Peruaanse tiradito met passievrucht tijgermelk

Peruaanse tiradito met passievrucht tijgermelk

Een heerlijk fris gerechtje waarmee je een beetje de Peruaanse zon op tafel zet!
Peruaanse tiradito met passievrucht tijgermelk

Bienvenidos a todos! Vamos a la playa! Ik ben er weer om iets leuks te vertellen over Peru. Deze keer gaan we weer terug naar de kust van Peru. Het recept dat ik deze keer wil delen past perfect bij de zomer. Peru heeft een 3080 km lange kust waar je prachtige stranden kunt vinden. Lima is de hoofdstad van Peru en ligt precies in het midden van de hele kustlijn. Niets is lekkerder dan een ceviche of een tiradito eten aan zee. Het eten van een tiradito zalm is echt een genot zo aan de kust. Het is een belangrijk deel van de Peruaanse eetcultuur. Daarom kon een tiradito recept natuurlijk niet ontbreken. Iets verderop in de blog leg ik jullie het verschil tussen een ceviche en tiradito uit.

Leven aan de kust van Lima

Miraflores is een kustdistrict in Lima die uitkijkt over de Stille Oceaan. De hoge moderne gebouwen torenen uit boven de kliffen van de groene kust. De schoonheid van dit district is te danken aan de zorg voor de tuinen die de straten. En de nabijheid van de zee, waardoor je een prachtig uitzicht over de Stille Oceaan hebt.

De moderniserende stroom van de stad liet het verder naar het zuiden groeien, met aandacht voor Azië (Cañete), Paracas (Ica). De mooiste stranden in Peru van noord naar zuid zijn Punta Sal, Mancora, Trujillo, Caballeros, Emabajadores, maar met ruim 3000 km zijn er natuurlijk nog veel meer.

Punta Sal is een van mijn favoriete stranden welke ik ook meestal bezoek als ik in Peru ben. Een ongelooflijke plek waar je je volledig verbonden voelt met het onderwaterleven en je vooral kunt genieten van een spectaculaire zonsondergang.

Seafood aan de kust

Deze keer deel ik met jullie het recept voor een tiradito. Dit gerecht bestaat uit dunne reepjes vis. Het lijkt op sashimi en is beïnvloed door Japanse immigranten in Peru. Na een dag vissen ervaart bijna elke Peruaan de versheid met het direct bereiden van een Ceviche of Tiradito langs de stranden. Ik ben nooit zelf gaan vissen, maar we kregen wel vissers aan onze deur van ons strandhuis met de vangst van de dag. Dat is uiteindelijk een fantastische belevenis.

In Peru bereidt men een ceviche of tiradito vaak op traditionele wijze met witte vis. Er zijn tegenwoordig verschillende versies die extra variaties brengen. De snijwijze van de vis bepaalt de naam, ceviche zijn in blokjes gesneden vis. Tiradito zijn dus dunne plakjes die op sashimi lijken. Vandaag deel ik met jullie een versie met zalm. Hopelijk gaan jullie een keer het  bereiden met swingende salsamuziek zoals “Melao de caña” van Oscar de Leon.

Disfrutalo!

Peruaanse tiradito met passievrucht tijgermelk

Peruaanse tiradito met passievrucht tijgermelk

Peruaanse tiradito met passievrucht tijgermelk

Een heerlijk fris gerechtje waarmee je een beetje de Peruaanse zon op tafel zet!
5 van 6 stemmen
Afdrukken Pin Rate
Gang: Bijgerecht, voorgerecht
Keuken: Peruaanse
Trefwoord: aji amarillo, passievrucht, tiradito, zalm
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 4 personen
calorieën:
Auteur: Mariëla Aldana van de Haar

Benodigdheden:

scherp mes

Ingrediënten: 

  • 300 gram zalmfilet - vers!

Voor de tijgermelk / "leche de tigre" :

  • 90 ml passievruchtsap - * zie notities
  • 2 el aji amarillo pasta - * zie notities
  • 1 teen knoflook - gesnipperd
  • ½ tl verse gember - gesnipperd
  • 100 ml limoensap - geperst van verse limoen
  • 1 tl suiker
  • zout - naar smaak

Ter decoratie:

  • ½ rode ui - in reepjes
  • ½ rode peper - in ringetjes
  • 6 koriander blaadjes - fijn gehakt

En zo maak je het:

  • Snijd de verse zalm in dunne reepjes. Zoals je het kent van de plakjes sashimi. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Pers het limoensap uit de verse limoenen. Je hebt er een stuk of 4 voor nodig. Hak/ snijd/ snipper de rest van de ingrediënten die in de lijst hierboven staan.
  • Meng het limoensap met de passievrucht, en de rest van de ingrediënten tot de "leche de tigre" saus.
  • Haal de plakjes zalm uit de koelkast en leg ze zoals carpaccio op een bordje en schenk de tijgermelk erbij. Decoreer de bordjes met de ringetjes rode peper en reepjes rode ui.
  • Serveer direct, Heerlijk Happen!
Zijn er geen passievruchten te vinden in je supermarkt gebruik dan de doosjes uit de vriezer. 
De aji amarillo pasta kun je online kopen bij Mariëlla van Proef Peru, het is een pasta van de typische oranje Peruaanse pepertjes. 
De zalm moet vers zijn! Geen ontdooide diepvries zalm dus. Koop hem vers bij je visboer. 
Beoordeel dit recept
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Deze blog ” Peruaanse tiradito met passievrucht tijgermelk ” tiradito zalm is een bijdrage van onze gastfoodie Mariëlla van Proef Peru. Wil je nog meer Peruaanse gerechten proberen kijk dan zeker eens op haar site!

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar de smaken van de Peruaanse keuken? Maak dan zeker eens onderstaande gerechtjes van Mariëla:

tiradito recept

tiradito zalm

1 gedachte over “Peruaanse tiradito met passievrucht tijgermelk”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling recept