Runderstoof in pittige mosterdsaus

Runderstoof in pittige mosterdsaus

Een pan uren en uren op het vuur laten staan en ondertussen allerlei andere dingen kunnen doen, ik vind het ideaal! De uitkomst is namelijk altijd een pan vol heerlijk boterzacht vlees wat de smaken van de kruiden volledig in zich heeft opgenomen. Daarbij geurt ook je hele keuken nog eens fantastisch. En ondertussen heb je dus uren de tijd om allerhande andere werkzaamheden te verrichten. Zoals jullie wellicht weten ben ik gek op mosterd. En daar heb je echt heel veel verschillende smaken in. In dit gerecht kiezen we voor een vrij scherpe mosterd. Deze komt uit België maar je kunt er ook prima de Franse of Nederlandse versie voor gebruiken. Doordat de mosterd in de pan uren meestooft in een bouillon proef je niet zo zeer het scherpe meer, maar wel volop de smaak van de mosterd. Hier thuis werd deze runderstoof in pittige mosterdsaus helemaal goedgekeurd en aten we hem bij een spruitjes stamppot.

Runderstoof in pittige mosterdsaus
Laat de tijd gewoon zijn werk doen bij deze stoof.

Runderstoof in pittige mosterdsaus

Een super smaakvolle stoof waar het vlees bijna uit elkaar valt en fantastisch smaakt.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd5 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: European
Trefwoord: mosterd, mosterdzaad, stoof, stoofvlees
Porties: 4 personen
Auteur: Francine

Equipment

  • stoofpot

Ingrediënten

  • 1 kg runderstoofvlees
  • 1 schenkel
  • 5 el bloem
  • zout
  • peper
  • 2 el zwart mosterdzaad
  • 1 tl nootmuskaatpoeder
  • 3 el scherpe mosterd
  • bakvet ( bijv croma )
  • 1 blokje runderbouillon

Instructies

  • Snij als eerste het vlees in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Bestrooi ze met zout en peper en vervolgens strooi je de bloem erover. Hussel het vlees zodat er over een laagje bloem op het vlees zit.
  • Verhit je stoofpan goed en doe er een flinke scheut croma ( of ander merk ) bakvet in en bak in kleine porties het vlees helemaal goudbruin. Haal ze telkens uit de pan voordat je de volgende portie toevoegt en leg ze even op een bord apart.
    Als laatste bak je de schenkel ook even om en om in de pan.
  • Voeg de bruin gebakken blokjes vlees toe aan de schenkel en voeg nu de mosterd, nootmuskaatpoeder en nog wat zwarte peper toe. Kruimel het blokje bouillon over het vlees.
  • Voeg zoveel water toe dat het vlees onderwater staat. Géén koud maar lauwwarm water!
  • En nu kan het stoven beginnen. op een stoofpitje op je kookplaat laat je het vlees 5 uur staan. Daarna is het boterzacht en kun je het serveren.

Notities

We gebruiken een schenkel in dit recept omdat deze extra veel smaak aan je stoof afgeeft. 
Serveer met bijvoorbeeld een lekkere spruitjesstamppot zoals ik gedaan heb. Maar een gebakken aardappeltje met wat verse groente erbij is natuurlijk ook prima. 
Runderstoof in pittige mosterdsaus
Bak het vlees om en om goed bruin.

Runderstoof in pittige mosterdsaus

Mosterd ik ben er dol op! In een eerder gerecht heb ik ook gebruik gemaakt van deze Belgische mosterd. Hij komt bij Tierenteyn-Verlent vandaan en heeft een vrij pittige smaak. Het leuke keramieken potje in een mooie aanvulling op de verschillende potjes die ik al in mijn bezit heb. Het fijne van mosterd is dat het vrij lang houdbaar is in je koelkast. Zou kun je een geopend potje tot wel een jaar bewaren na opening.

Runderstoof in pittige mosterdsaus
Een schenkel mee laten stoven geeft je stoofpot extra veel smaak. Van de saus waar hij inlogt kun je een heerlijke jus maken.

Nog meer fijne stoofgerechten? Daar heb ik er genoeg van hoor! Probeer eens deze:

Runderstoof in pittige mosterdsaus
Volg jij Heerlijke Happen al op Instagram of Facebook? Dat zou ik natuurlijk erg leuk vinden. Maak je dit recept tag me dan even zodat ik jullie creaties ook kan bewonderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *