaus” is tot stand gekomen in samenwerking met Het Nederlands Visbureau.

1 gedachte over “Op de huid gebakken kabeljauw met zachte botersaus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept