Geschatte leestijd: 4 minuten
Hola! Que viva el Pisco! Ik ben Mariela van ProefPeru en ik ben er weer met een nieuwe blog over Peru. Deze keer ga ik jullie vertellen over “Pisco” de geest van Peru. Pisco is het nationale drankje in Peru en heeft zelfs zijn eigen werelddag. Op de vierde zondag van juli vieren we Pisco -dag. Deze drank is een soort brandy of gedistilleerde druivenwijn die 35%-48% procent alcohol kan bereiken. Deze Peruaanse Pisco sour goudbes cocktail is dus voor de Heerlijke Happen fans van 18+. pisco sour recept
Een stukje geschiedenis:
In 1551 werden de eerste wijnstokken van de Canarische Eilanden en Zuid-Spanje naar Peru gebracht. Met de bedoeling om in de nieuwe koloniën wijn te maken. Afgezien van de productie van wijn, besloten men deze ook te destilleren. De meeste wijnstokken die naar Peru zijn gebracht, werden geplant in de vruchtbare valleien van Ica, heel dicht bij de huidige stad Pisco. Daar woonden de etnische groep “Piskos”, die onder andere kleipotten (botijas) maakten, waarin ze hun maïslikeurdranken fermenteerden.
De Spanjaarden besloten dezelfde “botijas” te gebruiken om het gebrande druivenwater in op te slaan, welke ze begonnen te distilleren en de naam “Pisco” kreeg. Het woord “Pisco” is afkomstig uit de Quechua woorden Pisku, Pisccu, Phishgo, wat vogel betekent. Dat komt omdat deze vogel veel voorkwam bij die plaats. Tegenwoordig kun je een training over Pisco volgen bij Peru trade (The Trade Commission of Peru) en je kunt zelfs een Pisco specialist worden.
Pisco leren drinken
Sinds ik de wettelijke leeftijd had bereikt om te drinken, zijn mijn favoriete cocktails altijd Pisco Sour en de algarrobina cocktail geweest. Ik was zo opgewonden toen ik het de eerste keer probeerde. Eindelijk kon ik de beroemde drank zelf proberen die ik overal zag. Op mijn 18e verjaardag vroeg ik mijn moeder om mijn vrienden uit te nodigen en ons te leren hoe we Pisco Sour en algarrobina cocktail moesten bereiden. Zij raadt altijd aan om “un poquito de Pisco” (een klein beetje Pisco) erin te doen of anders kun je nogal snel dronken worden.
Tegenwoordig vind je geweldige creaties met Pisco en dat zelfs wereldwijd. Eén van de creaties die ik met jullie wil delen is “Aguaymanto sour”, die echt heerlijk is. Aguaymanto is een fruit uit de Andes die een bitterzoete smaak heeft. Ze zijn oranje van kleur en staan bekend als een superfood. Hier in Nederland bekend onder de naam goudbes of physalis. Probeer het te maken en geniet er van!
Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.
Peruaanse pisco sour goudbes cocktail
Hoeveel sterren geef jij dit recept?
Afdrukken Mail recept Pin Beoordeel receptBenodigdheden:
Ingrediënten:
- 120 ml goudbes sap - zie notities
- 2 el goudbes jam of kristalsuiker - zie notities
- 30 ml limoensap
- 90 ml Pisco
- 1 eiwit
- 5 ijsklontjes
- ½ tl amargo chucho bitter - zie notities
Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.
En zo maak je het:
- Giet de Pisco, aguaymanto sap, aguaymando jam of suiker, limoensap, en eiwit in een blender of shaker samen met de ijs blokjes. Schud het mengsel 8-10 seconden. Serveer in een koud cocktail glas. En versier met een paar druppels amargo chucho bitter.
Deze blog ” Peruaanse pisco sour goudbes cocktail ” is een bijdrage van gast foodie Mariëla van Proef Peru. Haar jam en bijvoorbeeld aij amarillo koop je op haar website.
Ben jij ook zo nieuwsgierig naar deze kleurrijke en smaakvolle keuken? We maakten al een aantal hele lekkere gerechtjes:
Deze vegetarische Peruaanse causa Limena.
Of een maaltijd soep, de chupe de papas.
En als ontbijtje de tacacho con cecina.
Een soort Peruaanse kroket is de papa rellena.
Niet te vergeten ook een tiradito met passievrucht.
Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op Facebook, Pinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!
pisco sour recept
Een heerlijke cocktail met een tropisch tintje