Peruaans ontbijtje tacacho con cecina

Peruaans ontbijtje tacacho con cecina

Geschatte leestijd: 6 minuten

Hola! We vervolgen onze reis door de Peruaanse jungle. Het wordt een fantastisch tocht die voor veel reizigers een droom is om ooit nog eens te maken. De Peruaanse jungle begint in de oostelijke uitlopers van de Andes en strekt zich uit tot de grenzen met Brazilië, Colombia en Ecuador. De Peruaanse Amazone heeft een regenachtig tropisch klimaat. Een typisch Peruaans ontbijtje is tacacho con cecina. Een bal gemaakt van banaan, spekjes en gedroogd vlees. Hier in Nederland hebben we wellicht niet alle ingrediënten bij de hand. Ik pas het dus een beetje aan zodat we alles gewoon uit de supermarkt kunnen kopen. tacacho recept

Peruaans ontbijtje tacacho con cecina
Bomen zo ver het oog reikt.

De Peruaanse jungle

Dit gebied is één van de schatten van Peru. Dankzij zijn diverse flora en fauna die ook een belangrijke rol spelen voor het behoud van het ecosysteem. Denk niet alleen aan tarantulas of anacondas als we het over de Peruaanse fauna hebben. Peru is het tweede land ter wereld met het grootste aantal vogelsoorten. En het derde land wat betreft het aantal zoogdieren. Veel van deze diersoorten zijn nergens anders ter wereld te vinden.

Naar de jungle met de familie

Mijn overgrootmoeder, oma en moeder waren gefascineerd door de flora en fauna uit deze regio. Niet alleen door de mooie bloemen en bomen maar ook door de geneeskrachtige planten. Ik hoorde altijd van ze over de” uña de gato”, “Sacha Inchi”, en “achiote” dit zijn geneeskrachtige planten.  De Peruaanse jungle is heel divers en heeft veel verschillende soorten van deze planten.  Er zijn veel botanische soorten die in deze regio leven en nog onontdekt en die geclassificeerd moeten worden. Het is een prachtig gebied waarin het leven van de natuur echt genieten is. Mijn eerste ervaring in de jungle was toen ik 5 jaar oud was. Het contact met de natuur was direct en prachtig. Eén van de mooiste parken daar is het Manu National Park die een enorme diversiteit aan flora en fauna heeft en het is niet voor niets dan ook in 1977 benoemd tot UNESCO werelderfgoed.

Prachtige flora en fauna zoals deze vlinders in de amazone.

De keuken van de Amazone

Het is de meest exquisite ter wereld dankzij de diversiteit van ingrediënten, smaken en texturen  die samen de zintuigen prikkelen en grandioze smaaksensaties opwekken. Het is een enorm paradijs van smaken die je waarschijnlijk nog nooit eerder hebt ervaren. Ook vis is een van de belangrijkste onderdeel van veel gerechten die uit rivieren van de Amazone komen. “Patarashca” is een van mijn favoriete vis gerechten uit deze regio. Het wordt gemaakt met gevulde vis gekookt op de grill en op smaak gebracht met kruiden die typisch zijn voor de Peruaanse jungle. Vervolgens wordt het in een bijao blad gewikkeld en op houtskool geroosterd.

Een spannende locale snack….

De Amazone keuken heeft ook zijn locale delicatesse en hopelijk word je niet misselijk van het idee van deze snack. De delicatesse die ik bedoel is “Suri” het is een houtworm en deze heeft veel eigenschappen. De worm ziet er vettig uit en is vijf tot tien centimeter lang. Sommige mensen eten het liever rauw, gekookt of geroosterd. Zou je dat durven?

tacacho recept
Durf jij het aan een worm als deze te eten?

Peruaans ontbijtje tacacho con cecina van Tante Sofia

Het recept dat ik deze keer ga delen is een van de lekkerste gerechten uit de Peruaanse jungle. Het is de “tacacho con cecina” dit gerecht is heel populair tijdens het “San Juan Festival”. Dat wordt gehouden op 24 juni in Iquitos, Yuirimaguas, Pucallpa, Tarapoto en andere Peruaanse Amazone steden. Het is bereid op basis van groene bakbanaan en wordt gegeten met gedroogd en gerookt vlees.

Peruaans ontbijtje tacacho con cecina

Ik heb dit gerecht geleerd van mijn Tante Sofia die uit Iquitos komt. Van oudsher wordt het gemaakt van plantaan een soort bakbanaan die wordt gekookt en dan in een grote vijzel wordt platgestampt. Daarna gemengd met spek en zout en tot een bal gerold. Traditioneel geserveerd met gedroogd varkensvlees dat “cecina” heet. Maar het wordt ook wel met chorizo geserveerd. tacacho recept

Serveer met deze heerlijke salsa erbij.

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Peruaans ontbijtje tacacho con cecina

Peruaans ontbijtje tacacho con cecina

Een typisch Peruaans ontbijtje uit de amazone. Een combinatie van zoet en zout in lekkere balletjes gerold.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 22 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Ontbijt
Keuken: Peruaanse
Trefwoord: bakbanaan, limoen, spek
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 252kcal
Auteur: Mariëla Aldana van de Haar
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 4 bak bananen
  • 100 gram gerookte spekjes
  • 3 speklapjes
  • zout
  • zonnebloem olie

Cocona aji ( salsa van pepertjes )

  • 100 gram oranje cherrytomaatjes
  • ½ rode ui - gesnipperd
  • 1 chili peper - fijn gehakt
  • 4 takjes verse koriander
  • peper
  • 2 limoenen
  • zout

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Schil de bakbananen en snijd in stukjes. Bak ze vervolgens in een frituurpan tot ze van binnen goed gaar zijn en pureer het met behulp van een stamper in een grote vijzel of een kom.
  • Bak ondertussen de gerookte spekjes bruin met een beetje olie en laat het even afkoelen. Voeg de spekjes met de olie uit de pan toe aan de kom of vijzel en meng goed met de gestampte banaan. Vervolgens maak je ballen zo groot als je hand. ( mag ook iets kleiner bijv als een golfbal ).
  • Bak de drie speklappen met zout en peper naar smaak. Ze hoeven niet helemaal uitgebakken te zijn.
  • Hak / snipper alle ingrediënten voor de cocona aji en voeg samen met het sap van de limoenen in een kommetje. Dit is een lekkere salsa die je bij de tacacho serveert.
  • Serveer de ballen op een schal met een stukje spek erbij.
  • Heerlijk Happen!
Voor de cocona aji wordt normaal de vrucht van de Orinoco appel gebruikt. Deze is helaas niet zo maar te verkrijgen in Nederland dus vervangen we het door cherry tomaatjes. 
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog “Peruaans ontbijtje tacacho con cecina” is een bijdrage van Mariëla van Proef Peru. Wil je meer Peruaanse inspiratie kijk dan eens op haar blog.

Nog meer van deze kleurrijke gerechten proberen? Check dan eens de andere recepten van Mariëla:

Peruaanse maaltijdsoep Chupe de Papas

Of deze vegetarische Peruaanse causa Limeña.

Zwarte bonen chili met olijven

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

tacacho recept

Start » Recepten » Ontbijtjes » Peruaans ontbijtje tacacho con cecina

9 gedachten over “Peruaans ontbijtje tacacho con cecina”

  1. Pingback: Peruaanse tiradito met passievrucht tijgermelk - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Peruaanse gefrituurde papa rellena - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Peruaanse quinoa arabe salade - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Peruaanse Turrón de Doña Pepa - Heerlijke Happen

  5. Pingback: Peruaanse pastasalade met huancaina saus - Heerlijke Happen

  6. Pingback: Peruaanse conchitas a la Parmezana - Heerlijke Happen

  7. Pingback: Peruaanse chupe de pescado vissoep - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept