Kabeljauw in tomaten wijnsaus

Kabeljauw in tomaten wijnsaus

Een stukje kabeljauw is op zijn tijd heerlijk natuurlijk, alleen zo los gebakken in de pan zit er wat mij betreft niet héél veel smaak aan. Dat voeg je toch vooral toe door kruiden te gebruiken. In dit recept komt de smaak ook zeker doordat we de vis kort gaan stoven. In een goed wit wijntje welteverstaan. Nu hoef je echt niet de duurste van de duurste wijn te kiezen, maar kies er toch wel één van een beetje kwaliteit uit… De smaak van de wijn komt namelijk echt wel in je visje terecht. Ook de tomaatjes zijn heel bepalend voor de smaak. Lekkere zoete en rijpe tomaatjes geven hun smaak in de saus af en zorgen ervoor dat deze kabeljauw in tomaten wijnsaus echt een top gerechtje is. Simpel om te maken, snel op tafel, ideaal dus! Aan de slag.

Kabeljauw in tomaten wijnsaus
Volop kleur op tafel met dit lekkere stoofpotje.

Kabeljauw in tomaten wijnsaus

Een heerlijk stofpotje met een volle smaak van zoete tomaaat en frisse wijn.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd15 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: basilicum, kabeljauw, tomaat, witte wijn, witvis
Porties: 2 personen
Auteur: Francine

Equipment

  • koekenpan
  • stoofpan

Ingrediënten

  • 2 kabeljauwhaasjes
  • 1 doosje gemengde cherrytomaatjes
  • 100 ml witte wijn
  • 4 tenen knoflook fijn gehakt
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 10 verse basilicumblaadjes

Instructies

  • Neem de koekenpan erbij en verhit deze op hoog vuur, voeg er wat olijfolie aan toe.
    Bestrooi de kabeljauw met zout en peper en bak hem voor 2 minuutjes aan beide zijdes. Haal voorzichtig uit de pan en leg op een bord apart tot gebruik.
  • Snij de tomaatjes door het midden en hak de knoflook teentjes fijn. ( Of haal ze door een knoflookpers)
  • Verhit de stoofpan en doe er een beetje olijfolie in. Bak eerst even een minuutje de knoflook en voeg dan de tomaatjes toe. Strooi hier nog wat zout en peper overheen naar smaak. Laat het geheel een minuutje of 5 bakken tot de tomaatjes hun sap goed loslaten. Blus af met de witte wijn en laat nog eens 5 minuutjes stoven.
  • Voeg de vis toe aan de pan en verwarm hem in de saus voor een minuut of 2. Voeg de basilicum toe.

Notities

Serveer deze vis met bijvoorbeeld wat orzo zoals ik dat gedaan heb. Dit past goed bij de tomaatjes en je hebt zo een heerlijk Mediterraans gerechtje. 
Geen zin in orzo? Ook rijst past hier prima bij. 

Kabeljauw in tomaten wijnsaus

Natuurlijk kun je de kabeljauw in dit recept ook heel prima vervangen door een ander soort vis zoals bijvoorbeeld een stukje zalm of een forel. Voor kinderen is dit gerecht natuurlijk iets minder geschikt doordat we het in witte wijn stoven. Toch eten met kinderen? Vervang dan de wijn voor visbouillon zo kunnen de kleintjes ook genieten dit gerecht.

Kabeljauw in tomaten wijnsaus
Heerlijk met verschillende rijpe tomaatjes en verse basilicum.

Meer gerechtjes met kabeljauw? Probeer dan eens één van deze:

  • Kabeljauw op een bedje van ratatouille
  • Een stukje kabeljauw in een heerlijke mosterdsaus.
  • Of deze met een fijne kruidenkorst.

De kabeljauw kent natuurlijk nog veel meer manieren van bereiden. Wist je bijvoorbeeld dat deze vis ook gebruikt wordt om te drogen? De welbekende bakkeljauw in het Surinaams. De vis wordt dan gezouten en drie weken geperst. Daarna wordt de vis te drogen gelegd. Op deze manier tref je heel veel vissen aan de in Portugese en Braziliaanse keuken.

Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *