Estimated reading time: 10 minuten
Naar Zeeland afreizen is eigenlijk altijd een feestje. Dat begint al in de auto onderweg naar Zeeland, zodra we Yerseke naderen schijnt het zonnetje volop. Dit beloven twee mooie dagen te gaan worden. Nu ben ik al vaak op de diverse eilanden geweest en elk bezoek is weer leerzaam en een klein avontuur. Dit keer proefde ik zelfs een oer-Zeeuws product wat ik nog nooit eerder had gegeten… Je leest er alles over in deze blog “Persreis Yerseke en Schouwen Duiveland”.
Yerseke in al zijn glorie
De eerste stop is bij schelpdierbedrijf Krijn Verwijs aan de Mosselboulevard van Yerseke. We worden ontvangen door Charlotte Verwijs die ons deze dag op sleeptouw neemt. We starten met een lekker kreeftensoepje om ons daarna in waadpakken te hijsen. Doel van deze pakken is droog te blijven tijdens ons bezoekje aan de oestertafels in de Oosterschelde. Tijd is hier van essentieel belang, natte voeten krijgen we sowieso maar met vloed kun je er helemaal niet meer staan.
We dalen langs de kade af op een vissersboot die ons op hoge snelheid over het water naar de oesters brengt. Waarom zoveel aandacht voor deze schelpdieren? Wel de Nederlander moet wellicht nog een beetje overtuigd worden ze te gaan eten. Zo verdwijnen een hoop oesters en mosselen de grens over naar onze Zuiderburen, die je niet hoeft uit te leggen hoe lekker schaal- en schelpdieren zijn. Aan ons als food-writers en food-influencers de schone taak jullie in dit verhaal mee te krijgen.
Oestertafels onderdeel van de persreis Yerseke en Schouwen Duiveland
Aangekomen bij de oestertafels springen we van boord met de laarzen in het slib en krijgen we uitleg over de verschillende soorten oesters. De oesters worden op duurzame manier het hele jaar rond gekweekt. Het is een heel arbeidsintensief proces, het draaien van de “netten”, het schudden van de schelpen. En dan het wachten tot ze oud genoeg zijn voor consumptie.
Daar kan wel twee jaar overheen gaan. Het is hier met de voetjes in het slib van de Oosterschelde dat ik voor het eerst van mijn leven een oester eet. Rechtstreeks uit de hand van de visser, en de zoute smaak die bevalt me wel.
Duurzaam rondje Yerseke
We vervolgen onze ontdekkingstocht op elektrische scooters door Yerseke. Henk van de Tourist Shop Yerseke rijdt voor ons uit en heeft een aantal hoogtepunten uitgekozen. Bij deze “nieuwe VVV” kun je allerlei rondleidingen en teamuitjes boeken. Deze man is een onuitputtelijke bron van mooie verhalen en informatie. Zo horen we het verhaal achter de kannetjes en wordt dit lied voor ons gezongen.
Om vervolgens naar het puntje van de haven te rijden waar het beeld van het mosselmannetje over de Oosterschelde uitkijkt. Je komt ogen en oren te kort tijdens deze rondleiding, vanwege het drukke programma keren we terug naar de shop om naar de oesterputten te gaan.
Het NK Oestersteken
Voor de 8e keer wordt het NK oestersteken georganiseerd door Krijn Verwijs. We worden onthaald met hapjes, lekkere wijntjes en mogen van dichtbij het steken aanschouwen. Elke deelnemer moet 30 Zeeuwse oesters opensteken, de oester moet zo snel maar ook zorgvuldig mogelijk opengestoken worden. De zenuwen zijn af te lezen op de hoofden als er afgeteld wordt. De uiteindelijke winnaar is Joost Deurloo uit Bruinisse. De opengestoken oesters worden geserveerd en zijn mooi opgemaakt door Wouter Kik van restaurant Codium. Een feestje voor het oog èn de mond! Het is echt een aanrader om eens oesters te gaan eten aan de Havendijk in Yerseke.
Hotel Mondragon
Omdat het een tweedaagse persreis betreft vervolgt onze reis zich na het oestersteken naar Zierikzee. In het pittoreske centrum ligt boetiek Hotel Mondragon. Dit werkelijk fantastisch gerestaureerde pand ademt rust en geborgenheid uit. We parkeren de auto onder het hotel in de privé parkeergarage en checken in. De kamer kijkt uit op een mooie binnentuin en heeft heerlijke bedden.
We krijgen een rondleiding van Govert Janzen die zijn ziel en zaligheid in dit hotel heeft gestoken. Over elke centimeter van dit hotel is nagedacht en alles matcht met elkaar. De kamers liggen in een moderner deel van het gebouw en deze overgang is door de architect goed gecombineerd met de klassieke uitstraling van de voorkant.
Mossel diner
Alsof het allemaal nog niet genoeg was schuiven we om 21:00 aan in het gezellige restaurant De Proeverij. Tegenover het Mondragon gelegen. We krijgen een heuse Zeeuwse mosselmaaltijd met Zeeuwse mosselen en frietjes. Dit restaurant is een familiebedrijf waar je kunt genieten van visgerechten en streekproducten. Bij mooi weer kun je fijn op het terras eten. Organisator van deze persreis Balthasar Roessingh toast met ons op een geslaagde eerste dag. We vertrekken na het diner moe maar voldaan naar het hotel.
Dag 2
In de ochtend genieten we van een uitgebreid ontbijt in het restaurantgedeelte van het Mondragon. Onze reis vervolgt naar Kerkwerve. Aan het water gelegen restaurant “De Heerenkeet” is het eerste MSC gekeurde restaurant in Nederland. Dat houdt in dat alle visproducten MSCgekeurd zijn. Ook dit is een familiebedrijf waar vader Richard Snijder op het moment de scepter zwaait. Beide zoons staan te popelen om het restaurant over te nemen. Dat is dan ook de reden dat Richard graag wilde dat het restaurant dit MSC keurmerk kreeg. Klaar voor een duurzame toekomst! We krijgen een soort Fruits de Mer lunch aangeboden. Prachtige gerechtjes geserveerd met een fantastische mocktail.
Zout uit Zeeland
Zeeland heeft een fantastisch aantal streekproducten die met liefde en met de hand verwerkt worden. Een goed voorbeeld daarvan is onze volgende stop. We komen aan bij zoutziederij Zeeuwsche Zoute. Hier wordt op ambachtelijke wijze zeezout uit de Oosterschelde geproduceerd. Je zou enorme machines verwachten, maar niets is minder waar. Hier wordt met de hand gewerkt. Natuurlijk met behulp van diverse apparaten, maar verder is het allemaal handwerk. We krijgen een kleine zoutproeverij, en als jij dacht dat zout gewoon zout is, dan proef je hier wel anders! Ook zijn er speciale smaken te koop. Zo heb je gerookt zout en is er wakame zout. Het zout mag het keurmerk Zeker Zeeuws dragen en wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in Het Rijks en restaurant Bru 17.
Laatste stop van deze persreis Yerseke en Schouwen Duiveland
“All a board”, we stappen aan boord van een vissersboot van Bruinisser Vishandel om nog heel eventjes te genieten van de zilte lucht. Met wapperende haren varen we over de Oosterschelde. Volgens de weerberichten zou het omstreeks 17:00 flink gaan regenen en er pakken zich inderdaad flinke wolken boven ons hoofd samen. We krijgen een mooi verhaal te horen over de mosselen en de manier waarop deze gekweekt worden. Al varend komen we langs Dominic Haaij eigenaar van de kleinste viskiosk van Nederland. De boot waarop we varen wordt ingezet als veerdienst tussen Bruinisse en de Anna Jacobapolder. Terug in het haventje worden we een laatste maal getrakteerd op een Zeeuwse maaltijd en eten we mosselen rechtstreeks uit een mega grote mosselpan. En hiermee komt de reis tot een einde en is het tijd om te vertrekken naar Brabant. En inderdaad de weergoden laten ons weten dat het voorbij is want langzaam vallen er dikke druppels. Tijd om huiswaarts te gaan.
Dank : Persreis Yerseke en Schouwen Duiveland
Elk genoemd onderdeel in deze blog is als lezer te bezoeken! Wil jij een zelfde Zeeland-Experience ondergaan dan hoef je alleen maar in onze voetsporen te treden en kun je jezelf onderdompelen in het Zeeuwse leven. Graag wil ik via deze weg nogmaals de organisatie, de restaurants en bedrijven die hun deuren voor ons openstelden bedanken. Het was weer een waar leerzaam avontuur. ( Schouwen Duiveland wat te doen )
Op zoek naar méér Zeeland? Lees dan eens deze artikelen en maak eens één van deze recepten:
Zeeuwse mosselen een lekkernij.
Oosterschelde kreeft met lamsoorkruidenboter.
De rode koning uit de Oosterschelde.
Wat je van dichtbij haalt is lekker!
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
Schouwen Duiveland wat te doen
Geweldig.Wat is de prijs?
Je zult zelf deze onderdelen moeten boeken / regelen. Ik kan je niet precies zeggen wat elk onderdeel van deze persreis gekost heeft.