Peruaanse maaltijdsoep Chupe de Papas

Peruaanse maaltijdsoep Chupe de Papas

Geschatte leestijd: 7 minuten

Hola! Welkom bij weer een nieuwe blog. Afgelopen weken kriebelde het om weer om met jullie een culinaire reis door Peru te maken. Sinds mijn laatste blog (Lima -de kust van Peru ), is mijn enthousiasme rondom het bloggen nog veel groter geworden. Vandaag reizen we naar het Andes gebied van Peru. Een fijn stukje jeugdsentiment vinden jullie terug in het recept van deze blog. We gaan een Peruaanse maaltijdsoep Chupe de Papas maken. Precies zoals mijn “niñera” (oppas) hem voor mij maakte toen ik klein was. maaltijdsoep chupe de papa vegetarisch

Het Andes gebergte, op de top van de wereld

Peru staat bekend om zijn bergen. Als we Peru vanaf de ruimte bekijken lijkt het alsof we naar een stuk verfrommeld papier kijken. Dat komt door de aanwezigheid van de fantastische “Cordillera de los Andes” die Peru van noord naar zuid doorkruisen. Na de Himalaya zijn de bergketens van de Andes het hoogste gebergte op onze planeet. In Peru er is een grote variëteit van prachtige berglandschappen waar vele diersoorten leven. Waaronder alpaca’s, vicuña’s en lama’s en tussen de bergen als je geluk hebt kun je de prachtige condors zien zweven.

chupe de papas
De Andes met zijn prachtige bergen.

De hotspots van de Andes

Er zijn verschillende plekken in Peru waar je van de mooiste uitzichten van dit prachtige wonder kunt genieten. De mooiste en hoogste bergen van Peru bevinden zich in de Cordillera Blanca en de Cordillera Huayhuash in Ancash. De diepste kloven ter wereld  “Colca Canyon” bevinden zich in het Noordwesten van Arequipa en vanaf de stad kun je genieten van het mooiste uitzicht van “El Misti”. Dat is een actieve vulkaan. Natuurlijk kunnen we ook niet vergeten te noemen onze majestueuze Machu Picchu in Cuzco! Absoluut een “must-see” die je eigenlijk één keer in je leven gezien moet hebben!

Peru en zijn inwoners kennen een lange historie

In de Andes ligt het grootste meer van Zuid-Amerika het “Titicacameer” , met een indrukwekkende oppervlakte van 8340 km². Het ligt tussen Peru en Bolivia op 3812 meter boven de zeespiegel. De bevolking zijn de “Uros”, de oudste bevolking van het Collao-plateau. Ze zouden zich rond 1200 voor Christus in dat gebied hebben gevestigd. Ze wonen op drijvende eilanden die liggen aan het Titicacameer, 10 kilometer ten noordwesten van Puno. Deze bestaan nog steeds en het is een leuke plek om te bezoeken en de lokale tradities aldaar te ervaren.

In deze regio ligt de origine van de inka’s cultuur. Daar waar de connectie met de “Pachamama” (Moeder aarde) groot was en nog steeds. Dat is namelijk de belangrijkste god voor de inheemse bevolking van de centrale Andes van Zuid America. Daarnaast is de Inti ook een belangrijke god. Tegenwoordig wordt in Cuzco het Inti Raymi (“Festival van de zon”)gevierd. Het is een religieuze ceremonie van het Inca rijk  ter ere van de god Inti. Als je een keer dit fantastische festival wilt mee maken, moet je dan in juni afreizen naar Peru.

De drijvende huisjes op het Titicaca meer.

De verschillende gerechten uit dit gebied

De meeste gerechten worden gemaakt op basis met wat de “pachamama” (Moeder aarde)  geeft. Zoals bijvoorbeeld veel gerechten met aardappels, mais, quinoa, kiwicha. Een grote variëteit van ingrediënten die groeien in het Andes gebergte. Voor Europeanen een ietwat gek gerecht zal cavia zijn. Dit is nog steeds een heel traditionele delicatesse in Peru. Het was ook het favoriete voedsel van de Inca’s die in de valleien van Huánuco woonden. Dit gerecht werd al gegeten in het Andesgebied van Huánuco, ongeveer 4000 voor Christus.maaltijdsoep chupe de papa vegetarisch

Peru kent inmens veel verschillende soorten aardappels bijvoorbeeld.

Als de maag begint te rommelen rond lunchtijd

Arequipa staat bekend als culinaire hotspot met één van de meest gevarieerde smaken in Peru. Ze hebben namelijk meer dan 194 soorten typisch Peruaanse gerechten geregistreerd. Daar kun je zeker een fantastische culinaire ervaring beleven. Rond de lunchtijd is eten bij de “picanterias” (de benaming voor lunchrooms)  de perfecte plaats om te gaan lunchen. De “Picanterias” die je mag niet missen en een aanrader om te bezoeken zijn “Los leños de yumina de Don Rafael” of “ La nueva de Palomino. Chef Gonzalo Chambi  is iemand die deze culinaire plekjes heel goed vertegenwoordigt.

Hij is namelijk de drijvende kracht achter de “Picanteria Arequipena” in Europa. Elke keer als hij terug bij Arequipa is, geeft hij private diners bij “Khunan Pacha”. Dat is een magische plaats waar je van private diners of andere leuke kunst en cultuur evenement kunt genieten.

Mijn roots, mijn geboortegrond

Ik ben geboren in de bergen van Peru. Om precies te zijn bij Huariaca in Cerro de Pasco. Daar heb ik de eerste jaren van mijn leven doorgebracht op de mooie bergen begroeid met eucalyptusbomen en dennenbomen. Ik heb daar een mooie kindertijd gehad met fantastische belevenissen. Mijn vader komt uit het Noorden van Peru en hij was daar werkzaam als directeur van het ziekenhuis in Huariaca. Hij was bekend bij de lokale mensen als de dokter van de armen.

Naast zijn gewone werkzaamheden was hij altijd bezig met activiteiten voor goede doelen. Denk dan aan gratis zorg aanbieden, en gratis medicijnen geven aan de mensen die niks hadden. Toen we naar Lima verhuisden, ging mijn niñera, mijn oppas met ons mee. Ze was als een moeder voor ons, ze kookte altijd iets lekkers voor ons. Vooral veel gezonde dingen, één van de gerechten die ik super lekker vond van haar was “chupe de papas”. Hier deel ik graag haar “Peruaanse maaltijdsoep Chupe de Papas”, iets wat ze altijd met veel liefde voor mij gekookt heeft. chupe de papa

Peruaanse maaltijdsoep Chupe de Papas
Peruaanse maaltijdsoep Chupe de Papas met gebakken canchita’s.

Peruaanse maaltijdsoep vegetarisch Chupe de Papas

Hier vind je het complete recept met alle ingrediënten die je nodig hebt. Ik hoop dat je veel plezier hebt met het bereiden van onderstaand gerecht.

Peruaanse maaltijdsoep Chupe de Papas

Peruaanse maaltijdsoep Chupe de Papas

Een ode aan de niñera van Mariëla, we maken de soep die ze als klein meisje al met liefde voorgeschoteld kreeg.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

4.9 van 33 reacties
Afdrukken Pin
Beoordeel recept
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Peruaanse
Trefwoord: aardappelen, ei, mais, munt
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 218kcal
Auteur: Mariëla Aldana van de Haar
Bewaar dit recept

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 3 lente uien - gesnipperd
  • 1 wortel - geraspt
  • 2 knoflooktenen - gesnipperd
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 el aji amarillo pasta - (licht pittige pasta van pepers)
  • 800 gram aardappel - geschild en in blokjes
  • 3 eieren
  • 2 verse munt
  • canchita - zie notities onderaan het recept
  • zout
  • peper
  • 2 ltr water

Lekker makkelijk: klik op het logo van je favoriete supermarkt om de ingrediënten toe te voegen.

En zo maak je het:

  • Neem je pan erbij en doe hier de olie in. Voeg de wortel, ui, knoflook en aji amarillo pasta toe. Zet de pan op het vuur en bak lichtjes aan.
  • Bak de groenten tot je ziet dat het een “frito” ( een soort gemengde groente pasta ) wordt. Breng op smaak met zout en peper en vervolgens doe je de stukjes aardappels erin. Vermeng goed met de “frito” daarna doe je 2 liter water in de pan erbij. Laat het koken voor 30 min tot de aardappels gaar zijn.     
  • Breek de 3 eieren in de pan en roer even door, en laat het dan koken voor circa 5 min. Tenslotte doe je de fijn gesnipperde munt erin en laat ongeveer 3 min zachtjes koken en dan is het klaar om te serveren.
  • Heerlijk Happen!
Serveer samen met “Canchita”. Dat is gebakken Peruaanse mais. Je kunt deze speciale maïskorrels tegenwoordig online bestellen. Of neem contact op met Mariëla van  ProefPeru voor een goed advies.
De “Canchita” maken : Giet twee eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan en doe de maïskorrels erbij.  Zet de koekenpan op het vuur, begin op hoog vuur voor circa 1 min, en daarna laat je het zachtjes bakken en met behulp van een houten lepel blijf  je roeren totdat je ziet dat de maïs lichtbruin wordt. 
Beoordeel dit recept Promotion partner of Verdify
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vermeld @heerlijkehappen of tag #heerlijkehappen!

Peruaanse maaltijdsoep Chupe de Papas

Deze blog “Peruaanse maaltijdsoep Chupe de Papas” is een bijdrage van Mariëla van Proef Peru. Meer Peruaanse inspiratie kijk dan ook eens op haar blog.

Geïnspireerd door de Peruaanse keuken? Lees dan ook eens deze blog(s):

maaltijdsoep chupe de papas

Heerlijke Happen is een multi media bedrijf, je kunt me daarom ook op de diverse sociale media vinden. Volg me op FacebookPinterest en Instagram onder @heerlijkehappen. Als je dit recept maakt zou ik het leuk vinden als je me tagged met #heerlijkehappen. Een reactie hieronder in de comments is ook leuk natuurlijk!

maaltijdsoep chupe de papa vegetarisch

Start » Recepten » Soep » Peruaanse maaltijdsoep Chupe de Papas

11 gedachten over “Peruaanse maaltijdsoep Chupe de Papas”

  1. Pingback: Peruaans ontbijtje tacacho con cecina - Heerlijke Happen

  2. Pingback: Peruaanse Pisco sour goudbes cocktail - Heerlijke Happen

  3. Pingback: Vegetarische Peruaanse causa Limeña - Heerlijke Happen

  4. Pingback: Peruaanse chupe de pescado vissoep - Heerlijke Happen

  5. Pingback: Peruaanse gefrituurde papa rellena - Heerlijke Happen

  6. Pingback: Peruaanse Turrón de Doña Pepa - Heerlijke Happen

  7. Pingback: Peruaanse escabeche de pollo - Heerlijke Happen

  8. Pingback: Spicey miso noodle beef soep - Heerlijke Happen

  9. Pingback: Peruaanse quinoa arabe salade - Heerlijke Happen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept