Een lekker borrelgerechtje kunnen we deze pittige bloemkool kaas balletjes met harissasaus wel noemen. Nu is een kaas balletjes recept als deze er één die je het jaar rond kunt eten. Toch vind ik het leuk om deze balletjes richting de herfst of winter te maken. We blijven wat langer binnen en hebben de tijd ervoor. Want hoewel het makkelijk maken is, er gaat wel een beetje tijd inzitten. Paneren is hier thuis een activiteit die ik graag met mijn dochter onderneem. Ze heeft dat geleerd bij haar oma en noemt zichzelf de “paneer koningin”. Zo kun je toch op een leuke manier je kind betrekken bij het koken. En aangezien ze een moeilijke eter is, is dit dé manier om haar wat te laten proeven. Want als je iets zelf hebt gemaakt dan moet het wel lekker zijn toch? kaasballetjes


Pittige bloemkool kaas balletjes met harissasaus
Benodigdheden:
Ingrediënten:
- 250 gram bloemkool roosjes
- 150 gram Tex Mex kaasrasp - edammer, cheddar, goudse kaas mix
- 1 ei
- 15 gram panko
- arachideolie om te bakken
Voor het paneren heb je nodig:
- 2 eieren losgeklopt
- 1 kom met bloem
- 1 kom met een half zakje panko kruimels
Voor de dipsaus heb je nodig:
- 2 eetlepels harissa
- 3 eetlepels yoghurt
- 3 eetlepels mayonaise
En zo maak je het:
- Kook de bloemkoolroosjes beetgaar in 10 minuutjes. Niet langer want dan worden ze te zacht. Laat eerst goed uitlekken in een vergiet. Neem dan een schone theedoek erbij. Met je vingers breek je de roosjes in kleine stukjes. Knijp het vocht er uit door de theedoek dicht te draaien.
- Voeg de kleine stukjes bloemkool toe aan een kom en doe hier het ei, de 15 gram panko en de kaasrasp-mix bij. Vorm er balletjes mee. Ik haalde er ongeveer 14 balletjes uit. Deze zet je voor een half uurtje in de koelkast en laat ze even opstijven.
- Maak de saus door twee eetlepels harissa te mengen met de yoghurt en mayonaise. Beetje verse peterselie erbij en klaar is je sausje.
- Zet drie kommen klaar, één met een laagje bloem, één met de twee losgeklopte eieren, en de laatste met de panko kruimels.
- Rol de balletjes eerst door de bloem, dan het ei en dan de panko.
- Verhit een pan met een laag arachideolie en laat met een schuimspaan een stuk of 5 balletjes in de olie glijden. Bak ze tot de buitenkant mooi goudbruin is. Laat uitlekken op een keukenpapiertje. Herhaal met de rest van de balletjes.
- Heerlijk Happen!

Pittige bloemkool kaas balletjes met harissasaus
De kaas balletjes in dit recept heb ik gebakken in arachideolie. Dit is dus een plantaardige olie die uit pinda’s wordt gewonnen. Het voordeel van deze olie is dat hij heel goed verhit kan worden. Zo kun je hem dus perfect gebruiken om deze pittige bloemkool kaas balletjes te bakken. Ik deed een laagje in een gietijzeren pan en met een schuimspaan leg je ze voorzichtig in de hete olie. Ze hoeven maar heel kort te bakken. Zodra de buitenkant mooi goudbruin is schep je ze uit de pan en laat je ze even uitlekken op een keukenpapiertje.
Andere lekkere recepten maken zoals deze Pittige bloemkool kaas balletjes met harissasaus? Hier heb ik nog wat lekkere voorbeelden:
- Deze heerlijke bloemkoolpuree uit de oven.
- Heerlijke bloemkool crispy’s uit de oven, vervangt de kipnugget perfect.
- Light meal? Deze low carb bloemkool nasi is ook een topper.

kaasballetjes
Verassende combinatie
Vandaag gemaakt. Echt
Wat een lkker alternatief voor de normale bitterbal
Dit lijkt me heerlijk
Pingback: Gezonde carrot cake bliss balls - Heerlijke Happen